Дизайнерски емоции в един диагонален мезонет

Този мезонет е поредното „изкушение” за завършилия в Торино, Италия, български дизайнер Георги Зайков.
12.09.2010
Даниела Арнаудова
1299
стълбище, дневна, кухня, мезонет, Георги Зайков
Дизайнерски емоции в един диагонален мезонет
Източник: Снимки: Драгомир Ушев

Проект: Георги Зайков, дизайнер

Този мезонет е поредното „изкушение” за завършилия в Торино, Италия, български дизайнер Георги Зайков. Дестинацията е София, по-конкретно квартал „Овча купел”. Площта е внушителна - 360 кв. м. Различното обаче е, че тук не става дума за обичайния мезонет. Показваме ви един диагонален мезонет, чиито нива са кръстосани. И това не е единственото, което ще ви изненада в него.

„Инвеститорът искаше от нас да създадем едно функционално място, без излишно разхищение на пространството въпреки наличната огромна квадратура. Задачата ни беше да използваме абсолютно всяка частица по най-функционалния начин и в същото време да осмислим и внесем „живот” чрез всеки детайл или форма. Жилището трябваше да показва едно - че то не е прекалено голямо за своите обитатели”, обяснява дизайнерът Георги Зайков.

За целта той се насочва към обособяване на зоните. Това обаче не става по стандартната схема ден-нощ. Напротив, активната зона е изнесена на първо ниво. Тук се намират антре със стълбище, кухня с трапезария и дневна, коридорът на етажа води до двете детски стаи. Докато горе, на второто ниво, е по-спокойната „нощна” част на дома с родителската стая и прилежащите към нея санитарни помещения. Намерено е място и за кабинета на собственика, с баня и тоалетна.

Вторият етаж на мезонета съдържа и малка стая за гости, както и голямо мокро помещение, покриващо нуждите на домакинята. 
Ако се върнем на долното ниво в най-посещаваната част - кухнята, ще видим, че пространството е решено като островна композиция, централният островен плот е за готварския модул с аспиратора. В интерпретацията на кухнята е използван методът на колонния тип, с шкафове от горе до долу, с вградени уреди, което създава усещане за уплътняване на пространството.

За цялостното й оборудване е избрана марката Воsch, което за дизайнера е предпоставка да се тръгне към едно по-луксозно изпълнение на мебелите. Както в кухнята, така и в трапезарията се появява бледозеленият цвят, който внася допълнителна емоция и има за цел да „погали” обстановката.

Пространството между кухнята и трапезарията логично е предвидено за влизане във всекидневната, където за по-голям уют е монтирана газова камина. Тук присъстват обичайните елементи в обзавеждането: удобният диван, телевизор на модул, стерео със специално разработен проект за озвучаване. 

Проектантът предвижда и добрата автоматизация на дома както за озвучаването, така и при автоматичните външни щори на Rehau, зад които се открива прекрасен изглед към Витоша. Що се отнася до осветлението, умело се с редуват няколко вида тела, осигуряващи основно, декоративно и скрито въздействие.

Преминаваме към детските стаи, които са много атрактивни, истинско олицетворение на детския свят с неговите вълшебства, приказки и емоции. „И докато в другите стаи трябваше да намерим връзката между обитателите и да ги направим удобни за всички, в детските стаи вложихме голяма доза персоналност в типичните за целта форми, цветове и моментни емоции”, допълва Зайков.

Така стаята на момчето, което е на 14 години, е превърната в истинско футболно игрище. Тук дизайнът максимално се доближава до бразилската атмосфера с едно небе от топка-таван, с легло, зад което има футболна врата. В чисто материален план ефектът е постигнат чрез спейс паркет и триизмерен ламинат. За него ще ви трябват триизмерни очила, но пък ламинатът е монтиран така, че успешно създава илюзията за неконвенционално пространство. 

Втората детска спалня - „Принцесата”, на 3-годишното момиченце, напомня къщичката на Барби, но интерпретирана много фино и деликатно, без зъдължителното копиране. „Най-приятна за мен беше изненадата, когато децата за първи път пристъпиха в своите стаи. Те просто повече не искаха да излязат от тях, не ги интересуваше никоя друга част от къщата – къде, какво и как е направено".

Те просто искаха да останат в стаите си, да си играят или просто да прекарват времето си както на тях им харесва. За мен като дизайнер това беше един приятен сигнал, че съм успял да постигна най-силното си въздействие чрез интериора”.

Родителската спалня е в сравнително по-тъмни тонове. Тя е с по-лаконична и елегантна атмосфера, като „скромното” обзавеждане тук кореспондира с основното й предназначение – място за почивка след натоварения ден, където човек може да почете интересна книга.

Стаята е свързана с вътрешен дрешник. Обслужвана е от баня, моделирана с нестандартна комбинация от мозайка, преливаща от металносребърно към червено.

Декоративните мазилки в помещението са на фирма „Атрия”, а от прозорците се открива красива гледка към Витоша.

За коридорите е използван гранитогрес и декоративни мазилки с подчертано вградено осветление. Цветовете са подбрани в бежово-кафявата гама. В тези пространства, които са сравнително преходни, липсва каквото и да е струпване на мебели, освен гардероба в антрето, който кореспондира със светлия гранитогрес.

+7
Автор: Даниела Арнаудова
Закони Нормативна база Коментари