Трапезарията

Да имаш трапезария като отделно помещение за хранене с голяма маса в центъра и столове около нея, винаги е било привилегия на по-заможните.
15.11.2007
Невена ПОПКИРОВА
741
трапезария, столове, маса, традиция

Да имаш трапезария като отделно помещение за хранене с голяма маса в центъра и столове около нея, винаги е било привилегия на по-заможните. Древно правило е, че гостът в дома, независимо по какъв повод (тъжен или весел) усеща гостоприемството най-добре по изобилието на предложената храна. Това е причината да се отделя специално внимание на трапезарията, мястото за хранене с гости, място, което трябва да представя домакина в добра светлина.
 

Трапезарията е натрупала дълголетна история, тръгвайки от дворцовите пиршества и стигайки до модерната си форма – кът за хранене. Внушителният вид на викторианските трапезарии в Кембридж вдъхва възхищение с масивните, украсени с дърворезба маси и столове.

       
 
През XX-и век с възникването на професията дизайнер и дефинирането на понятието стил, трапезарията претърпява многобройни трансформации като помещение и характерни особености на мебелите в него. Изложените в музеите трапезарни групи мебели в стил арт енд крафт, арт нуво, арт деко, модерн, постмодерн, минимализъм намират ценители и до днес. Желанието да се измисли нещо ново, невиждано досега, води понякога до невероятни експерименти.Комплект от маса истол на Джърси Сеймор


Шокират показаните тази година в музея на един от най-реномираните производители на мебели, фирмата Витра, комплект от маса и стол на младия дизайнер Джърси Сеймор. Както самият автор твърди гордо, те са направени от картофена каша и боя. Естествено това творчество буди интерес, но едва ли ще се радва на широко приложение.

Мебели Неосет
 
В наши дни в България се строи прагматично, главно по икономически причини. Няма вече отделна трапезария. Има просторни дневни, в които са обособени отделни кътове – вградена кухня, кът за хранене, кът за почивка, кът за гостна. Появяват се нови начини за разделяне и свързване на тези разнообразни по изпълнение и предназначение мебели в едно помещение. Обичайна практика е да се съчетават няколко различни стила мебели. Малко са онези, които могат да си позволят едностилно обзавеждане за целия дневен тракт. А това, което се среща все по-често, става модерно. Вече не се притесняваме, че не сме се обзавели в даден стил, въпреки че смесица от стилове трудно може да бъде наречена eклектика.

Neoset

За хората с възможности могат да се очертаят няколко характерни особености на приеманите за модерни днес трапезарни групи от маси и столове. Преди всичко съвременните дизайнери на мебели имат склонност към изчистените прави линии. Това допада и на производителите на мебели, защото улеснява и ускорява производствения процес. Днес все по-често обръщаме внимание на природата и имаме нужда да внесем елементи от нея в дома си. Ето защо на мода са естествените материали като масивно дърво, стъкло и метал в чисти форми, в разнообразни комбинации.
 
Напоследък като допълнително удобство се счита изграждането на отделни павилиони в парцела на къщата, в които интериорът на единственото помещение е организиран за посрещане на гости с дълга маса и столове. Това решение за трапезарията има практичната страна да пести шума от гостите и нашествието им в дома на стопаните.
 


 
За стил в трапезарията може да се говори както в смисъл на общоприетите дефиниции за утвърдени от историята дизайнерски стилове като например ампир, сецесион или модерн, така и като стил, отговарящ на предпочитанията на домакините. Ако те са хора практични, не очаквайте да видите луксозна мебел с множество декоративни извивки в стил рококо, събиращи прах. Праволинейните, практични хора обзавеждат домовете си с леки, лесно подвижни мебели с чисти линии, съответстващи на вкуса на времето. Семпли, елегантни, удобни и представителни мебели, мащабни фотографии в рамки по стените изграждат модерния облик на техния трапезарен кът.

Ако домакинята харесва романите на Джейн Остин, тя ще ви посрещне в подобаваща романтична обстановка. Няма да липсват мебели със заоблени форми, десените на цветя, аксесоари - израз на сантименталност, кристални полилеи и картини, навяващи тъга по отминали времена, много вази с живи цветя и непременно пердета или дори капаци за прозорците, с които да се намали силната дневна светлина в помещението. Топлите или неутрално бели цветове на стените допринасят също за създаването на типичната романтична атмосфера. Свещи на масата и по шкафовете, приглушеното осветление на малки лампиони вечерно време също допринасят за този ефект.

Ммобили
 
Ако собствениците са се върнали от почивка по Средиземноморието с приятни спомени, то вероятно в цялата им къща и естествено на масата ще се усеща средиземноморският полъх. Не трябва да ви учудва наличието на оплетени със слама столове, маси от масивно дърво, боядисани в синьо или зелено, характерни за средиземноморската атмосфера. Създаването на такава обстановка се улеснява и от новите техники за нанасяне бои в землисти цветове. Екзотична растителност, десени с мотиви с маслинови клонки за пердетата и покривките, дори съдове с маслинови клонки са също част от аксесоарите за такава трапезария. На стените вместо картини може да са поставени шарени испански или италиански плочки в дървени рамки. Трапезарният шкаф е открит и излага на показ красиви домакински съдове.

Собствениците с подчертано отношение към традицията обичат класическото обзавеждане с маса и столове в стил Луи-Филип или образци на класическия английски интериор. Такава трапезария изглежда луксозна и говори за сериозността на домакините. Тъмни, цветни тапети по стените, оригинални картини с маслени бои и кристални полилеи допълват такъв интериор.

 Ммобили                                                                          Ммобили                                                           Neoset

Хора, които обичат да се обличат екстравагантно и в същото време елегантно, ценят оригиналната идея на дизайнера и възприемат лесно необичайната му идея, като я съчетават умело с други образци на изкуството. Трапезарен кът, изграден на авангарден принцип, се удава само на хора с отношение към изкуството, на хора, които не обичат традиционната щампа на спазване на инвентарните точки, присъщи на трапезарията. За такава обстановка са характерни мебели с оригинална, биеща на очи екстравагантна форма и ярък цвят, проектирани от известни дизайнери. Като украса на трапезарния кът могат да се очакват предмети с антикварна стойност, поставени в непосредствена близост до последния вик на модерния дизайн.
 
Активните хора с подчертана жизненост се чувстват най-добре в жизнени, пъстри интериори, без намек за сдържаност и монотонност. Те подреждат къта за хранене без ограничения на фантазията, оформяйки цветни петна с ярки цветове. Такава трапезарна част е като опиум за възприятията. Тонусът на настроението се повдига. Шарената обстановка може да приюти стари столове и маси, боядисани в свежи наситени цветове.
 
Новото младо поколение с реалистичен поглед към действителността не обръща много внимание на подробностите. Чистите и прости комбинации, студените цветове като синьо, зелено, металическо сиво и дори черно са в техния стил, показващ независимост. В последно време, вероятно под влияние на заливащите пазара източноазиатски мебели и аксесоари, все повече домакинства се увличат по красивите мебели от тъмно дърво, ниските маси и канапета в контрастни цветове, вместо столове.Стилно подредената маса винаги предизвиква възхищение. Благодарение на изобилието на готови или полуготови храни и наличието на кетеринг фирми, вече можем да си позволим по-малко време за приготвянето на храната. В замяна на това може да вложим повече енергия за украсата на масата – красиви прибори и съдове, интересни вази с цветя или различни видове свещници, дребни предмети за украса на трапезата.

Например простата дъбова маса изглежда добре, подновена и модернизирана, когато е покрита с бяла покривка оставяща видими ивици дърво от двете страни и е заобиколена от столове, облечени в бели ленени калъфи. Ако калъфите стигат до 20 см от пода, това не само ще улесни преместването на столовете, но ще покаже и част от дървените крака в тон с масата. Такава строго изчистена от детайли и цветове комбинация търпи като фон и тапети с дребни цветя или фигури в блед пастелен тон. При тъмен под, един постлан отдолу едноцветен светъл килим ще подчертае красотата на трапезарната група. Естествено над такава маса трябва да виси лампа с бял достатъчно широк абажур. При желание за романтична нотка може да се постави бял полилей с висулки. Не пестете цветята за украса на масата не само по време на хранене. Белите рози ще придадат аристократичност на този кът в къщата.
 
Смяната на вида столове около трапезарната маса може да доведе до неочаквано големи промени в облика на този кът от вашия дом. Възможни са комбинации от маса с тъмно дърво и бели плетени или дървени столове. За да се обединят мебелите в групата, е подходящо да се постави покривка или две тесни напречни покривки в ярък наситен цвят. От същия плат могат да се ушият възглавници за столовете. Напоследък се приема като свежа комбинация обличането на едната стена до трапезарната маса с плат. В случая той трябва да съдържа цвета на покривката. Вместо традиционните високи столове с облегалки можете да заобиколите трапезарната маса с плетени или тапицирани с кожа или плат високи кресла с отделни възглавници за сядане.
 
При организирането на трапезарията или къта за хранене, е важно да помислите не само за трапезарната група мебели, но и за вида на стената, пердетата и картините, които я заобикалят. Бледите свежи тонове понасят по-благосклонно разнообразните цветове на сервираните върху масата ястия. От друга страна, тъмните комбинации, с подходящ тъмен десен на тапетите и пердетата, внасят повече лукс на фона на вечерната светлина от свещи.


 
Трапезарията е място, където хората се събират по различни поводи, в различно настроение. Мебелите в нея не могат да се сменят всеки път, но ако домакинята е подбрала покривката, възглавничките, калъфите за столовете, аксесоарите наоколо и свежите цветя в съответствие с конкретния повод трапезарията ще изглежда подходящо за всеки един случай.


 
Съвременните схващания за хубаво подредена маса изключват обичайната покривка, висяща на 20 см от плота на масата. В днешно време се приемат за по-красиви напречни тесни покривки, 2 или 3 на брой според дължината на масата, или една дълга до земята, особено при кръглите маси. Днес все повече се говори за дизайн и хората очакват да го видят навсякъде и във всичко. Най-лесно е да се отговори на това очакване с някаква украса на масата. Цветя според сезона, есенни листа, интересни камъчета, малки фигурки или борови клончета, клонки бръшлян, дори мидички, поставени между съдовете и в средата на трапезата, внасят добро настроение. Всяка домакиня може да прояви творчеството и усета си за красота с нови идеи при поредното посрещане на гости.

Автор: Невена ПОПКИРОВА
Закони Нормативна база Коментари