Осветлението

Най-важното е да разполагаме с варианти на осветлението - освен с централно осветление и с възможност за избор и промяна – настолни лампи, аплици, стоящи абажури, скрито в окачения таван осветление, по един от изброените светлинни източници за всеки отделен кът.
05.09.2008
арх. Гергана Стефанова, Илияна Гикова Департамент - “Дизайн и архитектура” НБУ
841
лампи, скрито осветление, аплици и спотове, лампион, интериорно осветление, полилеи
Източник: арх. Гергана Стефанова, Илияна Гикова

За доброто ни настроение голямо значение има изборът на подходящо осветление – иначе в мрачните и къси зимни дни рискуваме да страдаме от лошо настроение, главоболие и дори депресия. Освен това със светлината може да преобразим пространството даже с малко средства.

Най-важното е да разполагаме с варианти на осветлението - освен с централно осветление и с възможност за избор и промяна – настолни лампи, аплици, стоящи абажури, скрито в окачения таван осветление, по един от изброените светлинни източници за всеки отделен кът.

Добре е с осветлението да подчертаем различните нива в окачените тавани, в нишите в стените или да създадем други подобни ефекти. Това са и най-интересните архитектурни решения - с вградено в окачен таван осветление. Но даже и само да допълните към съществуващото в дома ви осветление няколко настолни лампи в отделните кътове, пак ще промените обстановката.


 

В ДНЕВНАТА
Като най-представително помещение в дома, тук е особено важно да изберем необходимите осветителни тела и тяхното място. За всяко конкретно решение трябва да се подберат най-подходящите по стил и вид лампи. В никакъв случай не бива да разглеждаме осветлението като нещо изолирано от цялостното обзавеждане - нещата са взаимно свързани: мястото на мебелите, настилките, цветовете и разбира се, осветлението.

Осветлението е общо или локално - общото замества дневната светлина вечер, а локалното го допълва, подчертава и отделя отделните кътове, създава интимна обстановка при нужда. От умелото съчетаване на двата вида зависи дали дневната ни ще е уютна и светла или безлична. Добре е да изберем лампи за целия хол от една “фамилия” - т.е. със сходен дизайн, цвят и материали. Не забравяйте, че за да има достатъчно светлина, необходимата мощност е 20-40 вата на квадратен метър площ.

Не е добро решение да осветим хола само с полилей, закачен в центъра на тавана - той създава силно и контрастно осветление, което създава усещане за студенина. Много по-приятно е индиректното осветление - то разчита на отразената в тавана или стената светлина и се постига чрез вграждане на осветление в окачен таван, аплици по стените, чрез системи от халогенни лампи или лампи със скрит източник зад абажур.


   


Най-добре ще постъпим, ако предвидим общо и локално осветление за всеки кът от дневната - полилей или вградени лунички за общото, настолни лампи за отделните кътове, насочващи се прожекторчета за картините, лампион в къта за четене, пендел (висяща лампа с променяща се височина), ако имаме маса за хранене в хола. Непременно трябва да помислим за меко, дифузно осветление, докато гледаме телевизия, защото гледането в екрана при пълен мрак е вредно за зрението. Това може да е настолна лампа, вградено осветление в шкафове със стъклени вратички, лампите над картините.

Ако сте любители на живописта и графиката, задължително е да осветите произведенията на изкуството в дома си – халогенните лампи и тук са най-подходящи, защото те няма да променят цветовете на картините ви нито пък ще ги нагреят. Тъй наречената система осветление от закачени прожекторчета на шина или жица е много подходящо за колекционерите.

Когато каним гости или просто искаме да създадем интимна обстановка, се връщаме към свещите - освен поставени в красиви свещници, може просто да разпръснем навсякъде малки “чаени” свещи – ароматизирани или не, те ще създадат особено чувство.


   


В СПАЛНЯТА
За физическото и психическото ни здраве в спалнята трябва да влиза достатъчно слънце, но пък вечер търсим по-приглушено, по-ненатрапващо се осветление, което да предразполага към отпускане и почивка. В никакъв случай не поставяйте висяща лампа над спалнята в геометричния център на помещението, по-добро решение е плафониерата, а още по-добро - скритото осветление в окачен таван. Допълнителното осветление обикновено се състои от лампи на нощното шкафче, или пък прожекторчета на стената, особено ако обичате да четете в леглото, но може да е и от аплици на стената, създаващи интимна обстановка. Когато в спалнята имаме кът за работа, осветлението трябва да не пречи на спящата ни половинка. А ако четем нощем, крушка от 40 вата ни е достатъчна, без да безпокои спящия до нас.

  


В ТРАПЕЗАРИЯТА
Тук за общо осветление най-подходящ е полилей с променяща се височина. Най-добра височина на такава лампа, поставена централно над масата, е 160 см от пода, за да не ни блести в очите, нито да ни пречи да виждаме сътрапезниците си. Тук е добре да можем да варираме със силата на светлината – димер (реостат) ще ни помогне да я намалим при вечеря на свещи или да я засилим в мрачен ден.

Ако масата не е с постоянно място – мести се, разтяга се и ни е трудно да определим центъра ѝ, над който да виси полилеят, може да използваме индиректно осветление с халогенни крушки, насочени към тавана. Специално за такива случаи, с промяна на мястото на масата е известната стояща лампа “Арко” на Акиле Кастилиони. Когато в трапезарията имаме шкафове за прибори, сервизи и др., е добре да изберем такива с матови стъкла и скрито осветление в тях. Така при вечеря на свещи може да оставим само тях светнати – подобен ефект се постига и с аплици по стените, но за тях трябва да имаме предварително прокаран ток. И тук като в дневната е добре да изберем полилей или пендел и аплици от една фамилия.

 


В КУХНЯТА
За да ни е удобна кухнята, трябва да имаме силно осветление – особено върху работните плотове. Така че, освен общото осветление, което може да бъде плафониера на тавана или вградени лунички, е добре да вградим в горния ред шкафчета халогенно или луминесцентно осветление, защото и двата вида не отделят много топлина и са подходящи за вграждане.

Обикновеното луминесцентно осветление променя цвета на продуктите и храната, затова по-добрият вариант е да поставим луминесцентно с по-топла светлина, близка до дневната. Някои фирми предлагат халогенни прожекторчета, окачени над горния ред шкафове – те са подходящи в случай, че не хвърлят сянка върху работния плот.

 

Ако шкафчетата ви са със стъклени вратички, изберете приятната светлина на вграденото осветление в горните шкафчета – то ще ви помага да намирате лесно нещата там, а и създава приятна атмосфера в мрачни дни.

 

Автор: арх. Гергана Стефанова, Илияна Гикова Департамент - “Дизайн и архитектура” НБУ
Закони Нормативна база Коментари