Поддръжката на моравата

Поддръжката на моравата е от изключителна важност, ако искате една хубава зелена поляна.
15.07.2017
Константин Димов
820
морава, поляна, поддръжка на морава, фрезоване, поливане на моравата
Източник: Снимка: Аглая Стоянова

Поддръжката на моравата е от изключителна важност, ако искате една хубава зелена поляна. Ако сте от хората, които искат сами да се грижат за нея и да поемат инициативата са следните съвети и инструкции:

1. Хубавата морава изисква редовни грижи. Сред тях е косенето.
Редовното косене е абсолютно задължително. Препоръчва се тревата да се окосява поне веднъж седмично, а през пролетта – дори 2 пъти седмично. По този начин моравата ще остане в най-добро състояние и шансовете да поникнат плевели, или тя да стане източник на болестти се намаляват. При косенето може да използвате сърповидна или вретеновидна косачка. Някои експерти препоръчват повече вретеновидната, тъй като тя реже навсякъде тревата. Специалистите съветват моравата да се коси и всеки ден, стига да имате време. Затова е подходяща косачка-робот, съветва специализираният сайт /www.profi-rasen.de/rasenpflege.

2. Редовното поливане също е важно.
Ливадата трябва да се полива достатъчно. Влагата в почвата трябва да се контролира внимателно. Водата е най-важното хранително вещество за моравата, както за повечето растения. Гонете златната среда. Ако забележите, че водата не е достатъчно и тревата започва да съхне, то моравата се оцветява синкаво. Тогава трябва веднага да я полеете. Можете да поливате цял ден, нищо, че я огрява слънце. Не чакайте да поливате само след залез, защото понякога може да  е твърде късно, особено при наскоро затревен терен.

Растителността по стара морава може да има корени до 10 см. дълбочина, и тогава се налага по-рядко да се полива. Старата морава се възстановява много по-бързо след един сух период, ако не сте имали възможност да я поливате редовно. При редовно поливане плевелите също нямат шанс да виреят.

3. Наторявайте моравата по време на растежния период.
Редовното окосяване и поливане на тревата са важни, за да имате зелена морава. Трето много важно правило е именно това: тя да се тори по време на растежния период, т.е. от април до октомври като на всеки от 6 до 8 седмици да се използват дългодействащи торове.Те имат специална формула и снабдяват всички тревни чимове по най-добрия начин с всички хранителни вещества. Ако моравата е суха по време на наторяването трябва цялата площ след торенето да я полеете. Ако не го направите, има риск гранулите да не се разтворят напълно и да останат изгорели места, които причиняват различни щети.

4. Ако вашата морава е жълта или червена на цвят, това често е признак на липса на азот. В този случай тревата отново трябва да бъде наторена, но отново внимателно с дозите. Ако почвата стане твърде богата на хранителни вещества, то тя ще стане отново развъдник за различни болести и плесени.

5. Фрезоване: То осигурява хубава повърхност на моравата. Отстраняването на изсушените и мъртви стръкчета трева е важна част от поддръжката й. Най-добре я фрезовайте през есента, за да презимува чиста. През пролетта можете да повторите тази стъпка още веднъж. Голи места по нея могат да бъдат засети по-късно или да се положи ново покритие. Мъховете са враг за всеки притежател на морава. Може да се борите с тях чрез специални противомъхови препарати, както и чрез железен сулфат, а също и с разпръскване на варовик. При фрезоването също част от мъховете се унижощават.


   
Красотата на поддържаната морава...www.gartenbau-pohl.de; Може да се коси и всеки ден, стига да имате време. http://bilder.t-online.de

6. Календар на поддържката на моравата:
От юли до септември  можете също да наторявате. Веднага щом дойде лятото е добре да окосите тревата на височина до 4 см. Тогава тя ще „понася" по –добре жегите. Поливайте достатъчно. През септември също ще се наложи да обновите ливадата от щетите от силното слънце и след лятната отпуска, когато ви е нямало. Засейте отново оголените места или положете изцяло ново покритие. Септември е особено подходящ за налагането на нова морава.

От октомври до декември  подгответе моравата за презимуване. Октомври е последният месец през който можете да я наторявате, а също и да фрезовате. В зависимост от есенните температури, през октомври можете да окосите за последен път преди зимата.

От януари до март:  Моравата реагира чувствително, когато ходите по нея през студените месеци. Избягвайте да го правите при скреж. През март, ако температурите позволяват, можете отново да се грижите за моравата. Тествайте ph на вашата почва и евентуално наторете с варовик. Освен това можете да направите малки окосявания, фрезования, да наторявате и разбира се, да оправите ръбовете на ливадата.

От април до юни  са растежните месеци за моравата, и грижата за нея е особено важна. В този период я косете 2 пъти седмично и не я оставяйте по-ниска от 3 см. Поливайте достатъчно, за да не изсуши почвата.  

През май  е добре да наторите почвата. Направете това през един дъждовен ден и съблюдавайте дозата.

7. Грижи за моравата при болести.
Важна профилактика срещу болести е фрезоването през есента. Тогава броят на ларвите на сциаридните мухи и броят на някои видове гъби спада значително. Също така плесенясването може до голяма степен да се избегне, ако правилно торите.

+2
Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари