Антивзломни заключващи системи за дограма

Заключващите антивзлом системи имат изключително значение за безопасността на дограмата. Те са интелигентно решение за възпрепятстване на кражбите в домовете.
04.01.2019
Екатерина Бонева
3770
дограма, заключващи системи, заключващи антивзлом системи
Противозломен обков за PVC дограма
Източник: www.v-maxprotect.com

Зачестилите напоследък кражби и прониквания с взлом карат все повече собственици на жилища да залагат на по-сигурни и надеждни системи за обков. Основният аргумент за това е постоянно нарастващия брой на обирите, осъществявани през незащитени врати и прозорци, особено тези на първите етажи. Подсилването на входните врати с допълнителни защитни механизми – електронно заключване, камери и алармени системи отдавна е известно на крадците. Това ги кара да се насочат директно към дограмата на балконите и терасите. Оттук може да се направи извод, че всеки рисков прозорец или врата трябва да разполага с антивзлом защита.Какви са ползите от качествения секюрити обков?
Статистическите данни сочат, че на крадеца са нужни само 8 секунди, за да разбие една обикновена дограма. Отварянето се извършва от външната страна, като заключващите пъпки, които завъртат дръжката биват преместени. При секюрити обкова пъпките са във формата на гъба и при заключване влизат в насрещника със защитен канал и няма как да се преместят. Обикновените насрещници се захващат само в пластмасата на дограмата, а тези при секюрити обкова се захващат и в метала. Допълнителният монтаж на противовзломен обков за PVC или алуминиева дограма може да реши редица проблеми. Пояснението „допълнителен“ идва от факта, че оборудването с подобни защити може не само да се предвиди при изработката на нова дограма, но и да се приложи при вече влезли в експлоатация такива.

Ето и някои от съществените проблеми, които могат да се решат с монтиране на допълнителни заключващи системи:
Лесно разбиване на дограмата
Евтината и некачествена дограма може да бъде компрометирана дори само чрез използването на отвертка или лост. Освен, че ще увеличи значително времето за неправомерна интервенция от страна на крадци, висококачествената заключваща система ще допринесе и за по-лесната работа на дограмата.

Недостатъчна сигурност за най-малките
При обикновените дограми винаги съществува риск малките деца, оставени без контрол да отворят прозореца, което създава сериозна опасност от падане. Защитният обков притежава допълнителни точки на заключване и по-надеждни насрещници. Препоръчително е за всеки случай да се добавят специални дръжки, които при натиск върху обкова се заключват и не позволяват на дръжката да се превърти.

Проблеми с нормалното функциониране на дограмата
Критерии за качество при всяка дограма са както здравината на профила, така и видът на обкова. От него до голяма степен зависи и експлоатационния срок на вратите и прозорците. Обковът на една дограма включва детайли и механизми, които играят важна роля при отварянето и закрепването на нейните подвижни части. Прозорците трябва да се отварят, затварят и заключват безпроблемно. Между касата на прозореца и крилото се осигурява връзка от обкова и така той става по-стабилен. Без значение дали един прозорец е скосен, обикновен, с арка или с балконска врата, управлението му трябва да е леко. Некачественият обков с времето ще рефлектира върху нормалната работа на дограмата. Един добре регулиран обков създава условия за противовзломна защита, херметическо затваряне, микро вентилиране и топло- и звукоизолация, като може да удължи живота на дограмата до над 50 години.

Заключващи антивзлом системи и степени на защита
Заключващите антивзлом системи имат изключително значение за безопасността на дограмата. Те са интелигентно решение за възпрепятстване на кражбите в домовете. Представляват механизми от стомана с висок клас, които затварят дограмата на до 16 места, посредством интегрирани надеждно в армиращия профил защитни метални насрещници. Всяка точка на заключване има способността да издържа на напор със сила 1.5 тона и дори когато прозорецът е отворен на 30 градуса, пак може да бъде заключен на поне 5 места. Най-масово разпространена у нас е брава-мартина, която е с многоточково заключване и се прилага при кухненски и балконски врати. Допълнителна магнезиева платка осигурява защита от разпробиване и отваряне на дръжката през бравата.

Един от последните методи на крадците е пробиването на проходен отвор в крилото отвън, в зоната над дръжката на прозореца. Така посредством специален инструмент, който се напъхва в отвора, те отворят дръжката отвън. Един от начините за противодействие на това е поставянето на  дръжки със заключване, посредством бутон или ключ, които не позволяват задвижването им отвън след интервенция през стъклопакета или профила на дограмата. Опцията с бутон е за препоръчване, тъй като спестява главоболия при загуба на ключа. Заключващите се дръжки имат и друго допълнително предимство – не позволяват на малките деца да отворят прозореца, поради което се използват и при дограми на по-високите етажи.

Като част от антивзлом механизмите вече се предлагат и специални заключващи панти, които дават допълнителна сигурност на дограмата. Механизмът на дръжките е разработен така, че да генерира високо ниво на шум при отваряне – дръжките започват силно да щракат, сигнализирайки на спящите собственици за опит за неправомерно проникване. Преместването на което и да е от заключванията на мартината е невъзможно без участието на дръжката. Но ако тя е оборудвана с антивзлом защита, възможностите на крадците за отваряне на крилото са почти нулеви. Разпробиването на механизма от външната страна на крилото също е почти неосъществима мисия, а избиването му е невъзможно, без да се вдигне много шум.

Антивзлом защита за врати
Входните врати също биват атакувани от все по-иновативните и находчиви съвременни обирджии. Това налага разработването на специални антивзлом брави, съвместими с PVC, алуминиева и дори дървена дограма. Техните механично-електронни системи съчетават конвенционалните патрони и ключалки с електронни елементи. Предлагат се разнообразни видове многоточкови заключващи системи – с цилиндри, стоманени куки, уплътнители и обезопасяващи болтове, които осигуряват оптимална сигурност срещу кражби. Висока степен на защита от взлом предлагат бравите с въртящо се резе от стомана, както и патроните с пет или шест щифта.
 


Противовзломен обков и степен на сигурност
Заключващите системи при противовзломния обков имат различна степен на защита срещу външно отваряне, според което да се предвиди оптимална защита на всеки прозорец, съобразно нивото на уязвимост. Трите основни стандарта при различните защити биват:

  • Степен на сигурност WK1 - подходяща за прозорци, намиращи се на трудно достъпни места. Това е най-ниската степен на защита и се използва предимно при дограми, монтирани на голяма височина или места, до които достъпът е максимално затруднен. Този вид секюрити обкови са устойчиви на счупване чрез човешка сила, удар с твърд предмет и отваряне с обикновени лостови инструменти;
  • Степен на сигурност WK2 - предназначена за лесно достъпни прозорци на сгради с голям риск от проникване на крадци. Този вид заключване е защитен срещу отваряне с помощта на инструменти, като отвертки, клещи, клинове и др. Те имат много висока антивзлом защита, а по предоставени данни опитите за проникване с помощта на изброените инструменти не би могло да повреди дори профила на затворения прозорец.
  • Степен на сигурност WK3 - най-високата степен, подходяща за много рискови прозорци. Такива са дограмите на първите етажи от сградите, които са и най-уязвими срещу набезите на крадци. Този вид защита представлява комбинация от първите две, с допълнително подсилващи заключването компоненти. Устойчиви са на действието на всякакви инструменти, включително отвертки и лостове тип ‘’кози крак’’.


Не отлагайте! Действайте сега!
Повечето собственици дори не знаят за съществуването на такива видове защитни обкови, тъй като фирмата производител на дограма не им е препоръчала възможната опция. За съжаление, голяма част от потребителите се принуждават да инвестират в тази механизми, едва след като домът им е бил обран. Истината е, че няма гаранция за неприкосновеност на едно уязвимо откъм прозорците жилище, дори и то да се намира на високите етажи. То също може да бъде атакувано от опитните крадци, особено ако са събрали достатъчно информация за намиращите се в него ценности. Ето защо, интегрирането на секюрити обков в дограмата трябва да е приоритет. Препоръчително е антивзлом защитата да се предвиди при самата поръчка на дограма, въпреки че производителите, които поддържат ниски цени не предлагат такива решения.

Освен, че са абсолютно достъпни в ценови аспект, заключващите системи могат да бъдат монтирани допълнително към почти всички съвременни профили. Остава да си отговорим на въпроса редно ли е да икономисаме подобна инвестиция, която ще ни гарантира неприкосновеността на дома?

Автор: Екатерина Бонева

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари