Преживяване по моста на времето

Представяме Ви къща за гости в Банско - „Snowflake Lodge”, проектирана от архитектурно студио Николова+Партньори.
14.09.2021
Весела Кирилова
2375
къща за гости, интериорен дизайн, дизайн и архитектура, къщи реализации
Архитектура и интериорен дизайн: архитектурно студио Николова+Партньори.
Източник: Снимка: Гергана Дерменска

Архитектура: Ръководител екип арх. Катерина Николова -  арх. студио Николова+Партньори 
Работен проект: арх. Катерина Николова; арх. Ганчо Радев
Фотограф: Гергана Дерменска  www.volene.com

Година на реализация: 2019г.
Площ:
Първо ниво – 56м2
Второ ниво – 56м2
Покрита тераса – 25м2
Навес – 16м2

Има нещо мистично в това самобитно, сгушено в полите на Пирин градче. И не би могло да бъде другояче…

Защо всяко едно посещение събужда особено усещане на връзка с миналото и желание да се потопиш в него? Оживели традиции може би звучи малко клиширано, обаче има една нишка, която обвързва цялата тази магия, наречена Банско. Полутах се докато открия точната дума, която да описва извора на това усещане и накрая тя изплува  -  „табиетът”, това което се долавя дори във въздуха...тези хора правят всичко със сърце.


Снимка: Гергана Дерменска

Място, където можеш да откриеш и следите на миналото, и полъхът на новото, където не си натрапник, а пътешественик във времето. И неминуемо съзнанието ти се пренастройва в търсене на онези детайли със силата на реликви, които да удостоверят безценното, запазено наследство.

И след тази сантиментално-носталгична адаптация идва ред на живия живот, откриваш всички тези признаци на промяна, които засвидетелстват огромно уважение към предците и оставеното от тях. И тук не става въпрос единствено за стриктно спазване на канони и закони за опазване на културното наследство, връщаме се към „табиетът”. Днес Банско се превръща в модерно курортно градче с почти целогодишна заетост, прецедент за нашата държава, и въпреки неизбежният елемент на комерсиализация, запазва своята забележителна идентичност.

 
Снимки: Гергана Дерменска

Добре дошли сме в къщата за гости към малък, семеен хотел, разположен в сърцето на градчето.
Едва забележима през високите дувари откъм улицата, къщата приветства своите гости със същото това  мистично обаяние, за което стана дума в началото. Модерната ретроспекция се долавя още от първия поглед иззад стените на двора. „Snowflake Lodge” или “Вила Снежинка” крехка и ефирна на пръв поглед, но в същото време внушителна, с масивни чардаци и стрехи с великолепна дървена обшивка. И точно там, при обрамчващите къщата чардаци най-напред откриваме въпросният „мост на времето”, във вложеният от архитектите изкусно балансиран нов елемент – изящен парапет, конструиран от наклонени под определен ъгъл и в синхронична последователност летви.

 
Снимки: Гергана Дерменска

Именно тази хоризонтална „заскрежена” преграда е онзи „имидж”, който буквално казва „щрак” и се запечатва в съзнанието. Интересното в случая е необяснимата с думи аналогия със снежинката, откъдето този щрих се превръща не само във водещ елемент за фасадата, но и запазена емблема на къщата. Но вълшебната визуализация от проекта не би била толкова перфектна без „златните ръце” на местните майстори дърводелци, откъдето отново стигнахме до „табиетът”. 

 
Снимки: Гергана Дерменска

Дори не е необходимо да се акцентира с думи върху изящната изработка на дървените елементи, колони, греди и обшивки, сами по себе си те са достатъчно красноречиви и обект на съзерцание, радващ окото. Същото старание откриваме и в подредбата на паважа в пътеките покрай и водещи до къщата, в складираните покрай дувара дървени трупи за зимата, в спускащата се метална верига, отвеждаща водата от покрива, в грижливо окосената тревичка и в снежно бялата мазилка… няма как да не се почувстваш „добре дошъл”. А гостоприемството винаги върви ръка за ръка с удобството. Вилата е създадена в духа на отминалите времена, но следва логиката и изискванията на съвремието през красивия воал на премерен вкус и вещина.

В тази спокойна и примамлива рамка на времето, където сте се озовали, впечатление веднага прави едно от привнесените модерни удобства – обширно джакузи, разположено под дълбок навес отстрани на къщата.

 
Снимки: Гергана Дерменска

На приземното ниво откриваме общо помещение с красива кухня, трапезария и удобни кресла до атрактивна печка на дърва. Тук се разполага и една от стаите за гости, заедно с баня. И в интериора изпъква същата тази почит към традицията -  чрез семпли, естествени материали и цветове е постигната магнетична и отпускаща атмосфера, подплатена с всички необходими удобства. Искрящо бялото се уравновесява от дълбоко, топло сиво и златисти дървесни нюанси, камък, дърво, кожа и метал и … усещане за планина. И само фини намеци подсказват, че това е не коя да е планинска обител и не кое да е населено място.

 
Снимки: Гергана Дерменска

Авторите на проекта вплитат красиви, натурални акценти, които да отключат в съзнанието усещането за принадлежност. Отпуснете се на ярко червеното кресло до забележителната декоративна стена от дървени шайби и потърсете скритите детайли в черно – белите снимки на случили се съдби именно тук на това място. 

А ето и един незабравим момент, който може би е най-прекият мост във времето, по който ще Ви се наложи да преминете. Представете си красива зимна вечер, топла и уютна с аромат на чай и сгорещени дървени трупи, а в края на вечерта трябва да се оттеглите за сън на горното ниво. Следва рязко освежаване, кристално чист планински въздух и забързани снежинки по пътя Ви нагоре по сгушената под чардака дървена стълба. По този извън времеви преход ще се случи и тук разглежданото приземяване към традицията и за краткия миг, до достигането на спалните помещения, ще се насладите на своето ретроспективно преживяване…

 
Снимки: Гергана Дерменска

В стаите ще Ви посрещне снежно бял уют, лекотата и обаянието на избелено дърво, спокойна и семпла атмосфера за перфектна почивка, за да откриете на сутринта красотата на зимното слънце и живописните планински върхове, през широките френски прозорци и да се полюбувате още веднъж на разкошния парапет, но гледан от вътрешността.

А по отношение на забавленията, които може да Ви предложи китното градче, подгответе се за уникални планински, кулинарни и културни преживявания и бъдете сигурни, че времето никога няма да бъде достатъчно, за да се разделите с охота с Банско.

 

Автор: Весела Кирилова
Закони Нормативна база Коментари