Реставрация на мебели от желязо

Отстраняването на ръждата от старите мебели и възстановяването на първоначалния им блясък не е много лесна задача, особено ако повърхностите са декорирани с множество метални елементи.
14.09.2014
Антоанета Салфидж
3389
реставрация, мебели от желязо, премахване на ръжда, мебели от метал, мебели с ръжда
Реставрация на мебели от желязо
Източник: интернет

Отстраняването на ръждата от старите мебели и възстановяването на първоначалния им блясък не е много лесна задача, особено ако повърхностите са декорирани с множество метални елементи или изцяло са от желязо.


Когато мебелите са покосени от ръжда
Ако металните части по мебелите като дръжки, панти, аксесоари са ръждясали, най-добре е металните повърхности да се  обработят със специален разтворител за ръжда. След като всички петна от ръждата се отстранят, повърхността се боядисва отново. 


Как се образува ръждата?
Ръждата се образува в металните части на старите мебели, особено ако са изложени на жарко слънце или в близост до отоплителни уреди. Високата температура създава малки пукнатини в метала, които позволяват проникването на кислород в материала. Ръждата всъщност се създава в следствие на естествен процес на окисляване на метала, ето защо тя е неизбежна. Срещу появата й обаче могат да се предприемат превантивни мерки, които  значително да забавят процеса на ерозия.


Премахването на ръждата от желязото може да осъществите както  ръчно – със шкурка и четка, така и със специални инструменти. Изборът на инструмент зависи най-вече от вида на текстурата и големината на повърхността.


Ръчно
Почистването на ръжда с шкурка става по-бавно, но е сравнително лесен и прецизен метод, особено за по-малки повърхности.Четката е подходяща за груби и неравни повърхности, както и за извивките от ковано желязо.

Механично
Шлайфът е подходящ за отстраняването на ръждата от гладка повърхност. Бормашините и флексовете са идеални инструменти за отстраняване на ръжда от големи метални повърхности като парапети и врати, особено ако има нужда от по-агресивна намеса.


Ръждата може да се отстрани и със специални химически продукти. Задължително е преди употребата на химикалите металът да се почисти със шкурка или с четка. Важно е също така винаги да се използват ръкавици и други защити като предпазни очила. След като окисленият слой се отстрани, материалът трябва да се обработи със защитен гел, който ще създаде допълнителна поне 8 годишна защита на метала от ръжда.


Реставриране на метални мебели без ръжда.
За да възстановите металните дръжки и панти, първо трябва да ги демонтирате от мебелите. Обработете металните части със специална емулсия за отстраняване на боя и всички видове покрития, но без да разрушавате образувалата се патина. Нанасянето на този разтвор  става с  четка  на малки дози. Ако в елементите има прорези и дупки, може да ги потопите изцяло в разтвора и така да ги киснете за няколко часа. По-големите мебели, изработени изцяло от желязо, напръскайте с пистолет.


Покритата със специална разреждаща емулсия повърхност  трябва да престои така за няколко часа, в зависимост от дебелината на слоя на боята. Следва почистване на боята с парцал и нанасяне на ново защитно покритие. 

+3
Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари