Фрезоващата система Festool

Висококачествените мебели трябва да отговарят на най-високи изисквания – без компромиси. Поради това Festool предлага не само една широкообхватна програма от оберфрези и фрези за кантове, но и подход
14.06.2012
Тултехник системс ЕООД
793
мебели, инструменти, festool, стълби, Фрезоване на кантове
Бързо фрезоване на малки радиуси.
Източник: Тултехник системс ЕООДФрезоващата система Festool е предназначена да създава висококачествени мебели и да отговаря на най-високи изисквания.
Тя се справя еднакво добре при обработка на кантове, извивки, повърхности и класически дървени сглобки. Festool предлага  широкообхватна програма от оберфрези и фрези за кантове, както и съпътстващите ги аксесоари.


Мултифункционалният шаблон за фрезоване е част от уникалните системи за фрезоване на Festool.
Всяка форма се изработва прецизно и изисква много време и това започва с изработването на подходящите шаблони. Мултифункционалният шаблон за фрезоване от Festool пести време и оформя акуратни радиуси и ъгли.
Малки радиуси за маси, кутии за високоговорители, отвори за светлина и ъгли за вграждане могат да бъдат особено точно и лесно изработени с мултифункционалния шаблон за фрезоване MFS.

За фрезоване на радиуси се използва шаблон за фрезоване.
С него много бързо може да се започне с действителната работа: просто се настройва шаблона по радиуса и се пробива един центриращ отвор в плоскостта. С мултифункционалния шаблон за фрезоване се саздават перфектни дъги, независимо дали радиуса е вътрешен или външен. Копиращият пръстен на Festool оберфрезата пасва точно върху захващането. В рамките на шаблона може да се позиционира лесно и удобно, а радиуса съответства още първия път.

Аксесоарите на Festool допълват перфектно оберфрезите и могат да се използват за изключително много цели. Самият мултифункционален шаблон за фрезоване е подходящ за голям брой задачи за фрезоване - за големи и малки радиуси, за правоъгълни или кръгли изрязвания. При големи радиуси, чиято центроваща точка лежи извън детайла, може да се спести трудното изработване на шаблони: за целта има удължителни профили на мултифункционалния шаблон за фрезоване MFS.

Системата е прецизна и при фрезоване на големи дъгови сегменти. Профилите с кухи камери за удължаване на мултифункционалния шаблон за фрезоване са леки и здрави. Няма люлеене, няма усукване, нищо не се огъва – радиусът остава точно радиусът, който е настроен.

Festool гарантира прецизност.
С Festool шаблоните няма приплъзване и настройките остават надеждно запазени и след няколко работни стъпки, независимо дали се касае за ъгли или разстояния. При изрязване на отвори за уреди за вграждане, умивалници и вентилационни решетки или при изрязване на отвори за светлина, мултифункционалния шаблон за фрезоване MFS гарантира сигурни резултати чрез специална защита срещу преобръщане.

При големи дебелини на плоскостите каналът се фрезова на степени.
Мултифункционалният шаблон за фрезоване осигурява тази прецизност: той се настройва на точния размер, закрепва се със стяги и може да се фрезова на една или няколко точно идентични работни стъпки. Със странично вградения копиращ пръстен, защитата от преобръщане се движи във всяка посока, така че дори и при големи изрязвания са гарантирани точни резултати.

Резултатът често зависи от малки, но решаващи детайли.
Festool извайва перфектни ъгли и кантове чрез оптималните помощни средства – за една стабилна опорна повърхност и надеждно водене на машината. Това изключително много улеснява работата и гарантира перфектни резултати. При фрезоване на кантове опорната повърхност на оберфрезата с нормална подвижна пета не е идеална. Тя може по всяко време да се преобърне и да повреди канта. С широката подвижна пета от Festool, опорната повърхност се увеличава и се гарантира надеждно водене на оберфрезата.

Festool гарантира ергономичност.
Машините се разработват за професионалисти и затова те са конструирани за бърза работа, без умора. Чрез оптималното разпределение на теглото и ергономичната конструкция, те при всяка работна операция прилягат перфектно в ръката. Направата на канали на врати все още често се счита за задача за стационарно фрезоване. С Festool работата може да бъде извършена на място и като резултат с нищо не е по-лоша от стационарното фрезоване.

Festool инвестира в здравето. С ефективните изсмукващи системи на Festool, работната площ и околната повърхност остават чисти стърготини и прахове.

Обикновено при фрезоването на стълби, отново и отново трябва да се настройват ъгълът на наклона, дебелината на стъпалото и дължината на стъпалото. С мултифункционалния шаблон за фрезоване това става по-лесно и ефективно: ако размерът на изреза и ограничителят на ъгъла бъдат веднъж настроени, страниците на стълбите могат да бъдат фрезовани по повърхността.

Времето за настройка на мултифункционалния шаблон за фрезоване е минимално, тъй като прилежащият ограничител на ъгъла само веднъж се настройва за повтарящото се поставяне на шаблона. Заедно с линеала върху MFS и надеждната възможност за фиксиране върху детайла, се улеснява системното и надеждно фрезоване на същия ъгъл на наклона, дебелина на стъпалото и дължинана стъпалото.

Festool работи в система - за всяка задача съществува идеалната машина.
И за всяка машина, идеалните аксесоари – от пасващите фрезери, през многостранния мултифункционален шаблон за фрезоване, шаблонът за работни плоскости и комплектът за облицовки до перфектното изсмукване на стърготините.

Фрезоването на редици отвори и канали е бързо и прецизно с Festool.
Редиците отвори трябва абсолютно да съответстват на разстояние и успоредност. За да бъде извършена тази работа максимално бързо е водещата релса за редици отвори. Тя разполага с редица отвори, по продължение на която се води оберфрезата с адаптера за редици отвори.

Водещата система FS на Festool гарантира гъвкавост.
Чрез нея може точно да се фрезова в повърхности и да се дуплицира произволно, независимо дали редица отвори или канали. А чрез устойчивата на плъзгане и защитаваща ивица на долната страна водещата релса, може да се фрезова върху всякаква повърхност.

Festool е съюз между естетиката и функционалността
Една сглобка трябва да свързва два детайла толкова дълго и толкова чисто, колкото е възможно. Хубаво е, когато сглобката функционира като точно свързване на две плоскости или дори като украса на мебелите.
Най-важното е да е здрава. И то завинаги. Сложните сглобки съществуват навсякъде - в кухните, баните, трапезариите. За да бъдат изработени точно и напасвани без усилие се грижи шаблонът на Festool.

Сглобяването на заоблени или профилирани дървени плоскости под ъгъл от 90° е трудно.
По-лесно става с шаблона за работни плотове APS, тъй като с него са гарантирани равните сглобки. Твърдо фиксираният шаблон прави възможни точните резултати - също и при няколко фрезования в същия канал. Използването на шаблона за работни плотове е лесно: като база за фиксиране служи един профил от мултифункционалния шаблон за фрезоване MFS. На неговата надлъжна страна се центрова APS или се измества, в зависимост от дълбочината на плоскостта. За фрезоването на обичайните обкови за сглобяване от долната страна на плочата, служат двата шаблона за отвор за ключ.

Всички решения на Festool са разработени от практиката и тествани от професионалисти. Така възникват изработени точно за целта фрезоващи инструменти и практични аксесоари за ежедневната работа като шаблона за работни плотове, с който точно се сглобяват заоблени или профилирани дървени плоскости.


Пълна информация за фрезoващата система Festool  може да намерите в приложения файл към статията.

+9
Закони Нормативна база Коментари