Еднофамилна къща

Еднофамилната жилищна сграда на два етажа със сутерен и подпокривен етаж е ситуирана по вътрешната улица на парцела, като от югозапад е ориентирана към Витоша, а от североизток към София.
08.07.2010
Арх. Светла Атанасова
1092
проект, сграда, жилище, архитектурен, еднофамилна
Еднофамилна къща
Източник: Арх. Светла Атанасова

Проектът е разработен въз основа на издадена виза и програма от инвеститора.

Еднофамилната жилищна сграда на два етажа със сутерен и подпокривен етаж  е ситуирана по вътрешната улица на парцела, като от югозапад е ориентирана към Витоша, а от североизток  към София.

Сутеренът съдържа гараж за две коли, фитнес, котелно, перално помещение и вътрешна стълба, която свързва всички етажи. Към гаража се слиза с рампа
 Външна стълба води до входна площадка на първия етаж, kойто е на две нива и е еднопространствен. На нивото на входа  се намира - входно антре, тоалетна, гардероб, столова и кухня с бар към столовата, на второто ниво е  дневната с камина. Aнтрето може да бъде отделено с врата от дневната по усмотрение на собственика. Дневната е ориентирана към югозапад  и гледката към Витоша. Столовата се осветява от северозапад, а кухнята е  с поглед на североизток.  От дневната се излиза на частично открита тераса с пергола. Стълбата е еднораменна и видима  нагоре към втория етаж, стълбата от сутерена излиза в столовата и е изолирана с врата. 

Вторият етаж съдържа три спални с две бани, гардеробнА и балкон към родителската спалня и балкони към детските стаи. Еднораменната стълба в добре осветения коридор продължава към таванския етаж.

В таванския етаж се предвижда ателие с баня. Капандурата на ателието е към югозапад. За да се получи необходимата височина, при изхода от стълбата се предвижда капандура.

Покривът е дървен, двускатен с капандури и  с покритие от бардолин, конструкцията е стоманобетонова с греди и колони, безгредова в първия етаж,  с  щурцове за прозорците.  Всички външни стени са конструктивно изчислени за  решетъчна тухла с топлоизолация от 5см  STYRODUR (което може да се замени с 30 см YTONG), а вътрешните стени са тухлени 12 см Навсякъде е предвидена топло- и хидроизолация. Там където водопроводните и канални тръби преминават през жилищни помещения е добре да се шумоизолират с армафлекс за вертикалните клонове и с гиберит за хоризонталните клонове. Дограмите са алуминиеви, с пластмасово покритие, с прекъснат термомост. Препоръчваме да се спазват стриктно местата на водосточните тръби, тъй като това е  един от факторите за загрозяване на сградите.

Архитектурата на сградата е с разчупен обем с покриви на различни нива.  В интериора е търсено преливане на пространствата от дневната към столовата и кухнята, оттам към входното антре и стълбата за втория етаж.  Специално внимание е отделено на наличието на естествена светлина  във всички помещения, което е много съществено за приятното въздействие на интериора. Обобщената настилка от  паркет във всички помещения, като се изключат баните и техническите помещения, също допринася за цялостното въздействие на простор и уют.

+4
Автор: Арх. Светла Атанасова
Закони Нормативна база Коментари