Архитектура преплетена с история.

Тази къща от години се знае като „синята къща”, в което се уверих прелиствайки една от най-новите книги за архитектурата и архитектите на Стара Загора.
15.11.2012
арх. Милена Михайлова
1439
къща, реконструкция, сграда, реставрация, архитектура
Архитектура преплетена с история
Източник: Архитектурно бюро Авангард

 Когато идвам в Стара Загора, често минавам покрай великолепната сграда на езикова гимназия „Ромен Ролан”, построена през далечните 1947- 48-ма г. От десетина години, фронтът по улица „Ген. Столетов”, тангираща училището от север, се обогати с още една реновирана истирическа сграда, чието свежо цветово решение неизменно привлича погледа ми - смело, контрастно, неизбеляващо  - фасадите са изпълнени със силиконови бои на Baumit.  


 


Архитектът, реконструирал и реновирал къщата на Бунарджиеви, паметник на културата, се оказа познатият ми архитект Банко Банов, за който това е една от сериозните реконструкции на ценни за историята на града сгради. Тази къща от години се знае като „синята къща”, в което се уверих прелиствайки една от най-новите книги за архитектурата и архитектите на Стара Загора, с автор н. с. І ст. арх. Живка Кирчева – „Стара Загора в архитектурни образи”.   
Проектът на архитект Банко Банов възстановява напълно семплия, с плитък релеф детайл по добре пропорционираните фасади. Историческата сграда е в духа на традиционната старозагорска градска къща и е близка по характер с музея за градски бит и култура, намиращ се наблизо. На практика, при реновацията на „синята къща”, арх. Банов променя цвета й, възстановявайки първообраза, след като под синята мазилка се показват оригиналните топли цветове.


Настоящото предназначение на сградата - за администрация на „Топливо”АД е изисквало пристроеното през годините крило откъм двора, да се включи органично в съществуващия исторически обем. Архитект Банов се справя успешно, чрез повторение на детайлите по фасадите.  За съжаление, традиционната за Стара Загора чемширена градина в просторния двор отзад, не е запазена и той има напълно съвременен вид.
С проявеното разбиране от страна на инвеститора – собственик, за архитектурното значение на сградата, в плановете на къщата не са правени радикални функционални промени. Тясното вътрешно стълбище с оригиналния си дървен парапет, продължава да изпълнява предназначението си, а повечето от помещенията с леки корекции са пригодени за канцеларии. На първия етаж са разположени предверие, входно антре, санитарен възел, стълбищна клетка, три броя канцеларии, каса, счетоводство и кабинет на главен счетоводител. На втория етаж са поместени антре, кабинет на управителя, технически секретар, офис и заседателна зала, а също помещение за техници, кабинет на зам. директор и търговски отдел. Към търговския отдел има балкон със старинен парапет с балюстрада. Покривът на сградата е с дървена конструкция, с оригинален детайл на обшивката. Керемидите са подменени с нови тип „Брамак”. Дървената дограма е заменена с алуминиеваl, при запазване на оригиналното членение, което придава финес на обновените фасади.

Сградата, построена първоначално като жилище на Бунарджиеви, през 60-те години е преобразувана в административна. До началото на 90-те години е ползвана от РИОСВ - Стара Загора, а след реституцията става собственост на „Топливо”АД.
Цялостното проектно решение е съгласувано и одобрено от НИПК – София, тъй като сградата е паметник на културата от местно значение.


Архитектът и до днес не съжалява за основно променената визия на т. нар. „синя къща” – неговото цветово решение изявява много по-силно сградата в силуета на улицата, която изобилства с цяла редица от реконструирани, реновирани и достроени с нови обеми исторически жилищни сгради, сред които първа е тази на „Алианц България”.
  
В края на тази редица от обновени сгради, все още впечатлява, въпреки ужасно занемарения си вид, къщата на Начо Колев, притежавал най- добрата аптека на Балканите за времето си (според арх. Ж. Кирчева).
  
 Разгърната с цялото си великолепие към улицата, къщата въздейства с пропорциите си, запазените характерни детайли и богатият на обеми покрив – с две мансарди и елегантен купол.   
Но времето е неумолимо и немарата на наследниците вероятно ще лиши града от още една ценна с архитектурата си сграда. От това ще загуби най-вече ансамбълът от къщи по ул. „ Ген. Столетов”, граден през миналия век.

Причината е в липсата на механизми за обединяване на частния и обществен интерес при възстановяването на исторически сгради. Дали законът за публично-частното партньорство, който ще влезе в сила от 2013 година ще помага при подобни случаи, предстои да разберем.
 

Автор: арх. Милена Михайлова
Закони Нормативна база Коментари