Вдъхновение от Седмицата на дизайна в Милано

Тук се представят най-новите продукти и се очертават тенденциите, които ще доминират в света на интериора през следващата година.
09.05.2019
Теменужка Захариева
2667
интериорен дизайн, изложение Милано, седмица на дизайна
Щандът на Moroso - много цвят, различни десени и меки, заоблени форми.
Източник: Salone del Mobile.Milano

Всяка година над триста хиляди творци, дизайнери, архитекти и представители на медиите се насочват към Милано за ежегодната Седмица на дизайна. Безспорно едно от най-важните събития в света на дизайна, тя е източник на вдъхновение не само за дизайнерите, но и за всеки, който има отношение към красотата, обзавеждането и средата, която ни заобикаля. Тук се представят най-новите продукти и се очертават тенденциите, които ще доминират в света на интериора през следващата година. Но с всяка година мащабът ѝ се разраства.

 
Bulbo от  колекцията Objet Nomade на Humberto и Fernando Campana за Lui Vuiton.  сн. Humberto и Fernando Campana
 

Необхватен е обема на новите продукти, инсталации и идеи, представени както в огромната панаирна площ на Fiera Milano, така и извън панаира из целия град. Но това, което със сигурност се забеляза в 58-то издание на Salone del Mobile, е че минимализмът отстъпва и от малкото позиции, които имаше до скоро.
 

  Мебели от смола Facture-Studio-Ripple. Снимка: Nicholas Missel;                     Lilo-дизайн Патриция Уркиола за MOROSO. Снимка: ©Yatzer


Навсякъде преобладаваше слънчева палитра с богати земни тонове, далеч не приглушени - портокал, синапено жълто, бордо и праскова, сиена и теракота бяха най-горещите нюанси с основни акценти w лилавo и мастило. Същото се отнася и за дървото – светлата дървесина е заместена от по-богати, по-топли тонове. Емблематичните Moooi и Missoni показаха тези палитри с впечатляващ ефект. Килимът на Moooi  Walking on Clouds включва стотици различни тонове и нюанси в колаж от облаци.
 


Еgoitaliano представят новата колекция на Egolab, BABOUCHE. Снимка: Lulop

Sicis – Снимка: Alessandro Russotti


Другата тенденция, напълно в тон с пролетта, е цветното присъствие – както в десените на текстила, така и в самите мебели, в баните (вижте красивата мозайка на Sicis), във впечатляващите тапети на London Art, приличащи на огромни стенописи, много от които дизайн на Марсел Вандерс, в декорацията навсякъде.
 


Маса с плот от смола и цветя в галерията на Росана Орланди. Снимка: Теменужка Захариева

Много свежи бяха новите фотьойли в шоурума на Cassina – с ярки цветя и пролетни цветове. А в някои от уникалните мебели в известната галерия на Росана Орланди цветятя бяха директно върху самите мебели.
 


Новият диван на Патриция Уркиола за Морозо. Снимка: Joel Matthias Henry

Освен вече споменатите заоблени меки форми и приказност, другата ясно очертаваща се тенденция на изложението в Милано беше срещащата се почти във всички нови меки мебели дамаска в стил 70-те – сякаш извадена от дневните на нашите родители. С характерните десени и релефна текстура тип букле, както и много често комбиниране на два или повече материала – с кожа, кадифе, плюш. Специално за новия диван на Патриция Уркиола за Морозо в каталога на компанията се споменава, че дамаската е открита в архивите. Но явно текстилът през тази година ще бъде с преобладаващо ретро влияние.
 

   
Adrian Cruz - лампа Rotonda от смола. Снимка: Dan Rocha;                  Уникални ръчно изработени мебели на Sebastian Cox в галерията на Росана Орланди.  Снимка: автора

Усещане за приказност имаше във всяка от палатите на Euroluce 2019 - тази година Salone също бе домакин на изложението за осветление, което се редува през година с изложенията за кухни и бани. Скулптури от светлина и светлинни вълни с различни цветове бяха само една част от огромното количество идеи за осветление, но иновациите в тази сфера също заслужават подробно внимание.

Интересна е и тенденция та за производство на мебели от смола. Те са разноцветни, устойчиви, позволяват уникален дизайн и много често – рециклиране.
 


Колекция GLASS FANTASY. Източник: Missoni


Всяка година специално внимание заслужават множеството инсталации из целия град, но всяка от тях изисква отделно обяснение като концепция и реализация. Затова ще спомена само една от тях, защото е едва второто присъствие на Google в Милано. С инсталацията си A Space for Being (Пространство за битието) технологичният гигант обедини усилията си с датската марка Muuto, за да създаде интроспективен опит за измерване на физиологичните отговори на посетителите на различните интериорни пространства.
 


Sancal - част от колекцията Meeting-Point на Nichetto.  Снимка: studio Nichetto
 

Градът, който по време на Salone del Mobile се превръща в столица на дизайна, е вдъхновение за много от посетилите го дизайнери и твирчески директори. Такъв е случаят и с испанската компания Sancal - вдъхновени от атмосферата в станцията на метрото в Милано Turati те решават да  я пресъздадат с новите колекции от мебели за 2019. Идеята след това е разработена в сътрудничество с един от съвременните майстори на миланския дизайн, Лука Ничето, който със своето студио проектира пълна серия от обекти за колекциите Next Stop и Meeting Point.

Разбира се, това е само един поглед към новите продукти и тенденциите, забелязани по време на тазгодишната Седмица на дизайна в Милано, вдъхновение, което може да помогне в реалните ни усилия да създаваме повече красота и уют в домовете си.

 

Закони Нормативна база Коментари