Декоративни бордюри за градината

Подбрани подходящо, бордюрите създават усещане за уют, чистота и прецизна подредба на градинския реквизит.
02.07.2018
Екатерина Бонева
8240
градина, Габиони, бордюри, бетонни бордюри, мрамор
Декоративен бордюр от габиони
Източник: www.hausgarten.website

Замисляли ли сте се колко важен елемент е рамката за една картина? Тя не само подчертава нейната пищна красота, но и формира своеобразен преход между изображението и стената. Рамката е онзи декоративен елемент, който придава завършен и изчистен вид на обградения обект.

По подобен начин въздействат и декоративните бордюри в градинския комплекс. Те са изтънчените аксесоари на красивия двор или добре поддържаната градина, които правят всяка една от зоните им още по-привлекателни. Тези елементи често остават на заден план в проекта по озеленяване на дворното пространство. Може би това се дължи на не толкова грандиозното им присъствие, в сравнение с алпийските кътове, фонтани или езера. Истината обаче е, че тези ненатрапчиви аксесоари имат съществен принос към естетическия и функционален облик на градината. Подбрани подходящо, те създават усещане за уют, чистота и прецизна подредба на градинския реквизит. Представете си красиво очертани алеи, цветни лехи, пътеки, шадравани и алпинеуми.

Защо са необходими бордюри?
Декоративният бордюр е не просто красив кант за очертаване границите между цветните лехи и алеите за придвижване. Присъствието му в двора има и функционално предназначение, като укрепва краищата на положената настилка, възспира прехвърлянето на пръст от градината към пътеките и безпощадното нашествие на различни плевели и насекоми. В замяна на отличната работа, която върши е нужно само да го почиствате редовно и дворът ще има безупречен вид.


Метален бордюр    Източник: www.velkykosik.cz

От какво може да се направят?
Декоративните бордюри могат да бъдат различни по форма, дължина и височина, а също така и според материалите, от които са изработени. За направата им се използва дърво, естествен или изкуствен камък, метал, бетон, глина, тухли и дори многогодишни растения. Тук можете да развихрите въображението си и да си направите бордюрите сами от непотребни материали като разноцветни стъклени бутилки, пластмасови елементи и какво ли още не.

Преди всичко е важно при избора на материал да се съобразите с тези на дворните пътеки и облицовката на къщата, така че бордюрът да се съчетава с останалите елементи и да е естетически издържан. Това ще създаде хармонично излъчване и баланс на цветовете и структурите в двора. Важен момент при подготовката е точното очертаване с колчета и канап на обектите, които ще се обграждат с бордюри. Добре би било в началния етап определеното място да се почисти от плевели и треви с помощта на подходящи хербициди. Теренът трябва да е добре подравнен.

Ето и някои примери, които може да ви бъдат от полза:

Каменни блокчета
Ако имате пътека от каменни плочи върху чакълена посипка или пясъчно легло, подходящо би било бордюрът също да е от камък. За тази цел може да се използват еднородни по големина и форма каменни блокчета, които се скопават частично в земята и се спояват с цимент. Така ще се увеличи здравината на декоративното съоръжение и отделните му елементи няма да могат да се разместят. Дъното на леглото, в което ще се полагат камъните, трябва да е по-ниско от нивото на градинската пътека и околната повърхнина. Правилната форма и хладната красота на блокчетата от камък ще придаде усещане за строгост и идеална чистота на двора.


Готови бордюри Bradstone Old Town    Източник: www.semmelrock.bg

Бетонни и варовикови бордюри
На пазара се предлагат и готови блокчета за оформяне на разделителна граница между алеите и тревните плочи. Изработват се от различни материали с разнообразна повърхност и структура. Често пъти ще намерите бордюрите като част от комплекта за дворната настилка на пътеките. Това допринася за придаване на хармоничен и завършен вид на двора, внасяйки му характерна структура. Ако се спрете на такъв вариант е добре да изберете продукти, устойчиви на UV- лъчи, замръзване и луга.

Пасторално очарование
Ако пък искате да допълните идиличното излъчване на ваканционната вила или да придадете атмосферата на старинна селска къща, направете бордюр от речни камъни. Те имат загладена форма и може да ги съберете директно от близката река. Красотата им ще изпъкне най-добре ако ги наредите един до друг или един върху друг, в случай че желаете бордюрът да изпъква с по-голяма височина. Добре е да ги слепите с цимент, тъй като неправилните им форми не позволяват прилягането им плътно един към друг. Опитайте се да слепвате камъните само в долната част за да не се компрометира природната им красота. Подходящо е да аранжирате бордюра с пълзящи растения, които с времето ще “изрисуват” романтична зелена патина върху камъните и ще придадат автентично излъчване на градината.

Бял овален мрамор
Поради податливостта на обработка и поддържането на постоянна температура, мраморът е предпочитам материал за оформление на екстериора. С негова помощ могат да се оформят декоративните стени, колони, облицовки, мозайки, первази. Важно условие за това е да бъде добре полиран (машинно) и импрегниран. Може да го намерите във вид на плочи, овални или мозаични късове (чипс) или мраморен прах. Овалният мрамор се предлага в различни размери е изключително ефектен материал за създаване на декоративни бордюри за градината. Фината и гладка структура придава стилно излъчване на цялата градина. Имайте предвид, че на открито мраморът  се замърсява, което налага неговото почистване и импрегниране. Има редица готови препарати за предпазване и консервация на мрамора.

Габиони
Със сигурност сте ги виждали на много места, без да сте наясно как се наричат. Габионите са  правоъгълни модули от телена мрежа, които може да се запълнят с речен или кариерен камък, със съобразена спрямо растера на мрежата фракция. Освен от камък, пълнежът може да се изпълни и от най-различни рециклирани продукти. Готовите конструкции имат различна форма и височина и изглеждат изключително естетично. Важно предимство е тяхната дълготрайност и здравина, а за полагането им не се изисква фундамент. Те са чудесен инструмент за оформяне на декоративни бордюри около цветните лехи, декоративните дървесни видове и най-различни други елементи в градината.

Освен от изброените, декоративният бордюр може да се направи от всякакви други материали – дърво, пластмаса, стъкло, метал. При избора на материал се съобразявайте преди всичко с качествата и степента на устойчивост на материалите при външни условия.


Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари