Вдъхновение по Стендал в сърцето на София

Това бижу с японски привкус е апартамент в сърцето на София, сътворен изцяло от интериорно студио ИДЕА.
11.01.2016
арх. Анета Трифонова
1079
интериор, дизайн, обзавеждане, апартамент, ИДЕА
Балансиран микс от местно произведени и маркови италиански мебели
Източник: Идеа, снимки: Минко Минев

Минимализъм, изчистени форми и много светлинни източници в софита, стените и дори завесите. Това бижу с японски привкус е апартамент в сърцето на София, сътворен изцяло от интериорно студио ИДЕА


Дизайнът се основава на съвременните принципи, според които общите за жилището площи, като дневна-трапезария-кухня, се третират единно, дори звучат като работно или обществено пространство. Обединяването на изразните средства и липсата на излишни форми и материали имат редица преимущества за визуалното им уголемяване и са убедително доказателство, че именно създаването на простор в жилището е това, което заслужава нашите усилия.


Апартаментът, оформен от студио ИДЕА, ни предлага чудновато приключение в създаденото с размах пространство, обагрено в дълбоки тонове. През облицования в тъмно входен вестибюл, където ограждащите стени са от гладка тъмна ламперия, попадаме в контрастно решената дневна. Тъмното матово дърво покрива вътрешната стена и пода. Върху него са разположени мебелите на фона на бялата стена и таван, от които струи нежна светлина. Още първото усещане носи два различни нюанса – японската естетика в детайлите и палитрата по Стендал, включваща червено и черно, но всичко това е миксирано по законите на Алекс и студио ИДЕА.

   
Черната ламперия                                                                                                                     Столът Nut на Moooi     
Източник: Идеа,  Снимка: Минко Минев

По стените се извършват магични трансформации - облицовката става мебел, мебелите изчезват, за да се превърнат в ламперия, в резултат на което се появяват минималистични обеми от пода до тавана. В конкретното решение, универсалната стена-мебел следва вътрешния „Г“ образен контур на помещението. Тя поема необходимите вещи и домакински уреди зад едроразмерните си врати. Чистите линии и форми са разнообразени от червени включвания, омекотени от плавните линии на дивана и столовете, и завършени с бурния танц на керамиката. Големите вази завихрят пространството на места, за да демонстрират другата крайност на спокойствието.  


Японското влияние в интериора прозира както в минималистичния подход към обзавеждането, така и в дизaйна на мебелите и оформянето на стените. Осветлението е запазената марка на ИДЕА, затова и тук желаната характеристика се постигат именно чрез него - този път то е включено в тавана и дългата светеща стена. Растерът и на двете едроразмерни плоскости напомня за леките бамбукови стени от оризова хартия, срещани най-често в императорските вили в Япония от периода Едо. В случая стъклото на стената, която служи и за гардероб е ламинирано с истинска оризова хартия. В подобна стилистика е таванът, от чийто вътрешен контур строи хоризонтално светлината. По този начин тя подчертава дискретно растера по тавана и го превръща в нежна елегантна плетеница, постигната с прости средства и добро изпълнение. 


Източник: Идеа,  Снимка: Минко Минев

Тъмният дъбов паркет кореспондира с черната ламперия като материал и размер. В коридора върху ламперията има дискретна фрезовка с контур на цъфнала вишна. Този мотив се повтаря на няколко места в апартамента. Лампeрията е разсечена също от жълти слънчеви лъчи, които я разнообразяват и осветяват антрето.


Обзавеждането е внимателно балансиран микс от мебели и облицовки на ИДЕА и марковите италиански мебели доставени от Senza. Всички те са избрани съобразно цветовата палитра повлияна от Стендал и японската стилистика. Цветовете са предимно монохромни, разнообразени от червени акценти – включващи петна и декоративни елементи. Източният принос е от различен порядък, но е търсен винаги в осъвременен вариант и материали. Той е в основата на растера по таваните и стените, линиите на мебелите и дамаската, но най-разпознаваем е в декоративните вази и керамика.


Диваните Bend Sofa на B&B са доставени от Мебелна къща SENZA     Източник: Идеа,  Снимка: Минко Минев

В средата на помещението е оформен ъгъл от три части с диваните Bend Sofa на B&B по дизайн на Патриша Уркиола. Той е едроразмерен, но с плавни извивки, оформящи седалката и облегалката. Неговата тапицерия в графитно черно се допълва от фин контрастен шев, който го очертава и олекотява. Столът Nut и масичката Chess на Moooi са екстравагантни, весели, игриви - без да са подчертано предизвикателни. Фирмата на двамата холандци Марсел Вандърс и Каспър Висерс е назована Moooi, което означава красиво на майчиния им език, като третото „о“ трябва да подчертае възхищението от дизайна и уникалността на продуктите. Те внасят активно разнообразие и топлота в минималистичната среда и като останалите мебели на Moooi се основават на разбирането, че дизайнът е въпрос на лично отношение и любов. Всички меки мебели в тази зона на апартамента са доставени от Senza, изключителен представител за България на B&B Italia и Moooi.


Източник: Идеа,  Снимка: Минко Минев

В частта на трапезарията, основният акцент е масата за хранене за шест човека. Освен значителните си размери, тя грее с червения лакиран плот, който се врязва в кухненския остров на просторната зона. Обшитите с кожа бели столове не се афишират, а всички уреди в кухнята могат да бъдат напълно скрити с помощта на специалния механизъм на кухненските врати. Столовете са от известната италианска марка Molteni&C, доставени от Verrsus – изключителен представител на фабриката за България.   Обстановката е по-скоро сдържана като в офис, ако ги нямаше реещите се вълни на вазите върху които се фокусира погледа.


Източник: Идеа,  Снимка: Минко Минев

Спалните и баните на собствениците са отново в японски стил и неотменното черно, бяло и червено. Стените повтарят решението в дневната с дървена облицовка, скрити мебели, плътни завеси от пода до тавана. Таванът и една от стените излъчват светлина. Важна особеност в спалните е оформлението зад леглото. В родителската стая там има растерна композиция по подобие на тавана, а в детската стая тя е дебело тапицирана в ярък цветен десен. 


Материалите в целия апартамент са подбрани от сферата на добрите примери за  съвременнен стил. Преобладават естествените фурнири и дървени дъбови плоскости. Висококачествният текстил,  който пада на меки гънки пред прозорците във всички помещения или покрива леглата, е достоен контрапункт на твърдите и блестящи повърхности. Обзавеждането се обединява и от равностойното високо качество на стационарните мебели, облицовки по стени и стъклени врати, маси и кухненско обзавеждане на българските производители  ИДЕА и др. Всички те са достоен партньор на доказаните дизайнерските експонати включени в композицията.


Като краен резултат, апартаментът чието оформление е инспирирано от страстите на Европа и изтънчеността на Изтока заживява своя пълнокръвен живот. Той е удобен, просторен и индивидуализиран по трудния начин - чрез смесване на стиловете. Именно успешното прилагане на този подход го превръща в истински успех за неговите създатели от студио ИДЕА.


Дизайн и изпълнение: ИДЕА
Мебели: Мебелна къща Senza: B&B (диван Bend Sofa), Moooi (стол Nut, масичка Chess) 
Senza представя в България едни от най-известните италиански производители на мебели,  осветителни тела и обзавеждане за баня. Сред тях са – B&B Italia  и MaxAlto фабрики,  специализирани в изработването на мека мебел, спални маси, столове и всякакви масивни мебели с изключително фин дизайн. За тези италиански производители работят едни от най-известните в последното десетилетие дизайнери – Антонио Читерио, Патриша Уркиола, Заха Хадид, Наато Фукасава,Марсел Вандерс. Портфолиото на Senza включва и една изключително различна и ексклузивна със своя стил и дизайн марка мебели – Giorgetti, както и италианските врати и системи – Rimadesio, перфектно съчетание на алуминий и стъкло, осветление от Flos, мебели и аксесоари за баня с марките Falper и Zucchetti.KOS и веселите, и на моменти ексцентрично екстравагантни мебели на холандците от Moooi. Senza предлага на своите клиенти набор от услуги – интериорно проектиране, 3D визуализация на проекта, безплатна доставка и монтаж на избраните мебели.  
 

Автор: арх. Анета Трифонова
Закони Нормативна база Коментари