Опитомяване на миналото

Въпреки, че цялостната идея за реконструкцията е „ваканционен дом”, за едно младо семейство, очарователната трансформация преобразява тъжната, схлупена къща в „красива птица”, дом - носещ фин намек за произхода си, но и отворен поглед към идните времена.
10.06.2020
Весела Маркова
7232
къща, идеи за градината, ваканционна къща, реконструкция на къща, Борисов и Борисов Архитекти, интериорен дзайн
Източник: www.archbb.com, Снимка Александър Новоселски

"Борисов и Борисов Архитекти" ООД
арх. Иван Пашов,
арх. Гергана Зафирова,
арх. Андреа Петкова,
арх. Ангелина Овчарова,
арх. Диляна Гайдарова
л.арх. Ева Борисова
арх. Борис Борисов

Снимки: Александър Новоселски


Една новоразказана приказка от Каварна
Категорична линия между минало, настояще и бъдеще не съществува, макар и в представите ни времето да „лети” напред. Когато основата е положена някъде през 60-те, а днес животът е достатъчно различен, за да инициира промяна, задачата се свежда до опитомяване на миналото.

Изправяйки се пред къща, строена в епоха, отдалечена на повече от 60 години, полъхът на носталгията няма как да остане незабелязан. Всеки един рестарт неминуемо се допира до точка назад във времето, когато обстоятелствата и мечтите са били различни. Необходим е респект именно към тази мечта, която някога  е означавала всичко. 

   

Лесно е построеното, което не отговаря на съвременните стандарти за удобство и естетика, да бъде заличено, но с това ще си отидат и всички спомени… Една малка, едноетажна къща в центъра на Каварна с частичен сутерен, тип „пищов марка“, носеща типичните черти на модела „Направи си сам”, все пак не е безразличен „обект” за новите си собственици – младо семейство, избрало нелекия път на гурбетчийството. Екипът на арх. Боби Борисов се захваща със заданието – невзрачна къща с четирискатен  керемиден покрив, нефункционална, с преходни стаи и малко, схлупено мазе, трябва да посрещне нуждите на новото време.  Резултатът е налице - стандартната къща, спомен от „Соца” се превръща в изцяло реконструирана, с огромна доза любов и вещина, ваканционна вила.
 

И като за капак старият собственик, малко преди да я завещае на наследниците си, решил че гредоредът е поизгнил и взел нещата в свои ръце - отлял една стоманобетонова  плоча, лежаща директно върху тухлените зидове и във времето, провиснала застрашително много. Самоделната плоча обхващала изцяло пространството над първо ниво, без никакви стоманобетонни греди, нито дори пояси.

  


Наложителна е съвсем нова, обемно-пространствена концепция за цялостно преобразяване на плановата схема, покрива, фасадите и вътрешните обеми и функции. Част от плочата е отстранена, а за укрепване на цялата конструкция е изграден нов стоманобетонов екзоскелет, който става част от цялостната концепция за промяна на силуета на постройката. Значителна роля в този осъвременен облик  се полага и на чисто нов покрив, който осигурява въздух в хола. Основите на сградата също биват обработени, чрез подкопаване и укрепване. Раздвиженото пространство, освен актуална за времето визия, печели и цяло едно допълнително ниво жилищно пространство, където са поместени кабинет, детска стая  с двуетажно легло, и „бонус” спалня-ниша, която излиза конзолно на собствена дървена конструкция към улицата. Като един малък реверанс към труда на хората, съградили първоначално къщата, е и елемент откъм северната страна, където архитектите добавят допълнително естествено осветление с една „домашна окачена фасада“ - стъклопакети вкарани в „черна каса“ и облечени отвътре и отвън с дърво.

  
Решението на покрива  с керемиди от фирма Тондах допълва прекрасния силует на къщата  
 

Следващата забележителна архитектурна намеса откриваме в новоизграденият покрив. Дървените „виренделови ферми“ и стройни ребра със сечение 8.5 / 16 см., освен своята чисто структурна функция, по естествен начин, следвайки щрихите от носещата структура на дървените конструкции, съставляват и неотменна част от интериорното възприятие. Скосените равнини, „прорязват” отвесните повърхности, създавайки усещане за непрекъснатост на вътрешните и външните пространства. Така откъм южната фасада, специална дървена конструкция носи изнесената столица, която подпира крайните ребра, така, за да се образува стряха над 1.50 м., докато на югозапад се оформя една разкошна дъсчена веранда с навес – доста голямо покривно крило, носено от стомано-дървени ферми. На фасадите се дължи голяма част от съграденият нов имидж на постройката. Архитектите използват различен от класическия подход - камък, дърво и мазилка, лежащи на отделни равнини.  Те са решени в три различни текстури  по хоризонтала – семпъл цокъл от мита мозайка, сливаща се  с обрамчващите къщата пътеки, средният панел е зает от бяла мазилка, а най-отгоре фасадата завършва с  надзид от тъмно оцветено дърво, който прераства в  дълбоки стрехи.  Две каменни стени бележат декоративни акценти - при входа и като уютен гръб на верандата. Откриваме, съхранен един сантиментален елемент от миналото, малко кръгло прозорче, продължава да „гледа” отвъд южната фасада.Входната врата на имота също навява спомени от времето на „С деца на море”. Старата  симпатична портичка оцелява. Нов живот й вдъхва една красива скица, която после  става реалност, вградена под малък навес от видим бетон и една метална подпора, намерена в двора по време на стоителството.   

В интериорното пространство неусетно ни завладява онази „невидима лекота”, която може да бъде усетена, без да изниква необходимост, да бъде описана.

Целта е постигната - допълнителен вътрешен обем, чрез обособяване на две нива с открита галерия, с възможност за компилация на много функции - игра, офис, спално помещение  – едно максимално отворено пространство по хоризонтала и вертикала.


 

Ретро столовете в трапезарията са доставени от фирма Бенефис     Източник: www.archbb.com

Интериорната визия на покрива по естествен начин затваря обема без да го задушава, чрез носещият скелет на дървените конструкции, които създават характерно членение  на ограждащите плоскости. Ребрата са с по-стройно сечение от класическите и са с по-гъсто разположение.  

Кратичко – цялостно удоволствие, новите собственици получават като подарък „дом с настроение”. За отношението към този проект от страна на създателите му, най- лесно можем да съдим по детайлите – тук откриваме истинските „заигравки”, това, което се откъсва от сърцето, за да остане завинаги в творението. Семплото третиране – видим, пердашен бетон на пода на хола и  чамови дюшемета  на второто ниво, чисто белите стени, всичко това създава необходимия фон за „тържеството на детайлите”. Съвсем естествено първият поглед попада върху специално конструираните стълби „пачи крак“ от стомана и дърво, заемащи минимална  площ.  

Оригиналната библиотека е изпълнена професионално от Джордж ООД,     Източник: www.archbb.com

Конструкцията им е решетъчна, за да  не тежат визуално. Служещи за връзка към второто ниво и към сутерена - със стоманена винкелова конструкция и дървени масивни стъпала. Стълбата, която се спуска към приземното ниво, изцяло се отмества, по релси, освобождавайки с едно движение складово пространство. Ефирното решение за парапетите от стомана  и плетена специално за тях мрежа, носят онова нежно усещане, което само близостта на морето може да създаде. Като контраст едри и тежки дървени маси, допълнени от изразителни ретро столове с огънати дървени елементи и пейки, подават необходимата здрава основа - символът   на семейството и важността на моментите прекарани заедно.  
Кухнята – отколешната събирателна точка, сърцето на всеки дом, бяла и обляна от светлина, отделена от общото пространство с плъзгаща се дървена врата и механизъм от ковано желязо.


 
Източник: www.archbb.com     Снимка: Александър Новоселски

Впечатление прави усещането за мярка в целия ансамбъл, прокрадващите се акцентни цветове – нежно допълнение към семплата среда и все пак, носещи почерка на безупречна естетика. Проектирани по детайл са библиотеките, леглата и диваните в дома, които са конструирани от масивни дъбови плочи, със завършващ елемент - подхвърлени тапицирани седалки.

При осветителните тела се разкрива цялостната феерия на замисъла. Своеобразни опции, със свързваща тема черна стомана, паякообразно спускащи се в изненадващи конфигурации, обрамчват цялото вътрешно и външно пространство. Същото това „крафт” настроение откриваме и при смесителите в баните - своеобразен  „сбирщайн“ от обикновени  месингови чучури и медни тръби.

И както във всеки един проект, воден от началото до края с неизменното чувство на пълна отдаденост и щипка любов, един елемент се превръща в знаков, притегателна точка, емблема и въздишка на цялото творение.

Металното барбекю на верандата, спускащо се от височината на покрива, с овална форма  по детайл и два илюминатора, през които се вижда огън, досущ като малък „наутилус“ … точно тук е вграден духът, изследователската тръпка на вечния мечтател…  И точно заради това си струва да разкрием още малко от „магията” на сътворяването.  Двете стоманени полусфери, оформящи тялото, всъщност са оригинални детайли за изработката на цистерни.  Майсторите железари, ангажирани в проекта, огъват допълнително дебелостенна ламарина в цилиндрична форма, следват много заварки, пилене и не на последно място – творчески ентусиазъм, за да се получи „наутилус” –ът.  А зад всичко това, както може да се предположи, стои цяла папка с планове, скици и разрези, разработени в едър мащаб детайли.

Проект в развитие. 
Като един истински жив организъм и този проект продължава пътя си напред  във времето, под вещите грижи и любов на своите собственици. Градината, като едно естествено допълнение към къщата, тепърва ще дарява със своята хубост околното пространство. Стъпки на тревна фуга, направени от бетон с повърхност от мита мозайка, водят от верандата към вътрешния двор и къщичката за градински инвентар.

Въпреки, че цялостната идея за реконструкцията е „ваканционен дом”, за едно младо семейство, очарователната трансформация преобразява тъжната, схлупена къща в „красива птица”, дом - носещ фин намек за произхода си, но и отворен поглед към идните времена.


 Диваните, дървените стъпала, както и дървените маси и врати са проектирани от Борисов и Борисов Архитекти ООД и изпълнени перфектно от Джордж ООД     Източник:  www.archbb.com

Подизпълнители и доставчици:

Строително-ремонтни дейности: Йовчо Стоянов 70 ЕООД, Каварна - тел. 0888 842607, e-mail: radoslav37@abv.bg
Фирма “Йовчо Стоянов 70“ ЕООД извършва всякакъв вид строително-монтажни работи — груб строеж, довършителни работи и ремонти. Има много изпълнени жилищни сгради, реновация на стари сгради, индустриални халета, силози за съхранение на зърно. Членува в Камарата на Строителите.

Керемиди: Тондах

Отопление: Нитан ЕООД,
Каварна - тел. 0898 601124, e-mail: n.zhekow@gmail.com  
Фирмата е специализирана в изграждане на отоплителни инсталации с термопомпи и на газ.
Отоплителната система в обекта е проектирана и изградена според всички изисквания, без да е спестено от качествени материали, които да гарантират нейната ефективност и дълъг период на експлоатация. В къщата е монтирано подово отопление, като подовата повърхност е шлайфан бетон. Цялата инсталация е изградена с медни тръби. Радиаторите са на Корадо - клас лукс, с долно свързване на топла и студена вода. В мазето е монтиран газов котел на Бош, като същевременно е изградена и вентилация - свеж въздух.


Мебели: Джордж ООД

За този обект фирмата изработва  масите от дърво, интериорни врати и плъзгащи пана, билиотеката на второ ниво, двуетажното легло, дъбовите стъпала на патешките стълби, както и диванът в хола. Джордж" ООД е специализирана фирма с дългогодишен опит в изработката на корпусни мебели от ламиниран ПДЧ и MDF - кухни, спални, детски стаи, гардероби, легла, офис мебели, хотелско обзавеждане и др. Джордж" ООД е производител и на мебели по поръчка. Фирмата предлага на своите клиенти ПДЧ и MDF плоскости във всички стандартни размери и богата цветова гама на ABS и PVC кантове, както и разкрояване и кантиране на индивидуални детайли по размери на клиента.

Ретро столове TON: Бенефис
Повече от 20 години фирма Бенефис е представител на TON www.ton.eu - компания със 159 годишна история, основана от Михаел Тонет и световен лидер при производството на столове, маси и закачалки от огъната букова дървесина. Фирмата предлага разнообразие от модели в различни изпълнения на дамаски, цветове и лаково покритие. Повече информация за продуктите вижте на  www.benefice-bg.com
 

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари