Тенденциите в интериора през 2018

Заради разрастването на градовете, жилищната площ намалява и все повече се търсят гъвкави простраства и стил на живот.
31.12.2017
Теменужка Захариева
1066
интериор, тенденции, бохо стил, мебелен панаир, Арт Деко
Boho стилът позволява да се смесват предмети, които изглеждат несъвместими.
Източник: Снимка: Alexander Schneider, Koelnmesse

Урбанизацията е една от основните характеристики на модерния свят, в който повече от половината от населението живее в градовете и затова темата е основна поне за две от  предстоящите важни международни изложения този месец -  Heimtextil (9-12 януари 2018) във Франкфурт с мото “The future is urban” („Бъдещето е на градовете") и мебелният панаир в Кьолн. И задачата ще бъде да се представят основните тенденции, които характеризират едно такова бъдеще. А те следват логично – заради разрастването на градовете, жилищната площ намалява и все повече се търсят гъвкави простраства и стил на живот. Увеличаването на процента на работещите дистанционно или от вкъщи също изисква преосмисляне на организацията на жилищата. Архитектите и дизайнерите търсят начини да ги превърнат в удобна комбинация от жилищно и работно пространство, което лесно се адаптира към промяна на изискванията.


  Модулни мебели BRIXX на DEDON.  Източник: Hаimtextil;  Гъвкави мебели, които могата да се местят заедно със собствениците си.Източник:Hannabi ©


Увеличава се търсенето на преносими и многофункционални мебели, подходящи за модерните номади. (примери на снимките -  модулни мебели BRIXX на DEDON и Ori - система от многофункционални мебели дизайн на Yves Behar).


 
Ori - система от многофункционални мебели дизайн на Yves Behar. Източник: Haimtextil

Едновременно с това се търсят жилища, които да осигуряват по-чист въздух, да способстват за подобряване на здравето и благополучието на обитателите си чрез използване на повече органични материали и с повече присъствие на природата в дома.


Кадифето ще доминира - стол Nola Chair на TRISS . Източник: Maison et Objets


А тазгодишната тема на януарското изложение Maison et Objet в Париж ( 19-23 януари) е за революцията, присъстваща в поведението на потребителите във всички неща, свързани с декора и е озаглавена SHOW-ROOM: "Чрез цифровите технологии потребителите вече имат достъп до информация за продукти, могат да сравняват цените и дори да споделят коментари за продуктите и да ги оценяват. Ново поколение от хиперсвързани и хиперинформирани потребители искат да си възвърнат контрола ... Това е една тенденция, което нарекохме шоурумизация: вече не продуктът прави потребителя, а потребителят е този, който прави продукта" - казва Vincent Grégoire от известната агенция NellyRodi.


Австралийската компания SP01, дизайн на Tim Rundle - фотьойл Caristo. Източник: SP01


И според организаторите на DOMOTEX (12 - 15 януари) през 2018 г. ще се фокусираме върху тази силно изразена тенденция към индивидуализация на продуктите и услугите. Това е и основната тема на събитието - UNIQUE YOUNIVERSE. Игра на думи, която изразява стремежа към персонализиране в отговор на индивидуалните нужди и желания на всеки клиент, който в бъдеще ще може  да бъде много по-активно ангажиран в разработването на новите продукти.PROMENADE - дизайн на  Philippe Nigro. Източник: Снимка: Gebrüder Thonet Vienna 


От гледна точка на декорацията, две от познатите тенденции явно ще продължават да доминират в интериора и през 2018-та година – кадифе и Арт Деко. Много от новите колекции на мебелните компании съдържат такива елементи – особено характерна е серията PROMENADE, Thonet Vienna - дизайн на  Philippe Nigro на снимките горе.


Boho стилът е шумен и артистично разхвърлян. Източник: Pinterest


И един друг "вирус" се разпространява сред интериорите, както казват в прес-материалите на панаира в Кьолн – Те все още съществуват, онези тенденции, които като че ли преобладават на пазара, независимо от влиянието на маркетинговите експерти. Един вирус се разпространява напоследък в дневните чрез социалните мрежи, който се очаква да разлюлее света на интериорния дизайн: така-наречения бохо стил. Той е и реакция на полирания изчистен стил, използван обикновено в мебелните салони, докато Boho стилът позволява да се смесват предмети, които на пръв поглед изглеждат съвсем несъвместими. Нито един друг стил на обзавеждане не е толкова очевидно независим от архитектурната рамка като него. Дали ще въведете бохо-елементи в пространствата, които запазват скандинавската си изчистеност или изцяло ще създадете собствено (дишащо) пространство, използващо уверен "бохемски" стил, няма значение. Boho е отговорът на идеала за бавен живот, където естетиката на изчистените, почти празни интериори с вградени мебели за съхранение и нищо на показ, е твърде ограничаваща. Точно обратното – Boho е шумен и артистично разхвърлян, той следва модела на т.нар. бохеми през 19 век, които се бунтуват срещу буржоазната средна класа с този напълно различен начин на живот.

Използват се естествени материали, текстил и всякакви заемки от различни екзотични култури като например възглавнички, изработени от стари килими, които  се съчетават с тъкани от Индия и одеала от Перу, мебели от ратан и много зеленина. А масичката за кафе спокойно може да бъде голяма метална табла, поставена върху пуф.

Една друга тенденция, която се появи тази година и ще продължи със сигурност да властва в интериора, е Terrazzo-то - заради възможностите, които тя ни дава.ELLE Decor - цветни шкафове в кухните. Източник: ELLE Decor

А по отношение на Цветовете на 2018 в интериора, както вече сте прочели, както и миналата година, не винаги изборът е един цвят, но винаги той е представен с колекция от подходящи за комбиниране цветове. И понеже според ELLE Decor една от тенденциите в дизайна на кухни ще са цветните шкафове, тези комбинации със сигурност ще са ви полезни.

Възползвайте се от всички тези идеи, за да имате една вдъхновена година и дом, който да ви доставя радост и усещане за благополучие. 


 

Закони Нормативна база Коментари