Еднофамилна жилищна сграда в Тилт

Тилт е град в провинция Западна Фландрия, Белгия. Типичното застрояване в града и страната е ниско, предимно с еднофамилни сгради.
13.04.2017
"БИ Аркитекчър енд Кънстракшън" ООД
3779
проект, жилищна сграда, конкурс, еднофамилна сграда, арх. Силвия Умникова
Източник: БИ Аркитекчър енд Кънстракшън ООД

Архитектура: БИ Аркитекчър енд Кънстракшън ООД
Проектанти: арх. Хирт Беркейн и арх. Силвия Умникова 
Фаза: Реализиран обект -  2012
Местоположение: гр. Тилт, Белгия

Тилт е град в провинция Западна Фландрия, Белгия. Типичното застрояване в града и страната е ниско, предимно с еднофамилни сгради. Гъстотата е добре регулирана, в по-малките населени места е постигната характерна за страната хармоничност между сграден фонд, зелени дворни и градски площи. Архитектурното историческо наследство в страната е съхранено, поддържано и привлича милиони туристи годишно. Съвременните жилищни сгради са по-често традиционни, повлияни от историческите паметници или заложени вградоустройствените планове. „TIELT” е един различен и рязко контрастиращ пример.Жилищната сграда е композиция от разместени правоъгълни паралелепипеди, от които са отнети части. Резултатът са „пространствени рамки“, подчертани от динамиката между плът и стъкло. Простотата на решението е проследена и в използваните фасадни материали, категорично подчертаващи взетите пространствени решения. Доминиращи материали са бялата мазилка и стъклените витрини по продължение на целите фасади. Голямото остъкляване създава връзка между интериора и околната среда и усещане за въздушност, както у обитателите, така и у външните наблюдатели.
 
Акцент е използваната дървената фасадана облицовка, която преминава от външното във вътрешното пространство. В благоустройството на сградата са използвани същите категорични принципи, с цел постигане цялостен и единен краен продукт. Сградата е двуетажна с ясни функционални зони за дневно и нощно обитаване.
 На първия етаж са разположени кухнята и трапезарията в един обем, както и дневната, която е визуално свързана с тях, но обемно отделена, което повишава комфорта в помещението.
 Работният кухненски кът е централно разположен в помещението и в една ос с трапезарната маса, което обединява функцията на двете пространства по един съвременен начин. На това ниво е поместен санитарен възел за домакинството и посетителите.
 
Работният кабинет е отделен от другите помещения за по–добро уединение и концентрация на работещия.
 


  

До втория етаж се стига по еднораменна права стълба, а атриума около нея спомага за вътрешната динамика и разширява пространството.
 
Основните помещения в етажа са родителска спалня, две единични стаи, както и хоби стая, чието предназначение може да се променя в зависимост от нуждите и възрастта на обитателите. Към родителската спалня има самостоятелна баня, а за двете единични стаи са предвидени отделни баня и тоалетна с общ достъп от коридора. Всички спални помещения и хоби стаята са с обща тераса към градината. Формообразуването и основните принципи при изграждане на обемно-пространствения модел на сградата продължават и в интериора. Минималистичното обзавеждане е решено предимно в бяло, с подчертаващи пастелно-земни нюанси и акцентиращи детайли.
 
Конструкцията на сградата е решена от фабрично изготвени елементи за директен сух монтаж на обекта. Изборът на тип строително-монтажни дейности е определен от добрите практики на страната, в която ще се извърши строителството и е обоснован икономически. Стените са носещи, подовете на сградата са изпълнени от монтирани „предплочи“, подобни на оставащ кофраж, армирани и замонолитени. Носещата конструкция се подпомага от стоманени греди и бетонови колони при по-големи подпорни разстояния или еркери. Фундирането е изпълнено с обща фундаментна плоча.
 


Tielt woning е високо енергийно-ефективна сграда.
Фасадата
е изпълнена от EPS топлоизолационна система с мазилка, дебелината на изолационния пакет е общо 16см. Дограмата е алуминиева и е с отлични топлоизолационни качества. За топлоизолиране на плочите на сградата е използвана твърда пенополиуртанова пяна, която се полага на място. Подът на партера е изолиран от фундаментната плоча с 10см PUR, а покривът на сградата – с 16см PUR. В работния проект са взети предвид всички контактни точки на топло-студено, които предполагат създаването на топлинен мост и са предвидени работещи детайли за предотвратяване на възможните топлинни загуби. Използвани са активни мерки за подобряване на енергийната ефективност като възобновяем източник на енергия - термопомпа въздух-вода. Помпата спомага за намаляване на негативното въздействие върху околната среда и е високо ефективна. Други мерки за устойчива архитектура е използването на вкопан резервоар за дъждовна вода, които е скачен с друг резервоар, чрез който събраната вода се инфилтрира в почвата. Водата от дъждовния резервоар се използва и за битови нужди в къщата – поливане, за санитарни и перилни нужди.

Проектът участва в архитектурен конкурс Арх Инова 2016 и бе номиниран в категория: Еднофамилни жилищни сгради.

Автор: "БИ Аркитекчър енд Кънстракшън" ООД
Закони Нормативна база Коментари