Абсорбаторът в кухнята

Без значение дали го виждаме или не, този уред работи неуморно, осигурявайки чист въздух и приятен микроклимат.
14.11.2017
Румяна Бонева
4820
интериор, кухня, техника за дома, абсорбатор, аспиратор
Абсорбираща система Bora.
Източник: www.kitchenprof.com

Абсорбаторът е безусловен реквизит от сюжета на съвременния кухненски интериор. В някои случаи той е даже незабележим, а в други атрактивната му визия се превръща в акцент на кухнята. Без значение дали го виждаме или не, този уред работи неуморно, осигурявайки чист въздух и приятен микроклимат. Подобно на останалите елементи от интериора, той трябва да се подбере внимателно, така че да отговаря на общия декор.


Този избор зависи от разположението на кухнята и позиционираните уреди за готвене. 


Принцип на действие
Съобразно метода на работа разграничаваме две наименования на този електроуред – аспиратор (действа на вентилационен принцип, като отвежда парите към комина или вентилационната шахта) и абсорбатор (въздухът се рециклира от специални филтри и след това се връща обратно в помещението). Последният се използва в случаите, когато директното отвеждане на парите е невъзможно. Експертите препоръчват да заложим на аспириращият вариант, тъй като при него уредът постига пълния си капацитет. Друго неудобство при абсорбаторите е нуждата от периодично почистване на филтъра, в зависимост от честотата на готвене. Съществуват и модели, които комбинират и двата начина на филтриране. 


Технически параметри
Мощността е основния фактор, от който трябва да се ръководим при изобора си. Това са количеството кубически метри въздух, рециклирани/изведени от уреда за един час. Капацитетът на абсорбатора трябва да е съобразен с големината на помещението и с интензитета на ползване. Повечето модели са с три скорости на работа, като тези от по-нисък клас са двускоростни. Някои от тях предлагат светлинен или звуков сигнал, когато филтърът се нуждае от почистване. Качествените уреди са икономични, почти безшумни и максимално ефективни.


Монтажът трябва да следва специфични изисквания, с цел уреда да функционира правилно. Абсорбаторът се монтира на височина не по-малко от 60 см над печката. Важно е при монтирането да не се допуска луфт, който би могъл да стане причина за поява на допълнителен шум в режим на работа. Трасето, през което преминават уловените газовете също е от важно значение – колкото по-кратък и директен е пътят им до комина, толкова по-ефективно ще функционира уредът. Изводът за дим трябва да се намира възможно най-близо до абсорбатора. 


Типове и дизайн
Абсорбаторите се проектират в най-различни стилове на окачване и се позиционират съобрзано наличното пространство и търсения ефект в концепцията на интериора. Най-разпространени са телескопичните, които се монтират в дъното на шкафа над печката за готвене. Предимството при тях е, че спестяват място и са напълно незабележими. Другата разновидност са абсорбаторите от каминен тип – имат форма на голям конус и изпълняват основно естетична функция. На пазара се предлагат и ъглови варианти на каминните абсорбатори.


Островен абсорбатор.    Източник: www.geraka.com

Друга популярна класификация са така наречените островни или свободно стоящи – при тях окачването не е към стената, а висят свободно в зависимост от разположението на готварската печка. Формата и размерите им са разнообразни – от класически, изчистени линии до по-сложни, разчупени форми. Може да се срещнат във форма на конус, куб, пресечена пирамида или кълбо.


Освен тях различаваме още: таванни, вертикални, декоративни абсорбатори и такива за вграждане в работния плот.


Най-масово използваният материал за производство на абсорбатори е неръждаемата стомана, която в последно време е представена освен във вариант инокс (мат или гланц) и в така модерните напоследък старо злато и мед. Луксозните брандове вече използват материала Fasteel, който не позволява отпечатъци от пръсти по повърхността на абсорбатора. Темперираното, прецизно тонирано стъкло допълнително обогатява съвършената визия.


Тенденции и дизайнерски модели
Геометричните форми запазват своята актуалност – преобладават обемистите фигури на паралелепипед и куб, едри кръгли абажури, подобни на осветителни тела и такива, които изглеждат като екран на стената. Дизайнерските идеи се разширяват с варианти във вид на спирала, какъвто е моделът Pareo на Faber.


Elica представи модел Edith, притежаващ множество награди за дизайн и награда за иновация в интериора. Моделът изобразява изискан, дискретен силует, проектиран с финес и лекота на формите, без това да е за сметка на неговата функционалност.


Дизайнерски аспиратор модел Amelie.    Източник: www.archiproducts.com

Amelie
е модел от една изцяло нова концепция аспиратори, проектирани специално за Elica. Дизайнът символизира огледалото в интериора и излъчва индивидуалност и стил. Аспираторът е оборудван с високоефективен двигател с двойна аспирираща зона и светодиодна LED лента.


Уникалната вградена абсорбираща система на италианската компания Bora използва скоростта на въздушния поток и всмуква изпаренията точно от там, където са се появили - плотът на готвене. Иновационната технологията следва кръстоания поток на парите и механиката на флуидите. Парите и миризмите се улавят в момента на възникването им, без значение в какъв съд се приготвя храната, запазвайки въздуха в помещението чист и свеж.


Препоръчително е да се информираме по отношение не само на капацитета, но и на генерирания шум от електроуреда. Нивото на шум е важен критерии при избора на абсорбатор и се измерва според европейския стандарт EN 60704-3 - единствена по рода си система за измерване на реалните нива на шум на абсорбатори в режим на работа.

 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари