Преоткрийте прелестта на зимните цветя

Със своите причудливи форми и цветове, и с малко фантазия те могат да украсят дома в студените месеци на годината.
15.01.2017
Светлана Желева
953
градина, зимни цветя, анемония, тисово дърво, меча стъпка
Тисовото дърво е много ефектно, когато е отрупано със сняг
Източник: www.img.fotocommunity.com

Зимните  цветя  носят по-различна прелест, дадена им от Твореца. Със своите причудливи форми и цветове, и с малко фантазия те могат да украсят  дома в студените месеци на годината. Подборът на цветята е съпроводен с припомнянето на красиви легенди,  свързани с тях, което внася повече загадъчност  в нашето ежедневие.

Тисово дърво – расте бавно, но може да доживее до 4 хил. години. Всичките му части са отровни, с изключение на тези малки червени плодчета, които птиците толкова много обичат през зимата. Отрупано със сняг е най-естествения декор за празнично настроение.

Мехунка (Physalis Alkekengi) - на немски й казват още лампионово цвете. Оранжевото плодче, което е положено в светлокафеникав „кафез" свети, когато е огряно от слънцето. Затова я наричат още" фенерче", „пукалче" и др. Червената мехунка може да се използва за украса както индивидуално, така и да участва в състава на различни сухи букети. Имайте предвид, че плодчетата й са лечебни, но фенерчето - отровно.

Бял имел (Viscum album) – растението има особена сила, то се счита за магическо, тъй като е единственото, останало от лунния период на развитие на света, и затова вирее по клоните на различни дървета и през цялата година остава зелено. Келтските  жреци  го считали за свещен, не само защото може да лекува, но и може да прогони всяко зло. Днес в Западна Европа  белият имел се използва широко за декорация по коледните и новогодишни празници. От германските народи идва и традицията да се закачат имели на вратите, за да се пази дома от щети.

Анемония  (Anemone Japonica) - предпочитано декоративно растение, като най-популярна е японската анемония. В древногръцката митология Анемоите са били Богове на вятъра.  Легендата разказва още, че Анемона била нимфа от обкръжението на богиня Флора. Съпругът на Флора - Зефир, богът на Западния вятър се влюбил в Анемона. Ревнивата Флора обаче, я превърнала в цвете, което оттогава носи името Анемона. Наричана още „нежната принцеса на цветята", тя не обича много вода и топлина през зимните месеци и е желателно да не бъде излагана на пряка слънчева светлина.

Едногодишна лопатка (Lunaria annua) – на латински името й Лунария аннуа. Когато листенцата й се освободят от семената, стават сребристи, точно като небесното светило. Огряни от светлина нощем са много ефектни за украса.

Дамаска челебитка (Nigella Damascena) – също предпочитано декоративно цвете, особено в изсушен вариант. В немскоговорящото пространство флористите предпочитат да правят от свежите му цветя по-нестандартни коледни венци.

Меча стъпка (Aсanthus sp.) - ефектно цвете, което е било познато още от древността. Легендата разказва как Аканта била нимфа, в която лудо се влюбил Аполон. Поискал да я отвлече, но тя му издрала лицето и ръцете с нокти. За да я накаже, Аполон я превърнал в бодливо растение. Но и такова, то пак предизвиквало вдъхновение. Акантовите листа (най-разпространените декоративни елементи в Античността) могат да се видят върху колоните в коринтски стил на Колизеума. Според експерти орнаментите наподобяват трънливите листа на растението меча стъпка, от което са познати повече от 30 вида. Този стил бил измислен от архитект Калимах.

Татул (Datura Stramonium) – ако се абстрахирате от отровните и психотропните свойства, които притежава растението, и ви допада неговото излъчване, можете да го използвате за декорация у дома.

+4
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари