Завръщането на дивана с ракла

Диванът у дома е нещо специално. От него очакваме буквално „всичко” – да е красив (нали затова го купихме, защото изглежда страхотно!), удобен и практичен.
01.01.2015
Светлана Желева
813
интериор, мебели, мека мебел, дивани, диван с ракла
В българския дом трябва да има поне един диван с „тайник”.
Източник: www.liftupthyneighbor.com

Диванът у дома е нещо специално. От него очакваме буквално „всичко” – да е красив (нали  затова го купихме, защото  изглежда страхотно!), удобен  и практичен. Искаме също  да го почистваме бързо и лесно след разлятото капучино, или изядените върху него филии с шоколад. Както и да е подсилен на ключовите места, ако седящият е огромен, пълен човек или солидна компания седне по-възторжено върху впечатляващия диван. Ах, да, щяхме да забравим, ако може да има и вградена ракла, добавя изискванията си практичната домакиня.

В българския дом трябва да има поне един диван с „тайник”. В него искаме да можем да приберем с лекота завивките след нощувка, излишните одеала или шалтета, а също и възглавниците, нахвърляни навсякъде в къщата. На помощ на дивана се притичват и малките канапета, както и фотьойли с обособени ракли. Те са идеални и за това да научите децата да подреждат бързо стаята си, без да се притеснявате, че ще се наранят. Всеки, който е гледал деца знае също, че скриването на някои играчки е добре дошло, а най-трудното е как да го направите.

Диванът с ракла е подходящ и като мини склад за дрехи, стари и по-малко използваеми вещи, които навремето се прибираха... в стария килер или таванската стая. Вариантите какъв диван да си изберем са многобройни. Някои производители предлагат конструкции от масивна дървесина, предназначена за ежедневна експлоатация и натоварване, тапицирана с подходяща дебелина дунапренен блок.

Диванът за някого е просто място да се седи, за друг - част от мебелировката, или просто най-обикновен  предмет. Това личи както от многобройният избор, който предлага пазара от модели, десени, внимание към детайла и особено към качеството на вложените материали. Специалистите и производителите подчертават, че издръжливостта на диваните зависи изцяло от структурата от метала (за предпочитане от стомана), подлакътниците и гръба да са от масивна дървесина, възглавниците за сядане и облягане от формована недеформируема пенополиуретанова ( memory) пяна с различна плътност, с покритие от акрилна вата. Особената практичност на мебелите, в това число на дивана с ракла не може да се подмине въпросът за ергономичността  им и за формата им, които са свързани със здравето, релакса и културата на съня.  

И не забравяйте:
• Диванът е най-уязвим при пренасяне и качване по стълбите.
• Някои дивани имат повече от една обособена ракла.
• Информирайте са за начина по който действа матрачния механизъм още в магазина.
• Изборът на десен, както винаги е индивидуално решение, но имайте предвид, че карето отново се завръща на мода.


 

+4
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари