Еднофамилна къща край София

Представената еднофамилна жилищна сграда е разработена по молба на младо семейство.
15.02.2007
арх.Пенка Станчева
1345
къща, проект, архитекти, арх. Пенка Станчева
Източник: ”ПОСТ СКРИПТУМ· ЕООД

Архитектура: ”ПОСТ СКРИПТУМ· ЕООД
Екип: арх. П. СТАНЧЕВА, арх. З. КУЗМАНОВ
 
Представената еднофамилна жилищна  сграда е разработена по молба на младо  семейство. Къщата е разположена в  подножието на Витоша в близост до  София.  Парцелът е тесен и дълъг, с плавен  релеф и обща денивелация от три метра.  Изискванията на собствениците е за къща  с традиционна архитектура на две нива  със сутерен.

Основните задачи при проектирането на сградата са няколко  -  успешното овладяване на денивелацията на терена,  обръщането на основните помещения към добрата гледка и  оформянето на открита тераса към дневната по посока на благоприятните географски посоки. Сградата е с РЗП от 370 кв.м. и застроена площ на кота 0.00  от 175 кв.м. На основният етаж са разположени входно антре  с тоалетна и дрешник, дневна, столова и кухня в общо  пространство, две спални с обща баня и дрешник, мокро  помещение. Стълбището е обособено като самостоятелно  ядро, водещо към второ ниво. Там са организирани три  детски стаи, баня и дневна част. Помещенията са осветени с  допълнителни прозорци в плоскостта на покрива. В сутерена  са сауна с баня, котелно и складови помещения. 
Обемите на сградата са три, всеки от тях с двускатен покрив  с керемиди. Централният обем е двуетажен, а страничните – едноетажни. Това спомага за омекотяване на възприятието на  сградата спрямо терена. Така, тя макар и немалка като  квадратура, не се възприема като голяма груба постройка. Фасадите на сградата са решени с традиционни материали – мазилка в два цвята, каменна облицовка за цокъла, дървена  облицовка за втория етаж.
 
Фасадното решение допълнително  допринася за начленяване на сградата на хоризонтали чрез  обособяването на ивици от различни материали. За  завършения вид на къщата значение имат и прозорците с  капаци на първо ниво и в сутерена. Резултатът е на пръв поглед в духа на традицията. Но  пестеливи и точни изразни средства на архитектите са довели  дo чиста архитектура без претрупване и с яснa функция. 

Автор: арх.Пенка Станчева
Закони Нормативна база Коментари