Реставрация на стария масивен паркет

Практически насоки при реновиране, обновяване и поддръжка на стария и захабен масивен паркет.
15.09.2017
Светлана Стоянова
8203
настилки, паркет, масивен паркет, реновиране, циклене на паркет
Масивен паркет преди и след реставрация
Източник: www.floor-restoration.co.uk

Когато започнете ремонт в жилището си и стигнете до настилката, не бързайте да изхвърляте стария масивен паркет. Макар на пръв поглед той да изглежда много захабен, почернял и изтъркан - направо за боклука, трябва да знаете, че той подлежи на реставрация, след което ще изглежда отново като нов, а дървото ще изпъкне в цялата си красота и блясък.

За разлика от ламината, който не подлежи на обновяване и след като се захаби, трябва да се изхвърли и замени с нова настилка, или 3-слойния паркет, който се цикли до 2 пъти, то масивният паркет подлежи на циклене цели 4-5 пъти и при правилна поддръжка може да издържи 100 и повече години. В Западна Европа, например има паркети на 200-300 години, които се обновяват редовно и са в отлично състояние.

Задължително трябва да наемете специализирана фирма за циклене и поддръжка на паркет, която притежава не само специалисти с опит, но и нужната техника. Например, за качествената реставрация на стария паркет е необходима специална дискова машина. Освен това, трябва да се използват само подходящи машини, тъй като паркетът е поставен под ъгъл, и неподходящи машини за шлайфане ще причинят повреди на паркета.


Масивен паркет преди реновация     Източник: www.floor-restoration.co.uk


Захабеният масивен паркет е станал като нов     Източник: www.floor-restoration.co.uk

Като цяло процесът на реновация на стария масивен паркет протича на няколко етапа:


  • При повредени или липсващи паркетини, поради предишни  строителни работи или изтичане на вода, трябва да се доставят нови паркетини и внимателно да се залепят с подходящи лепила към пода. 
  • Циклене на паркета с дискова машина с едра шкурка, за да се премахнат замърсяванията и черните петна, и да се изравни нивото на пода. Това може да продължи един ден, а може и повече, в зависимост от квадратурата и от захабяването на паркета.
  • Циклене с по-ситна шкурка.
  • Фугиране на паркета - представлява запълване на фугите с дървен прах, получен от цикленето на паркета и смесен със специална паста.
  • Шлайфане с няколко вида по-ситни шкурки, за да се загладят фугите и полират паркетините. Фугирането и шлайфането се повтарят неколкократно до постигане на нужния резултат и също може да отнеме поне още един ден. Полиране на паркета.
  • Полагане на една ръка лак.
  • На другия ден сутринта се нанася втора ръка лак, а вечерта - трета ръка лак.

Преди или след третата ръка лак се поставят первазите, и тъй като старите обикновено са доста захабени, по-добре е да се сложат нови первази ( Цената за нови дървени первази е 5 - 6 лв/л.м. с труд и материали ).

На другия ден по лакирания под вече може да се стъпва, но не е желателно да се нанасят мебели в следващите 10 дни, за да не се отпечатат върху обновения паркет. Първите 10 дни паркетът не трябва да се мие с вода или други препарати. Добре е да купите подложки за крачетата на мебелите и силиконови колелца, които се продават в строителните хипермаркети.


Паркет преди реновация     Източник: www.floor-restoration.co.uk


След шлайфане подът е боядисан с воден лак, лесен за почистване     Източник: www.floor-restoration.co.uk

Лак или масло?
Освен лакиране на паркета, друг вариант е да се омасли, но това изисква много по-редовна и специфична поддръжка. На 2-3 години паркетът трябва да се почиства и омаслява, което означава местене на мебели, нужно е време, средства и т.н. Маслото/восъкът изисква чести покрития и понякога машинно полиране. От друга страна, маслото е абсолютно екологично, без странични ефекти и затова паркет с масло е подходящ за хора, страдащи от алергии или астма.

Все пак, повечето специалисти препоръчват висококачествения лак като най-добрия избор за крайно покритие. В зависимост от начина на използаване и натоварване на вашия под, ако е лакиран качествено може да издържи до 8 години, без да се замърси и захаби.

Докато преди 15-20 год. за покритие на изцикления паркет се използваха реактивни лакове, които освен, че дълго време миришеха неприятно, бяха вредни за здравето, то съвременните лакове са бързосъхнещи, на акрилна/водна основа и напълно безвредни.

Колко ще Ви струва?
За площ около 25-26 м2 цикленето и лакирането с немски акрилен лак, 3 ръце ще Ви струва около 700 лв и 3-4 дни време в зависимост от състоянието на паркета. Всъщност средните цени за циклене са около 12 лв/м2, а за лакиране с немски бързосъхнещ, акрилен лак, 3 ръце – 10 лв/м2 – общо 22 лв/м2.

Рeставрацията на стария паркет излиза малко по-скъпо от поставянето на ламинат, но крайният резултат ще надмине Вашите очаквания: старият масивен паркет ще бъде като нов, ще се радвате на обновен и красив дървен под, който дълго време ще създава топлина и уют в дома Ви. 

 

Автор: Светлана Стоянова
Закони Нормативна база Коментари