Венециански палат във Флорида

Венециански палат във Флорида - (пиршество за съвременния дож)
15.09.2016
Весела Маркова
1750
къща във Флорида, Венециански палат, архитектура, реализация
Венециански палат във Флорида
Източник: www.dreamhomedesignusa.com

"Ако не бях Крал на Франция, щях да си пожелая да бъда дож на Венеция" - Анри IV

Наричат Венеция "Най-романтичният град", и още "Градът в морето", "Градът на Казанова", "Градът на каналите", "Градът на мостовете". Венеция попада и по върховете на още доста други класации -  най-фотографираният, най-изобразяваният, най-скъпият ..., но едно е сигурно -  това е един от най-вдъхновяващите градове далеч, извън пределите на Европа.
И въпреки, че пословичната красота и привлекателна сила на този град довеждат близо 15 милиона туристи годишно, всеизвестно е, че микроклиматът и условията за живеене там далеч не са препоръчителни.
Богатствата, мистериите и романтиката на Венеция, обаче не престават векове наред да вълнуват умовете на творците, а звезди като Шер могат да си позволят  животът на "дож във Венеция", създавайки мечтания си дом.
Мечтаният дом на семейство от Флорида става реалност изпод детайлните скици, изрисувани на ръка от архитект Джон Хенри. http://www.dreamhomedesignusa.com/aboutthearchitect.htm
Истински Венециански палат изниква върху доста тесен и ограничаващ възможностите парцел на брега на залива. Ограничените възможности на терена обаче, създават уникална опция за пресъздаването на атмосферата от "Градът на каналите".
"Възстановката" обира адмирациите още с първия поглед - къщата е решена на три нива, основните жилищни функции са разположени на второ и трето ниво, най-отдолу остават утилитарните функции, както повеляват традициите. Конструкцията и стените на първото ниво са съобразени с природните бедствия - урагани и наводнения. На първо ниво са разположени четири гаража, складово помещение и зала за игри.
Характерните черти на венецианската архитектура  - готически арки и външно стълбище, с орнаменти от камък, моментално запленяват с романтичните светлосенки от падащия мрак, предвещавайки драматизма и нощното обаяние на Венеция. Дървени конзоли и скоби служат за естествен контраст на ювелирните, фини каменни детайли на балустрадите и колоните на предната веранда.
Обратната страна на къщата приветства вълшебния залез от двускатна веранда, водеща със стълби до басейн и приказен понтон, и многобройните прозорци, изпълващи фасадата.
Къщата е изградена посредством дървена конструкция, бетонови блокчета и елементи, бетонови и каменни колони и арки, покрив с керамични плочи, мазилка стуко. Инвестицията на етап строителство прехвърля 3 милиона долара, собствениците се заемат с обзавеждането и скоро след това "Венецианското бижу" е обявено за продан.
Интериорът е истинско "пиршество за съвременния дож". Обитанието не лишава от нищо нито сетивата, нито физиката. Грандиозно и умело съвременната функция е пропита с историцизъм върху охолството от 929 кв.м. Кръглата дневна на две нива - централен елемент в цялостната композиция, е инспирирана от Palladio Villa Rotonda. Изящната ръчна скица разкрива богатството на идеята, многообразието от детайли, растерите в настилките, както  и съвършено вплетените функции. Не липсва дори асансьор, като алтернатива на красивото, деликатно извито интериорно стълбище, украсено с детайли от метал и керамика, от което се разкрива цялото съвършенство на разположените на второ ниво фоайе и дневна. За класата на замисъла говорят и диференцираните по своето предназначение помещения - представителна дневна и трапезария, кабинет, романтична кухня с красив остров, кът за закуска, гледащ към кея, много, много топлина  - пещ за хляб, която връща времето назад, впечатляващ домашен киносалон, библиотека, перално помещение.
На третото ниво, спалните покои още веднъж извикват в съзнанието ".... да бъда дож на Венеция ". Вниманието с  което са разработени детайлите заслужава адмирации, наподобявнето на автентична и белязана от времето визия е изключително сполучливо. Камъкът в различните си превъплъщения - настилки, рамки за врати и прозорци, декорация на камини, декоративни ниши и колони, стълбища и цокли, е водещия материал, следват дървото и желязото, красиви мозайки и мазилки, везани дамаски и керамика, отчетливо напомнящи темата "Венеция".  Разкошна спалня и баня, сюит за гости, още две допълнителни спални, ателие, всичките с елегантно сгушени балкони.
И въпреки, че резултатът - тази прекрасна реализация  - сама по себе си говори много за талантите на създателя си, историята няма да е пълна, ако не хвърлим малко светлина към началото й.
"Талантлив архитект" - това е скромният, но напълно достатъчен коментар на семейството - поръчители и собственици на Венецианския палат във Флорида за човекът, сътворил тази прекрасна препратка, както в разстоянието, така и във времето. Любовта към традициите датира от ранните му детски години, когато попада в плен на богатите древни цивилизации и останките от тяхната култура. С родителите си обикаля Гърция и Турция, посещавайки множество археологични паметници, впоследствие в страст се превръщат ренесансовите обекти в Европа, замъци, дворци, катедрали... Тогава се запалва искрицата, която определя и по-нататъшното му професионално развитие и насоченост като архитект. Искрицата, която не угасва и до днес. За ентусиазма и пламъка, с които твори Джон свидетелства и схемата му на работа: винаги на ръка, изрисуване дори на дребните детайли, пред смаяния поглед на хората, избрали го да проектира и сбъдне мечтания им дом. Изящната скица бива качена на голям екран, където вече дигиталното копие може да търпи корекции, отново пред хората, които усещат как къщата им оживява от листовете хартия...
Както самият архитект казва "Да вземеш най-доброто от двата Свята" , миналото, историята и традициите заедно със съвременните технологи, от едната страна е функционалност и практичност, а от другата - богатството на естетическия облик, оплетен в прекрасната историческа алюзия. Джон Хенри, архитектът, с чиято помощ неусетно се превръщаш в пътешественик във времето.
 

+20
Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари