Обзавеждане на юношеската стая

Изборът на дизайна зависи преди всичко от интересите на тийнейджъра, като може да отразява спорт, изкуство, кино, музика, астрономия, персонажи от компютърни игри и др.
16.12.2020
Екатерина Бонева
6654
интериор, дизайн интериор, детско юношески стаи
Немо - Комплект обзавеждане за юношеска стая, бял гланц и дъб сонома
Източник: Мебели Виденов, www.videnov.bg

Когато настъпи моментът да превърнете пъстрата детска стая в „убежище“ за един подрастващ, в главата Ви изведнъж изплуват множество въпроси – Трябва ли да смените всички мебели?, Ще се наложи ли да свалите тапетите?, Как да направите стаята по-просторна?... и какви ли не други неизвестни. До каквито и отговори да стигнете, няма как да постъпите правилно, ако не зачетете и мнението на вече порастналото Ви дете.

Насърчаването на един тийнейджър да взима сам решения за собствената си стая е от важно значение за изграждането му като личност. Изборът на дизайна зависи преди всичко от неговите интереси, като може да отразява спорт, изкуство, кино, музика, астрономия, персонажи от компютърни игри и др. Все пак има някои общи насоки, които ще Ви помогнат да направите стаята наистина перфектна.


Реми - Комплект обзавеждане, светъл периер и зелен и бял гланц     Източник: www.videnov.bg

Тийнейджърската стая се нуждае от правилна организация и оптимален комфорт. Всичко трябва да е на мястото си – бюро и стол за учене, по възможност просторно легло, място за съхранение на учебни пособия, практична мебел за дрехи и аксесоари. В това помещение обаче, е особено важно да отделите специално внимание на мебелите и декорацията. Освен да бъдат практични и удобни, трябва да се подберат така, че да провокират творческия потенциал на младежа. Този съвет наистина дава резултат и голяма част от родителите споделят подобно мнение.

Започнете от мебелите, като е добре да се стремите към многофункционалност и пестене на пространство. Атрактивните комплекти за тийнейджърската стая са наистина чудесно решение за това – по този начин не само спестявате от планирания бюджет, но и печелите хармоничен интериор с всички нужни на детето удобства. Още едно улеснение е, че винаги може да поръчате допълнителен модул от конкретната серия, като по този начин запазите есетиката на стаята.


Обзавеждане на юношеска стая - Дарси - Секция с бюро     Източник: www.videnov.bg

Препоръчително е да заложите на комбинация от тъмни и светли цветове, което ще внесе баланс и хармония в помещението. Декорацията не трябва да е нито твърде обрана, нито претрупана, а по-скоро креативна. За да разчупите иначе семплата атмосфера, може да приложите различни текстури и цветни акценти. Ако стаята е малка, акцентирайте с артистични елементи на стената или някой рафт, като оставите по-опростено останалото обзавеждане. Светлите и топли нюанси също не са за пренебрегване, още повече, че са подходящи както за момичета, така и за момчета.


Нидо III - Комплект обзавеждане за стая за момиче, астра с розов и лилав гланц     Източник: www.videnov.bg

Минималистичният дизайн и скандинавските мотиви пък биха внесли вдъхновяващо усещане за чистота и хармония в интериора. Не забравяйте, че сега децата се намират в деликатен период от живота си и променят постоянно своите вкусове. Затова не се учудвайте, ако те проявяват доза бунтарство и индивидуалност и Ви стреснат с някоя причудлива идея.


Нидо III - Комплект обзавеждане за юношеска стая, светъл периер със зелен гланц и антрацит гланц     Източник: www.videnov.bg

Колкото и идеална да е първоначалната идея, често пъти се оказва неизпълнима в конкретните размери на стаята. Ето защо преди да пристъпите към действие, планирайте разположението на всеки един детайл. Заложете на светли тапети или декорация за стените, а също така и на мебели с гланцирана повърхност. Заменете традиционните елементи с по-модерни – например пуфове вместо столове и табуретки тип ракла, с място за съхранение. Със сигурност няма да съжалявате, ако се спрете на смарт мебели, като фотьойл или шкаф – трансформер. Ако стаята е много малка, комбинирайте няколко зони в една с тяхна помощ. В случай, че пространството позволява, може да ползвате всички компоненти на определен стил и да действате с размах. Необходимо е също да планирате адекватно осветление, от което тийнейджърът със сигурност ще се нуждае вечер.


Нидо II - Комплект обзавеждане за юношеска стая, светъл периер със червен гланц и антрацит гланц     Източник: www.videnov.bg

Ако искате да зарадвате детето си, помислете за обновяване на спалното бельо и завесите, така че да пасват на стила на стаята. Това е нещо, което той или тя със сигурност ще забравят. Пазарът предлага огромно разнообразие от комплекти с всякакви декорации. Прекалено детският килим също може да замените с нов и пухкав, с по-модерно излъчване. Като цяло отделете специално внимание на визията на леглото – някои предпочитат по-изчистена визия, докато други държат на легло с артистичен дизайн и форма. За един тийнейджър е важно да е различен и недосегаем в своите покои.


Рико - Легло за юношеска стая     Източник: www.videnov.bg

Дизайнът на юношеската стая е сериозен процес, който трябва да се изпълни според желанието на подрастващия. Така или иначе е трудно да предвидите юношеското въображение – рецептата е малко разбиране и съвмества дискусия. Само тогава и децата и родителите ще бъдат доволни.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари