Пътешествие до Виетнам

Екзотичната страна предлага автентична архитектура, модерни индустриални центрове, несравнимо красиви природни паркове и прекрасни плажове.
08.02.2019
Екатерина Бонева
1616
екзотика, екскурзии, Виетнам

Далечният Виетнам отдавна вече не се асоцира с нестихващи военни действия и американски филми. Напротив, дестинацията ежегодно привлича все повече туристи от цял свят.
Екзотичната страна предлага автентична архитектура, модерни индустриални центрове, несравнимо красиви природни паркове и прекрасни плажове. Където и да сте били по света, споменът за това райско кътче със сигурност ще остане незаличим. В случай, че вече сте решили да предприемете такова екзотично пътешествие, струва си да се запознаете с най-ярките му забележителности.


Градът съхранява над 600 религиозни храма.    Източник: Посейдон Холидейс, www.poseidonholidays.com

Няма как да не започнете от сърцето на Виетнам – Ханой. Това е столицата и вторият по големина град на страната с население над 7,5 милиона жители. Ханой е очарователно красив, изпъстрен със зеленина и осеян с прекрасна френска колониална архитектура. Днес градът съхранява над 600 религиозни храма и много исторически монументи. Най-популярните от тях са площадът Ба Дин, където се намира мавзолеят на виетнамския революционер Хо Ши Мин, етнографският и историческият музей, Храмът на литературата, който подслонява първия имперски университет на Виетнам, както и пагодата Тран Куок от VI в. В историческия център на столицата се намира и легендарното езеро Хоан Кием, чието наименование в превод означава „Езерото на завърналият се меч“. Не пропускайте да се разходите сред парковата част и храмовия комплекс на басейна, заобиколен от кафенета, ресторанти и хотели. Това ще Ви помогне да усетите духа на Виетнам, специалния мироглед на неговите жители и миналото на страната.


Хо Ши Мин - Силициевата долина на Виетнам.    Източник: www.ostrov-fukuok.ru

Най-големият град във Виетнам Хо Ши Мин, известен още със старото си име – Сайгон, служи за столица на Южен Виетнам. Наричан "Силициевата долина на Виетнам", десетмилионния град е център на динамична IT индустрия и постоянно развиваща се промишленост. Редом с френските колониални постройки и бетонните комунистически сгради „съжителстват“ луксозни хотели и модерни небостъргачи. Музеят на жертвите от Виетнамската война съхранява останки от военни машини, оръжия и снаряди, както и богата колекция от фотографии, онагледяващи поражението на Виетнам по време и след войната със САЩ. Интересни туристически ориентири са Сайгонската опера, Дворецът на независимостта и тунелите Ку Чи, „приютявали“ партизаните в размирните времена.

Заливът Ха Лонг e една от най-впечатляващите природни забележителности на Виетнам (около 180 км). Природният феномен се намира в северната част на Виетнам и обединява над 3 хиляди различни по форма и големина острови. Популярното му наименование е Заливът на спускащия се дракон. Според легендата червен дракон се спуснал от планините до брега на морето, ударил силно с мощната си опашка и земята се нацепила на островърхи планини и дълбоки падини. След като дракона се потопил, водата заляла падините, а върховете останали над повърхността като безброй разпилени из залива скалисти острови. Тази легенда е неизменна интродукция към най-магическата атракция във Виетнам - разходка с лодка около възхитителните варовикови и карстови образувания и забележителни пещери. Неслучайно Ха Лонг е включен в листата на най-красивите заливи в света, защитени от ЮНЕСКО.

Муй Не е една от пленяващите курортни местности във Виетнам. За последните няколко години той е най-посещаваната туристическа дестинация в страната. Курортът е типичен тропически плаж, намиращ се в непосредствена близост до морския бряг. Силният морски бриз превръща мястото в задължителна спирка за любителите на кайтсърфа и уиндсърфинга. Муй Не изобилства от луксозни хотели, ресторанти и заведения, на които посетителите могат да се наслаждават. В крайбрежните заведения ще се насладите на екзотична кухня и напитки. Курортът разполага със съвременен спацентър, игрище за голф и други спортове.

Средногодишната температура е около 27 градуса, а климатът е горещ и сух през по-голямата част от годината. Плажната ивица е много спокойна. Няма струпване на туристи, заради нейната голяма площ. Ако искате да се насладите максимално на този тропически рай, планирайте посещението си през туристическия сезон – от декември до май. Муй Не е жадувано кътче за всеки, който желае приятна и спокойна почивка край морето.

В Северозападен Виетнам  е сгушено планинското градче Са Па. Най-доброто време да посетите тази прекрасна част на страната е между март и май или  между септември и ноември, тъй като тогава е идеалният момент да се насладите на красотата на осеяните с цветя зелени поля. През есента времето също е много приятно и позволява незабравимо пътуване в района.

Из романтичните улички на Хой Ан.    Източник: Посейдон Холидейс, www.poseidonholidays.com

Средновековното градче Хой Ан е кулминацията на всяко пътуване във Виетнам. Като част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО, този очарователен град ще Ви грабне с богатото си културно и историческо наследство, а тесните романтични улички и многобройните канали го превръщат във виетнамска Венеция. Хой Ан е успял да съхрани богато си историческо минало може би най-много от всяко друго място във Виетнам. Доказателство за това е „Легендарната вечер на Хой Ан“ – която се състои всеки месец по време на пълнолуние. През тази необикновена нощ е забранено влизането на мотоциклети в Стария град и той се превръща в магическа земя с пъстри улици, песни, танци, игри и вкусна традиционна храна. Забележителната колониална архитектура, окъпана нощем в светлините на многобройни цветни фенери и разнообразното местно занаятчийство привличат голям брой туристи всяка година. Освен с вълшебни храмове, Хой Ан може да се похвали и с красиви плажове и веломаршрути.


Делтата на река Меконг - истинският дух на Виетнам.    Източник: www.tourradar.com

Делтата на река Меконг се намира в южната част на Виетнам и е известна с плодородните си земи и оризови полета, от които произлиза около половината от цялата продукция на страната. В местността живеят хора от различни националности – виетнамци, китайци, кхмери и чам. Целогодишно се провеждат екскурзии до речните и градски пазари, които разкриват красотата на областта и пътешествия към централната част, където могат да се видят плаващи домове, села от наколни жилища и популярните плажове Ха Тиен, на километри от камбоджанската граница.

Сред забележителностите на тази част от Виетнам са и джунглите около реката, осеяни с храмове и забравени военни бункери. Река Меконг е мястото, на което истинския дух на Виетнам може да бъде усетен най-силно. Местните жители са гостоприемни и дружелюбни и по всяко време ще Ви нагостят с пресни плодове, оризово вино и кокосово мляко.

Виетнам е трогателна смесица от старо и ново, мозайка на контрастите, кръстопът на култура и архитектура. Без значение дали целта на пътуването е обогатяване на познанията, приключение в джунглата или просто бягство от еднообразното всекидневие, във Виетнам има по нещо за всеки.

Автор: Екатерина Бонева

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари