Декоративни покрития за стени и подове

Да, възможно е!
26.07.2019
инж. Емил Копчев
5161
стени, подове , покрития за подове и стени

В една съвременна сграда стените, от една страна, и подовете, от друга, предполагат коренно различни изисквания към покритията. Съвременните технологии вече ни предоставят такива възможности на различни цени. Техническите решения варират от традиционни цименти, подсилени с полимери и допълнително третирани повърхности, епоксидни смоли върху декоративни пана или винили, полиуретанови покрития, полимерни покрития и други.


Вариантите имат различно поведение на апликиране, особености, предимства и недостатъци. Решенията, които са подходящи за подове, заради целенасочено търсен саморазливен ефект, не са подходящи за стени, защото ще стичат при полагане. Някои от решенията са устойчиви на химически въздействия, но пожълтяват на слънчева светлина и това все още стои като предизвикателство пред съвременните научноизследователски центрове по света.
 


Други продукти имат голяма здравина, но не и еластичност, което ги прави неподходящи за премостване на пукнатини или апликиране върху меки основи. Някои решения по отношение на декоративния ефект са смели и дори предизвикателни, но омръзват бързо и пак поглеждаме към традиционните визии. В стремежа си да отговорят на различните технически изисквания, водещи производители се фокусират в употребата на хибридни свързващи вещества, които да съчетаят в себе си повече предимства.
 


Един мултифункционален продукт, роден от желанието да се пресъздаде стар архитектурен дизайн, в съчетание с последните нови технологии и специфични суровини, е Deco Cire на BERLING, Гърция. Създателите съчетават визията на древни археологически паметници с днешния опит, нови технологии и материали. Тайната на постигнатия декоративен ефект може би е в един минерал със специфично поведение при техниката на полагане. Именно загряването при обработката с маламашката създава сенките и красотата на формите.

 


BERLING Deco Cire е готов за употреба пастообразен продукт на база смоли. Това има следните предимства. Подобната на шпакловъчна маса смес може да се оцветява в голямо разнообразие от цветове, в допълнение със сенките от техниката на полагане и фантазията на апликатора. Това предполага голямо разнообразие от различни декоративни стилове.

Излишното количество от приготвен за работа материал не се втвърдява и не се изхвърля, както при циментовите продукти, а може да бъде използван отново. Не се вдига прах в помещението. Подготовката за работа не отнема толкова време за разбъркване с вода и миене на съдове.
 

      


Готовото покритие се отличава с изключителна здравина, съчетана с еластичност и износоустойчивост. В съчетание с подходящ грунд, продуктът може да се нанася върху различни основи, като стени и подове, стълби, бани и мивки, върху стари плочки, плотове в кухни, дърво и метал, мебелно оборудване, интериор и екстериор. Естествено, употребата навън изисква завършването с подходящо полиуретаново покритие, предлагано в система от BERLING.


Една съществена разлика, дали използваме покритието за стена или под, са изискванията по отношение на неговата здравина. BERLING Deco Cire многократно надхвърля критериите и дори ще изненада очакванията Ви. Високата устойчивост на механични натоварвания го прави подходящо за стени и подове, за частни сгради и за сгради с обществено предназначение.
 


Високата еластичност е важна отличителна характеристика на Deco Cire. Интересна илюстрация беше изпитването, което проведохме върху метален лист с нанесено отгоре трислойно покритие с обща дебелина 3 мм. Метална сфера с тегло 1 кг, приблизителен диаметър 90 мм, беше пусната от височина 1 м, създавайки неравност в металния лист с формата на кратер с големина 7 мм. Покритието не се напука и не се отлепи при нито един от няколкото поредни опита. Това ни дава възможността да полагаме продукта без прекъсвания, като безшевно покритие. Естествено, препоръчително е пукнатините по подовете да се „зашиват” с епоксидни смоли предварително.


В допълнение, от BERLING ни гарантират изключителна устойчивост на цветовете и сенките поради естеството и качеството на оцветителите, използваните материали и защитата на завършващото покритие. Deco Cire се тонира с устойчиви пигментни пасти посредством Coloring Berling Color Studio System.
 

 


Водоустойчивостта е това, което прави завършеното покритие Deco Cire подходящо за бани и мокри помещения. Препоръчаният в система епоксиден безцветен завършващ слой гарантира и устойчивост на плесен.
 


Няколко различни продукта в последователност на изпълнение, като грундове за попиващи или непопиващи основи, различна алкалоустойчива стъклофибърна армираща мрежа при „меки” основи, както и ралични по предназначението си завършващи покрития са дадени от BERLING в системи. Теоретичната покривност на материала е 1,5 - 1,7 кг/мм/м2 слой в зависимост от метода на полагане. Опаковка от 15 кг за три слоя завършена повърхност покрива до 8,5 м2. Използването на мрежа увеличава общото потребление.
 

Отделът за развитие и внедряване на BERLING има водеща роля в създаването на нови продукти. Компанията има множество награди, сертификати и отличия за иновации на всякакъв вид покрития: антикорозионни за метал, импрегнанти за защита на дърво, лакове и бои, хидроизолации и други. Deco Cire е с СЕ маркировка, съгласно EN 1504-2: 2004.
 

Formafree елиминира два от най-често срещаните агенти за вътрешно замърсяване и принос за  синдрома „болна сграда”, а именно летливи органични съединения и формалдехид. 

Друг интересен съпътстващ продукт, с който BERLING приятно ни изненадват като единствен производител засега в Европа, е formafree. Това е единствена по рода си интериорна боя с нулеви емисии на летливи органични съединения, без мирис, в комбинация с активно действие срещу формалдехид. Нейният усъвършенстван синтез позволява усвояването и разграждането на свободния формалдехид в помещенията. В резултат formafree елиминира два от най-често срещаните агенти за вътрешно замърсяване и принос за  синдрома „болна сграда”, а именно летливи органични съединения и формалдехид.
 

Formafree елиминира два от най-често срещаните агенти за вътрешно замърсяване и принос за  синдрома „болна сграда”
 

 

 

Продуктите на BERLING SA се предлагат в България от МИП-ТС ООД с адрес:
Фирмен магазин: бул. "Цар Борис III" 225, 1618 Павлово, София.
Офис и склад: гр. София 1616, ул."Околовръстен път"  № 4Б, Преди бензиностанция ОМV - Бояна (посока Драгалевци)
За персонални консултации: Емил Копчев: e-mail: emil@miptrade.com;  мобилен 0887 40 16 19

 

 

Закони Нормативна база Коментари