Еднофамилна къща в Кап д‘Ай, Франция

Къщата е разположена близо до Кап д‘Ай, без пряка гледка към морето. Клиентът желае да създаде собствен оазис, който да компенсира отдалечеността от морския бряг.
12.02.2020
Simple.Architecture
4051
еднофамилна къща, архитектурен проект къща, студио Simple.Architecture
Източник: Simple.Architecture

Еднофамилна къща в Кап д‘Ай, Франция 
Проектант: Simple.Architecture
Автор: арх. Александър Йончев


Инвеститорски проект
Разработени фази – Идеен и технически проект
Година – 2018

Къщата е разположена на правоъгълен заравнен терен, навътре в континенталната част близо до Кап д‘Ай, без пряка гледка към морето. Клиентът желае да създаде собствен оазис, който да компенсира отдалечеността от морския бряг.

Източник: Simple.Architecture

Къщата се композира около три външни пространства – преден двор с басейн, заден двор-градина и централно патио. Теренът е ограден с плътна ограда, чиято линия в план оформя главния вход. Самата къща представлява един правоъгълник, който ляга на две от оградните стени. В правоъгълника са разположени на кръст четири обема, които от външната страна обособяват дневната, кухнята с трапезарията, зоната за релакс и входното антре. От вътрешната страна тези четири обема очертават формата на патиото. Самите те са три спални и една баня. Решетъчната конструкция от колони и греди е скрита, тъй като се припокрива с разпределителните стени.


Източник: Simple.Architecture

Проектът залага на безкрайно изчистена архитектура, поклонничка на Миес Ван дер Рое. Големите плъзгащи витрини позволяват на къщата да се отвори изцяло и да размие границите между вътрешни и външни пространства. В контраст се намират спалните и банята, които, като по-интимни пространства, са ориентирани към патиото, като по този начин се скриват от нежелани погледи.

Иновативност на проектното решение:
Проектът прилага радикална схема на разпределение на изграждащите къщата пространства, в която дневните пространства гледат навън, а нощните – навътре, към скрито патио. Обособяването на вътрешни дворове от различно естество позволява обогатяването атмосферата на всяко едно помещение, като качеството и количеството светлина и цвят, които проникват от екстериора допълнително характеризират функцията му. 


Източник: Simple.Architecture

Устойчивост и вписване в околната среда:
Сградата се вписва в околната среда по начин, по който остава почти невидима за съседните имоти. Решението й на едно ниво и обособяването й в плътно заграден парцел с вътрешни дворове я предпазва от нежелани погледи, като същевременно запазва връзката й с околната среда и с елементи от заобикалящата я природа. Всяко нейно пространство гледа към външно такова, а големите витрини изтриват визуалната граница между вътре и вън.


Източник: Simple.Architecture

Функционалност на архитектурното решение:
Композицията на обемите и общата форма на проекта рефлектират изцяло функционалното разпределение на отделните помещения. Изградена е функционална пространствена йерархия, в която дневните пространства се преливат едно в друго и са лесно достъпни от външни посетители (гости), докато нощните пространства са ясно отделени от плътни стени, които защитават личното пространство на собствениците. По този начин привижването в къщата става с лекота. Изчистената геометрия и използваните материали позволяват елементарна поддръжка на имота. Шлайфаният бетон на пода, лишен от фуги, задържащи мръсотията, е практично решение, вписващо се визуално в ансамбъла на композицията.


Източник: Simple.Architecture

Естетика:
Сградата е решена в три основни материала: бетон, дърво и стъкло. Тези основни материали, утвърдени в съвременната архитектура гарантират една безвременна класическа визия, вдъхваща усещането са спокойствие и хармония, необходими за всеки дом. Минимализмът, изразен в простите съставни форми прави препратка към изчистената архитектура на Миес Ван дер Рое от средата на миналия век.

Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2019" и бе номиниран в категория: "Еднофамилни жилищни сгради".


 

Автор: Simple.Architecture
Закони Нормативна база Коментари