Подновяване на тоалетна чиния

Съществуват два вида тоалетни чинии: стоящи и окачени. Свободно стоящите тоалетни чинии се използват предимно когато трябва да се направи бърз и лесен ремонт - заменя се старата чиния с нова. По-модерният вариант е да се скрият тръбите в стената.
18.07.2019
Още за къщата
2371
баня, тоалетна чиния, подмяна на тоалетна чиния

Съществуват два вида тоалетни чинии: стоящи и окачени. Свободно стоящите тоалетни чинии се използват предимно когато трябва да се направи бърз и лесен ремонт - заменя се старата чиния с нова. По-модерният вариант е да се скрият тръбите в стената. Тъй като стените не са толкова широки, а понякога и не достатъчно здрави, използва се специална за целта носеща метална конструкция, която се покрива след това с плочки и има вида на малка стеничка навътре в помещението. Тоалетната чиния виси окачена на скритата зад тази стена конструкция. Тръбите за чистата вода и отходният канал не се виждат, а под тоалетната чиния може да се почисти лесно и ефективно. Получавате по-модерна, но и по-хигиенична тоалетна.


Съществуват някои стандарти като например, че горният ръб на тоалетната трябва да е на 40 см от пода. За по-възрастни хора, имащи трудности при сядането, този размер може да се промени на 45 см. В зависимост от мястото, с което разполагате, можете да изберете нормално излизаща напред от стената чиния с достатъчно голямо разстояние за закрепване на капака или по-къса чиния – за сметка на по-малко място за закрепване на капака. Такива чинии са особено подходящи при врати на помещението, които се отварят навътре.

Произвеждат се модерни тоалетни казанчета, които могат да се нагласят за събирането на 6 или 9 литра вода. По-старите казанчета могат да се снабдят с универсален вентил за пълнене и тогава количеството вода може да се регулира с винт.


КЛАСИЧЕСКА СИСТЕМА

   

1.  При подмяната на стояща тоалетна чиния е за предпочитане да се подбере т.нар. дълбока чиния (без широка водоравна част).
При нея миризмата от канализацията е намалена, поради по-голямата водна тапа, а разходът на вода за почистване е по-малък.

2. При стоящите тоалетни чинии отходната тръба отива или в стената или в пода и трябва да се набави подходящия преходник. Преходниците са еластични и освен това могат да се скъсят при нужда.

3. Ако в тоалетната чиния тече непрекъснато вода, това се дължи най често на дефектно уплътнение.
Колкото по-бързо го смените, толкова повече вода ще спестите.


ПОДМЯНА НА ТОАЛЕТНАТА ЧИНИЯ     

     

  1.  Новата тоалетна чиния се поставя на такова разстояние от стената, че отвореният капак да стои стабилно облегнат и да не пада напред. Означават се местата за закрепване с дюбели. Чинията се отмества, за да се пробият дупките в плочките с бормашина с видиева бургия. След това отново се поставя и се монтира с дюбелите, без да се затягат докрай.
2. След като тоалетната чиния е фиксирана леко за пода, се поставя маншонът за връзка с отходната тръба. Той трябва добре да се уплътни и едва тогава се завинтват дюбелите в пода докрай.
3.  Маншетът и уплътнението от тръбата с вода за изплакване се отместват по тръбата. Уплътнението се поставя в отвора на чинията и под казанчето като уплътняващият конус и маншетът се затягат здраво с ръка.
КОНСТРУКЦИЯ ЗА ОКАЧВАНЕ ПРЕД СТЕНАТА

Изграждането на тоалетна, окачена на носеща конструкция пред стената, е удобно както за нови бани, така и за ремонт.
Изграждането на такава конструкция е универсално. Тя може да се използва за окачването както на тоалетна, така и на биде, на мивка и душ.
Конструкциите за тоалетни се продават в готов вид с вградено казанче за водата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МОНТАЖ НА НОСЕЩАТА КОНСТРУКЦИЯ
Използването на носеща конструкция за тоалетната има предимcтвото, че всички необходими изводи и казанчето са предварително монтирани в нея и всеки може сам да я монтира в банята си. Трябва да се внимава само рамката да е поставена отвесно и след това плочките да се поставят под прави ъгли. На каква височина ще се монтира конструкцията и на какво разстояние от стената, е въпрос на избор. При монтаж в нова баня трябва да се внимава поставеният белег върху рамката да бъде на един метър височина над готовия впоследствие под.

Това ще осигури автоматично стандартната височина на тоалетната чиния от 40 см над горната повърхност на готовия под. Винкелите на рамката се прикачват с дюбели към стената и пода. Разстоянието до стената може да се донагласи със странични винтове към винкелите, а отклоненията да се проверят с нивелир. По този начин се компенсират неравности по стената. Ако отходната тръба трябва да бъде отведена наляво или надясно, проверете дали е достатъчен наклонът. Разликата във височината на оста на тръбата в двата края трябва да бъде около 10 см. Такава разлика осигурява добро източване на тръбата. За да намалите шума от течащата вода, можете да увиете с припокриване отходната тръба с филцова лента.
 

     

1. Конструкцията се поставя до стената и се донаглася с помощта на нивелир да заеме отвесно положение. Отбелязват се местата за поставяне на дюбели и се пробиват дупки с бургия с диаметър 10 мм
2. Конструкцията се фиксира с винтове към стената и пода. Преди да ги затегнете, проверете още веднъж с нивелир дали напречните винкели са хоризонтални.
3. Отходната тръба се поставя в държача както е показано на фигурата и се фиксира там. Ако е необходимо изводът за отходната тръба може да бъде скъсен или завъртян леко.

 

   

4. След като се свърже казанчето към тръбата за чиста вода, цялата конструкция се облицова с гипсокартон. Предварително с шаблон се отрязват отворите за отходната тръба и за основата на плочата за пускане на водата.
5. Накрая върху гипсокартона се намазва лепилото за плочки и се поставят самите плочки. След като се запълнят фугите и всичко изсъхне добре, се поставя плочата за пускане на водата.
6. Казанчетата са снабдени с две плочи за пускане на водата – за по-голямо и за по-малко количество вода. Каличеството може да се регулира между 9 и 3 литра или м ежду 6 и 3 литра.


ПОДМЯНА НА СТАРОТО КАЗАНЧЕ

 

     

1. Премерете новото казанче и нанесете размерите му на стената. Ъгловият вентил и изводът за водата от водопровода лежат на една височина.
2. Преди да закрепите окончателно казанчето на стената, трябва да монтирате предварително връзката за водата между чинията и казанчето.
3. Проверете дали гуменото уплътнение стои върху края на извода за водата. След това качете нагоре към казанчето покриващата муфа и затегнете.

 

   

4. Ъгловият вентил с кранче за водата се омотава с конопени конци или тефлонова лента и се завинтва към стената като отворът трябва да сочи към казанчето.
5. Отрежете нужната дължина за свързващата тръбичка, като я закривите така, че да отива точно в двата отвора. След това муфата се завинтва отгоре.
6. Капакът на казанчето се поставя едва когато сте изпробвали как работи: дали водата от вентила спира навреме при напълването му.

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Можете да скриете вентила за водата, като го монтирате над средата на казанчето. Ако казанчето е разположено високо, вентилът няма да се вижда.

 

 

 

 

Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари