Обзавеждане на ученическата стая

Съществува пряка зависимост между ефективността на дадено лице и комфорта на работното му място.
14.09.2014
инж. Полина Петкова
1464
мебели детска стая, ученическа стая
Предразполагаща обстановка
Източник: http://bedroomfurniturereviews.com

Съществува пряка зависимост между ефективността на дадено лице и комфорта на работното му място. В идеалния случай, всяка работа трябва да доставя удоволствие, но дори и най-любимото и интересно занимание, не носи удовлетворение, ако трябва да се извършва в неудобна обстановка.
Ето защо е много важно да се помисли внимателно над интериора като цяло и след това да се организира работното място. Оставете достатъчно пространство, премахнете всичко което отвлича вниманието ви, поставете удобни мебели и необходимото оборудване.


Същото важи и при подготовката на детето за училище. Важно е да приготвим училищна чанта, тетрадки, както и удобни, и красиви дрехи. Обикновено, родителите избират тези неща предварително без суетене. Често организирането на работното място на ученика представлява голямо предизвикателство, но когато детето пише домашното си с удоволствие, то се превръща от решаващо значение за максимизиране на комфорта на работната му среда.


Осигурете светлина на бюрото, http://hit-decor.net


Детската стая трябва да отговаря на индивидуалните нужди на ученика. Много е важно да се разгледат всичките пет сетива, за да се създаде хармоничен интериор, защото всичко, което заобикаля ученика: форми, линии, цветове, звуци, миризми, текстури, изображения и символи оказва въздействие върху неговата или нейната личност. Трябва да знаем, какво по-точно в нашата ежедневна среда се отразява на визуалните, тактилни, слухови и обонятелни усещания и как влияе върху формирането на съзнанието, вниманието и паметта.


Формите, цветовете, линиите и текстурите значително влияят на визуалното възприятие и тактилните усещания. Те помагат за регулиране на емоционалното състояние. Например, ако детето ви е лесно възбудимо или прекалено емоционално, добре е в дизайна на стаята да доминират кръгли форми и меки текстури, те ще "успокоят" неговият или нейният необуздан ентусиазъм. Ако забележите обаче, че вашето дете е мудно и мисли твърде дълго, ъгловата форма и грапава повърхност биха имали стимулиращо действие.


Маса за игра и рисуване, http://missmerfaery444.hubpages.com


Зонирането е важен фактор при планиране на пространството. Това е особено важно за детска стая, където обикновено са комбинирани работна зона (за учене), релаксираща зона, зона за забавление и лично (недостъпно за възрастни) пространство. Подобно зониране помага за изграждане на ред в поведението на детето.


Работна зона


1. При избора на бюрото трябва да обърнете внимание на неговото качество.
То трябва да бъде стабилно и достатъчно здраво, защото детето ще го използва не само, за да учи и пише, но и за рисуване, моделиране, дори и за игра. Височината на работния плот трябва да бъде съобразена с височината на ученика. Например, когато детето е 120 см., бюрото не трябва да надвишава 58-60 cм. Най-добре е то да бъде с регулируема височина, за да спестите разходи в близко бъдеще.Маса за игра и рисуване,   http://www.amazon.com


2. Изберете правилното място на бюрото.
За максимално удобство на детето, източникът на светлина трябва да бъде от лявата страна. На работното място е необходимо да осигурите настолна лампа, за да може детето да работи в моментите, в които е тъмно. Поставете моливник за съхранение на химикалки, моливи и други канцеларски материали, това е от съществено значение, за да не се претрупва работната повърхност с ненужни предмети. Всички пинове, кламери и други малки неща, трябва да се съхраняват в отделна кутия. Нещата, които не са свързани с работния процес трябва да бъдат отстранени от бюрото. Намерете по-добро място за плюшените мечета, цветята и цветните стикери. Ако искате да украсите работното място, по-добре е да изберете тетрадка с атрактивен дизайн и ярки самозалепващи листчета за записване на бележки. Не забравяйте, че ненужните предмети са объркващи. Също така е полезно да се разделят работната зона на детето от бюрото за компютър или в противен случай самоподготовката за училище, неизбежно ще бъде на второ място.


3. Насърчавайте детето да поддържа нещата си в ред, още от първите дни в училище.
Определете мястото за тетрадки, учебници и работни принадлежности, като пластелин или блок за рисуване. Препоръчително е те да бъдат съхранявани от дясната страна на детето. Ако бюрото е малко и няма достатъчно пространство, за да побере всичко отгоре, може да скриете предметите, които се използват по-рядко, в специална кутия или чекмедже. За по-голямо удобство, опишете съдържанието на тези кутии. За тази цел може да използвате цветни стикери или тиксо.


4. Добра идея е да сложите лист прозрачен плексиглас на работния плот.
Под него е удобно да се съхраняват бележки, билети за театър, хубави картички и снимки. Под плексигласа може да поставите и седмичната програма на детето, това ще го научи на отговорност и дисциплина относно организирането на времето за учене, така то може ясно да види какво ще трябва да подготви за следващия ден. Практическата организация и подредба на  работното място, спомагат за поддържнето на чистотата.

Удобен пуф стол за релакс зоната,  http://www.amazon.com/


Релаксираща зона.
Създайте тих и спокоен кът за моментите, в които детето ви иска да чете. Пуф столовете осигуряват комфортно и уединено място, където може да седнете и да почетете. Ниската маса за книги добавя усещане за уют. Обградете района с малка библиотека,  боядисайте я в успокояващ цвят различен от другите райони на стаята, например синьо, за да помогне  за очертаване на зоната. Разнообразете рафтовете с украса, може да разпръснете красиви морски миди между книгите например. 


Зона за забавление и лично пространство.
Добра идея е да разрешите на детето си да създаде интериора в този кът по своя собствена инициатива, като без съмнение това ще бъде радост за него. Не го наставлявайте в избора му на декорация на пространството. Оставете го да пресъздаде своите собствени въображения, мечти и вкусове. Не бъдете прекалено критични, когато детето ви иска да украси стените с картини, плакати и други интериорни акценти, или неща, които изглеждат безполезни за възрастните, но са предпочитани от него.


Малките деца често се сравняват с гъби, които попиват всичко, без филтрация на положителното и отрицателното. Целта на любящите родители, е да създадат специална атмосфера и да осигурят средата, в която детето им може да се превърне в позитивен, успешен човек.

Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари