Изтривалката е повече от просто килимче

Качествените изтривалки са необходимост в нашето ежедневие, поради замърснената среда и променливите климатични условия.
14.12.2016
Румяна Бонева
2355
настилки, изтривалки, мокетени изтривалки, гумени изтривалки, mn partners
Мокетени изтривалки с каучукова основа
Източник: www.mnpartners.bg

Често се изненадваме от факта колко бързо се натрупва мръсотия по пода в домовете ни. Въпреки ежедневното чистене, фините песъчинки сякаш се появяват от нищото и то за броени часове. Основна причина за това без съмнение е липсата на изтривалка пред входната врата.

Доказано е, че около 80% от нечистотиите в помещенията се внасят чрез крака, а отсъствието на този аксесоар предоставя “зелена светлина” за навлизане на мръсотиите във вътрешността на дома. Изтривалките възпрепятстват навлизането на груби замърсявания и пясък, като по този начин спомагат за удължаване на експлоатационния период на настилката. Правилният подбор и разпределение на изтривалките създава преграда за навлизане на замърсяванията. В допълнение към основната си функция те елегантно оформят входното пространство на дома или офиса.

Изтривалката не е просто килимче
Качествените изтривалки са необходимост в нашето ежедневие, поради замърснената среда и променливите климатични условия. Съществуват три основни категории, в които можем да ги класифицираме:


  • За отстраняване на грубите замърсявания – изработката на този тип изтривалки включва четки и гума
  • За отстраняване на фините частици – тук се използват мокет и стъргалки
  • За отстраняване на влагата – за попиването на влажната стъпка се употребява мокет


Важен момент е да преценим дали ще позиционираме изтривалката на открито с или без наличие на навес, а също и степента на замърсяване на специфичния район. 

Какъв вид изтривалка да изберем?
Съобразно изброените категории съществуват много на брой комбинации за изработване на изтривалки. Някои от тях предоставят почистване в една от зоните, други пък представляват оптимална комбинация за напълно чисти подметки в продължителност на ход от 3 крачки.

     
Изтривалки с гумена вложка, с мокетена вложка и комбинирана с четки     Източник: www.mnpartners.bg

Алуминиевите изтривалки обират значителна част от полепналата мръсотия и прах, като в същото време попиват водата от сняг и дъжд. Изработват се от високоустойчиви алуминиеви профили с различна комбинация от вложки. Предлагат се и нископрофилни алуминиеви изтривалки с височина на профилите 8 мм. Те са много подходящи за монтиране върху вече съществуваща настилка или за вграждане в отрязък от ламиниран или обикновен паркет. Изработките се изпълняват съобразно индивидуалните предпочитания за форма и размер и може да включват редуване на профил гума с профил гума с четка или гума с brush active /износоустойчив мокет с полиамидни монофилни влакна, функциониращи като хиляди малки четки/.

       
Гумени изтривалки с отворени легла и тип "таралеж"     Източник: www.mnpartners.bg

Гумените изтривалки са много полезни за зони, където има опасност от мокър под. Изработват се от 100% нитрилен каучук. Използването им осигуява стабилност и сигурност при подхлъзване, тъй като изтривалката прилепва плътно към пода без да се размества. Освен почистващата си функция, гумените изтривалки са добър изолатор в помещения с нисоко напрежение и производствени цехове.

 - Много добър избор представляват изработките с антимикробно активно вещество, предотвратяващо миризми и развитие на бактерии върху постелката. Специфично подредените отвори способстват за свободното преминаване и оттичане на течността от изтривалката. Разнообразието от изделия в тази гама включва топло- и студоустойви гумени постелки, а също и такива, устойчиви на мазнини и различни разтворители.

 - Изтривалките с отворени легла са още една добра алтернатива. Изработват се от подсилен каучук с отвори и отлично ще се справят със задържането на грубите замърсявания. Могат да бъдат вградени в легло или свободно стоящи.

- Гумените изтривалки тип “таралеж” са изработени от цялостна скосена гумена рамка, а мозайката от “бодлички” обира и задържа едрите мръсотии и влагата от подметките. 

Изтривалки тип "гофрети" –  този вид разполага с релефна повърхност, която осигурява отстраняване на замърсяванията и попиване на влажната стъпка. Благодарение на тежката си основа, прилепват плътно към пода и са изключително стабилни дори и при много силни ветрове. Изработени са от здраво сплетени полипропиленови влакна с термична обработка в основата на постелката с капацитет за задържане на вода и мръсотия от 4 до 5 л. /кв.м.

Мокетените изтривалки са сред най-масово използваните и може да ги срещнем в разнообразни цветове. Те придават красив и завършен вид на входното пространство, а скосените ъгли на каучуковата подложка не позволяват спъване. Изработени са от усукани полиамидни влакна, вплетени с топлинна обработка в основата. Справят се отлично с мръсотията и водата, като улавят нечистотиите и ги складират във влакната отдолу нагоре. Нужно е единствено да ги поставим на правилните места и ще си спестим значителни усилия и време за почистване. Добре би било да се поинтересуваме за негорими продукти с добри попиващи свойства, които не развиват миризма при подгизване. 

Изтривалки с монофилни влакна – тези изделия са още един добър избор и притежават характеристиките на мокетените изтривалки с една основна разлика -  комбинират два типа влакна с различна функция. Усуканите полиамидни влакна осигуряват надеждно попиване на водата, а монофилните - изчеткват дребните частици и прах.
 

Кокосова изтривалка с лого     Източник: www.mnpartners.bg

Кокосовите изтривалки са още един добре познат продукт на пазара. Отлично се справят с обирането на прахта и дребните частици от подметките и възпрепятстват навлизането на мръсотия във вътрешността на дома. Различаваме изкуствени  и естествени  кокосови изтривалки, като и двата типа си съперничат по качество. Важно е да знаем, че за поставяне на кокосова изтривалка навън е необходим навес. Може да се положат в изрязано легло на пода или да бъдат свободно стоящи. Естествените се изработват се от 100% натурални кокосови влакна, вплетени в PVC основа. Изкуствените изтривалки са направени от полипропилен, обикновено с гумена рамка, освен ако няма да се вграждат в легло. 

Еко изтривалките са създадени с мисъл за околната среда. За хората с отношение към природата и използането на ресурсите това е точният продукт. Изработени са изцяло от рециклирани пластмасови бутилки и се отличават с бързото си съхнене. Каучуковата основа гарантира плътно прилепване към пода и стабилност при подхлъзване. 

Поддръжката не трябва да се подценява
Както е известно, нищо не е вечно и всяко нещо се нуждае от поддръжка. Трябва да подхождаме с внимание, поради това, че различните видове изтривалки позволяват различно почистване. Без значение към какъв продукт сме се насочили, със сигурност трябва да се поинтересуваме за специфичните начини за почистване, експлоатация и съхранение.

Инвестицията в една качествена изтривалка ще осигури по-дълъг живот за подовите настилки в дома и ще намали времето за почистване. Елегантният дизайн на този аксесоар не само ще придаде красив завършек на входа, но и ще гарантира сигурността за нас и нашите гости.
 

+5
Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари