Архитектура за ценители

Комплексът се състои от четири луксозни къщи в Горна баня. Разположението на къщите в парцела е съобразено с природните дадености на терена – красива гледка към София и към Витоша.
15.07.2011
арх. Боян Захариев БУЛАРХ ЕООД
870
къща, фамилна къща, архитектура, интериорен дизайн, комплекс от къщи
Източник: арх. Боян Захариев БУЛАРХ ЕООД

арх. Боян Захариев
БУЛАРХ ЕООД
website: http://www.bularch.net

Екипът на архитектурно бюро БУЛАРХ е от опитни и амбициозни специалисти, които предлагат широк кръг проектантски задачи – от интериорни решения на еднофамилни къщи до значителни по площ жилищни и обществени сгради. Креативността на екипа личи от голямото разнообразие на решенията, но макар и уникален, всеки обект носи духа и отпечатъка на ателието.

БУЛАРХ са носители на престижната награда „Сграда на годината 2010” в категория „Сгради за административно обслужване” за обект „Административна сграда на Инвестбанк”; номинация за „Сграда на годината” в категория „Жилищни сгради” за обект „Гарден хаус”, специална награда на „Триенале 2009” на Съюза на белгийските архитекти; сребърен медал и грамота в категория „Сгради на бъдещето” за обект „Археологически музей” в Южна Корея и др.


Комплексът се състои от четири луксозни къщи в Горна баня. Разположението на къщите в парцела е съобразено с природните дадености на терена – красива гледка към София и към Витоша. Къщите са групирани две по две, така че всяка от тях да разполага със собствен богато озеленен двор, отделен от съседните посредством ажурна ограда. Всяко жилище разполага със собствено външно барбекю и прилежаща тераса към него.

Архитектурата на къщите се откроява на фона на околните сгради, предоставяйки на своите бъдещи собственици всички необходими удобства за един изискан и взискателен клиент, както и визия за хората с изтънчен вкус.
Посредством използването на предимно естествени материали – керамични тухли, керамични керемиди, естествен камък и др., и богатото озеленяване на двора са постигнати необходимият комфорт и близост до природата.

За всяко жилище е разработен интериорен проект, който може да бъде реализиран при желание от страна на клиента. Интериорите са проектирани в характерния модерен и изчистен стил на сградите. Предвидени са предимно естествени материали за тяхното изграждане и висок клас оборудване за кухните и баните.
На първия етаж е разположена дневната зона и сервизните помещения: просторна дневна част с уютен кът с камина, трапезария и кухня, мокро помещение, тоалетна, антре. На втория етаж има три самостоятелни спални, две бани с тоалетни, два дрешника и преддверие. На третия етаж е разположен голям кабинет, какно и баня и обширна тераса с панорамна гледка към Витоша и София.

За да се наслаждават собствениците максимално на прекрасната гледка, на всички етажи има тераси – една на първия етаж, две на втория етаж и три на третия етаж.

Всяка къща разполага с гараж за 2 автомобила и със складови помещения. Сградите са с монолитна стоманобетонна конструкция. Външните стени са изградени от керамични тухли 25 см. Топлоизолацията по външните стени е 8 см
EPS, а на покрива – 15 см, което значително увеличава топлотехническата ефективност на сградата и намалява разходите за отопление. Фасадите са вентилируеми окачени, изпълнени с гранит и подобряват комфорта на обитаване,
благоприятстватпроветряването на фасадите и намаляват риска от появата на плесени по стените.

Терасите са с настилки от гранит на дистанционери – естетични, удължават в пъти живота на хидроизолацията и улесняват ревизирането на покрива и терасите.

Покритието на наклонените части от покрива е от глазирани керамични керемиди – специална поръчка от австрийската фирма Tondach. Парапетите на терасите са от неръждаема стомана и триплексово стъкло, дограмата е алуминиева, гаражните врати са на немската фирма Novoferm и са автоматични, а отоплението е на газ с алуминиеви радиатори.

Достойнствата на комплексаса несамоархитектурни. Добавената стойност идва от местоположението в Горна баня, един от най-престижните квартали на София, известен от векове с лечебните си минерални извори. Къщите са проектирани и изпълнени като затворен комплекс, със собствена охрана и поддръжка. В близост до къщите се намират и някои от известните елитни училища.
 

Закони Нормативна база Коментари