Наклоненият двор – недостатък или благодат?

Наклонените терени са подходящо място за създаване на терасирани градини, ефектни подпорни стени, тематични площадки, стъпаловидни или наклонени алеи, изкуствени водопади или безкрайни басейни.
01.08.2018
Екатерина Бонева
13829
градина, двор, алеи, подпорни стени, наклонен двор
Тематичните площадки в двора
Източник: www.southviewdesign.com

Вертикалната планировка е предизвикателство за ландшафтните архитекти. Наличието на денивелация в никакъв случай не бива да се счита за недостатък. Точно обратното – ако се възползвате правилно от преимуществата на терена може да превърнете двора от обикновена стръмнина в приказно кътче.
Наклонените терени са подходящо място за създаване на терасирани градини, ефектни подпорни стени, тематични площадки, стъпаловидни или наклонени алеи, изкуствени водопади или безкрайни басейни.

Проектиране на пространството
Планировката на вертикалното пространство винаги се осъществява след приключване на строителните дейности и след като са изградени електрическата, ВиК инсталацията и дренажните системи в двора. На този етап се определят всички наклони, стълбища, подпорни стени, площадки, пътеки и подходи. Дават се коти на характерните пунктове от терена и се изготвя оптимален план за преодоляване на денивелацията.

Наличието на големи наклони в повечето случаи изисква това се извършва от професионалисти в конкретната област. Целта е не само постигане на функционалност и естетика, но и предотвратяване свличането на земна маса. Избягването на пропадания и деформации е друг важен момент от моделирането на терена. Подходящо за целта е почвата да се валира и полива, като е препоръчително насипаната пръст да престои една зима. В хода на вертикална планировка се вземат под внимание различни фактори, сред които предназначението на терена, настилките, характеристиките на почвата, размерите на отделните тераси (наорни, стъпаловидни, гребеновидни, траншейни), подходящата растителност и др. Има и някои специфични елементи от ландшафтната архитектура, чрез които се създава много по-интересно и атрактивно възприятие на терените с денивелация.

Ето и по-известните от тях:
Ефектни подпорни стени
Изграждането на подпорни стени е наложително, когато трябва да се преодолеят по-големи стръмнини. Ако наклонът е по-малък и терасите са по-ниски, тогава подпорни стени не са необходими. При изграждането им най-често се използва камък или бетон. Подпорните стени осигуряват добре оформени и функционални хоризонтални площи, които могат да се превърнат в своеобразен акцент на дворното пространство. С тяхна помощ градината се разделя на функционални зони с различна височина. С цел да се омекоти височинната разлика зад подпорните стени се засаждат каскадни храсти, а пред тях може да се оформи жив плет или други ефекти композиции от растения.

Материалите за направа на подпорните стени трябва да са в хармония с избраната настилка за пътеките, а също и с тези на къщата и оградата. Естественият камък ще придаде солидно излъчване и природна естетика на двора. Монолитните конструкции от бетон и обикновените тухли са още една добра алтернатива, но трябва да се има предвид, че при отливането им задължително е необходим кофраж. Подпорните стени могат да се изпълнят и с дървен материал, където обаче ще трябва да се помисли за добра хидроизолация. Съприкосновението на дървото с почвата рано или късно ще стане причина за гниещи процеси, под постоянното въздействие на влагата. При изграждането на подпорни стени задължително се прави дренаж за отвеждане на част от водата навън.


Оформете алейната мрежа     Източник: www.theaffluencenetworkbonus.club

Красиви и функционални алеи
Един двор не може без красиви алеи, които да свързват живописните кътчета в него. Ако теренът е изцяло терасиран, пътеките може да бъдат изцяло водоравни или пък да имат лек наклон. Последните създават усещането за разходка по естествена природна пътечка. Подпорните стени и алеите трябва да следват профила на терена, с цел да се избегнат сериозни изкопни дейности. Оформянето на настилките трябва да се прави с материали, които хармонират с облицовките на къщата, като е за препоръчване един вид материал да доминира над останалите. Декоративните качества на материалите и растера на настилките способстват за високата естетическа стойност на площадките и алеите.

Любопитен е фактът, че размерите на алеите и разнообразието от материали на подсъзнателно ниво определят скоростта на придвижване. Например, тесните алеи провокират по-бързо и насочено движение, докато по-широките ни карат да забавим темпото. Когато декоративните елементи са проектирани по протежението на оста на настилката, те оказват и посоката за движение. Алеите с плавни и хармонични линии придават пейзажен облик и е подходящо да се изпълнява с материали като асфалт или филц. За да не изглеждат прекалено монотонно, по-дългите алеи могат да се “оживят” с обособяването на площадки и алпинеуми или чрез промени в оста на движение.

Стъпаловидни лехи
Представете си как пред очите ви изникват една след друга композиции от цветни лехи, които запълват целия двор...Приказно нали?! Лехите могат да се оформят във вид на големи стъпала по целия двор или да акцентират отделни места в тревните площи. Не подценявайте избора на подходяща растителност. Добре е да подберете определена палитра, която да преобладава в общата композиция. Студените нюанси ще създадат усещане за повече пространство в двора, докато растенията в топли цветове ще внесат голяма доза гостоприемство и уют. Удачно би било да заложите на контраста между растенията в неутрални и ярки цветове.


Акцентирайте тревните площи със скален кът    Източник: www.ecodesign.bg

Важно е също така да имате предвид не само цъфтежа, но също така листната част, плодовете на растенията и кората на дървесните видове. Подборът на растителност трябва да се прави и въз основа на характерните за района климатични условия. Подходящо е тя да бъде поне двусезонна или пък да се акцентира с вечно зелени видове. Въздържайте се от засаждане на прекалено големи растения - това може да наруши баланса на пропорциите в композицията.

Скален кът
Ако искате да разчупите пространството и да създадете усещане за повече обем може да оформите атрактивен скален кът с различни по форма и големина камъни, ситен филц и малко дърво. Подобни ландшафти създават символична проекция за планина, река и дървесна растителност. Тези композиции са лесно изпълними и са подходящи дори и за малки по площ дворове. Стилово напомнят за минималистичните японски градини. За да подсилите ефекта може да проектирате малък водоем и мостче, а също и да декорирате кътовете с фенери и бамбукови огради.

Воден ефект
Изграждането на импровизирани шадравани или изкуствени водопади е още един ефектен инструмент за градини с денивелация. Водните струйки изглеждат абсолютно натуралистично, стичайки се от естествените височини на терена. Съществуват много варианти за обособяване на подобни съоръжения, като започнем от традиционните каменни водоскоци, препятствия и декорации и стигнем до стъклени или керамични структури в изчистен минималистичен стил, които подчертават природната красотата на водната струя. Можете да си направите импровизирана водна площ като използвате малко корито, аранжирано отвсякъде с камъни и растения и водна помпа с накрайник за изпълнение на водния ефект.

Тематични площадки
На всяко от отделните нива от двора могат да се обособят площадки с различно предназначение. В подобен тип терени те се вписват оригинално, погледнати както самостоятелно, така и в цялостната естетическа концепция на ландшафта. В зависимост от конкретните размери на имота и планирания бюджет, може да си оформите уютен кът за кафе, терен за семейно барбекю, зеленчукова градина, мини игрище, детски кът или дори басейн. Тематичните площадки ще направят площта на парцела максимално функционална и ще придадат индивидуалност и стил на градинския комплекс.


Ако искате безкраен басейн    Източник: www.raisedgardenbed.club

Басейн на облак
В случай, че разполагате с достатъчно площ и височина, може да се сдобиете с нещо  наистина впечатляващо – басейн, който сякаш се носи из небето. Причината се крие в своеобразния начин на проектиране, където подпорните стрени на стръмния скат формират едната част на басейна, без каквото и да е място за стъпване около него. А докато се наслаждавате на къпането и погледнете през ръба, ще видите ниската част под басейна. Подобно съоръжение доставя прекрасното усещане, че плувате в небето, наслаждавайки се на естествената природна гледка. Разбира се, изпълнението на такъв басейн е свързано със сериозни разходи, но тези, които биха могли да си го позволят определено няма да съжаляват за постигнатия ефект.

Градинско осветление
Изборът на подходящо екстериорно осветление ще създаде впечатление за дълбочина на пространството и драматичен ефект през топлите летни вечери. Нежно осветената декоративна растителност, акцентиращите кътчета от дворните алеи или изкуствените водоеми ще придадат тържествено излъчване на градината. Използвайте соларни осветителни тела, за да маркирате линиите на дворните пътеки, в допълнение украсете с декоративни фенери и чаени свещи около басейна. Ефектът е поразителен!

Важен момент от планирането и моделирането на вертикалните терени е проектът да се изпълни от специалист, а също така и формално да присъства в архитектурния план на конкретния имот.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари