Победителите в конкурса Wienerberger Brick Award 2016

Обявиха победителите на световните награди за иновативна керамична архитектура.
30.05.2016
Винербергер ЕООД
784
керамика, архитектура, тухли, архитектурен конкурс, wienerberger brick a
Наградите Wienerberger Brick Award 2016 и алманаха „Brick’16”
Източник: Винербергер ЕООД

На 19-ти май в концертната зала на австрийските радио и телевизия (ORF- Radiokulturhaus) официално бяха обявени победителите на Wienerberger Brick Award 2016 г.
Наградите Wienerberger Brick Award предложиха уникална платформа за световното признание на изключителната керамична архитектура от 2004 г. насам. Използването на продукти на Винербергер не е задължително условие за участие. Наградата има различни категории, които могат да се променят в зависимост от тенденциите и актуални теми. На събитието присъстваха арх. Кунчо Цилков и арх. Катерина Чолакова, част от победителите в българската селекция на конкурса.


Преди церемонията се проведе и симпозиума „Бъдещи градове”
Всекидневният ни живот се влияе в значителна степен от нашата архитектурна среда. В съвременното градско развитие постоянната промяна е един непрекъснат факт. На симпозиума с тема „Бъдещи Градове” се дискутираха настоящите предизвикателства и възможности за развитието на новите градове. Томас Ауер (Transolar ) откри симпозиума с доклад по темата. Архитектите Johan Anrys (51N4E), Едуар Франсоа (Maison Едуар Франсоа), както и Ute Schneider (KCAP) и Angelika Fitz (Модератор) обсъдиха предизвикателствата и възможностите на градското планиране, изследващи потенциалните решения за бъдещето на градовете.


През 2016 г., бяха присъдени награди в следните категории: „Жилищни сгради“, „Обществени сгради“, „Реконструкции“, „Градски решения“ и „Специални решения“.
Общо кандидатстваха над 600 проекта от 55 страни, което само по себе си е нов рекорд. Поради голямото разнообразие от проекти, предварителната селекция от независимо жури имаше нелеката задача да подбере 50 номинации - финалисти. От този списък друго независимо жури, състоящо се от четирима международно признати архитекти - Laura Andreini (Archea Associati, Ital), Johan Anrys (51N4E, Belgium) Matija Bevk (bevk perovic arhitekti, Slovenia) и Alfred Munkenbeck (Munkenbeck + Partners, UK) избра победителите. 


Тази година два проекта бяха наградени с Голямата награда. 


Една от тези награди отиде при проекта „Офис сграда 2226“ от архитект Дитмар Еберле, която се намира в Лустенау, Австрия (Lustenau). Проектът представя реални доказателства, че консумацията на енергия може да бъде намалена и само с настоящите средства за архитектура, без масовото използване на технологиите. Архитектът напълно реализира принципа си "Назад към корените!", който е в основата енергийната концепция на проекта. Цялата сграда се управлява без принудителна вентилация и климатизация, както и без отопление. Самото име на проекта подсказва, че преобладаващата вътрешната температура, която варира между 22 до 26 градуса по Целзий през цялата година. Това е възможно благодарение на 76-см дебели тухлени стени. Единственият енергиен източник е топлината, излъчвана от хора, компютри и осветителни тела. Този революционен подход също впечатлява и в категорията „Специални решения“.


Втората голяма награда за проекта „Къща 1014“ е успешен пример за оползотворяване на пространствата в историческите градове.
Проектът „Къща 1014“, се намира в историческия център на града Гранолерс – Барселона, Испания (Granollers). Този проект е отличен пример за това как да се оползотворява пространството в градските райони. Дългото и тясно пространство с ширина от само 6,5 м показва екстремни условия на строителната площадка. Като се има предвид, че клиентът желаел дома му да се раздели на две отделни зони, от испанския архитектурен офис HARQUITECTS създадоха поредица от редуващи интериорни и екстериорни пространства. Те се състоят от частен дом, къща за гости, както и тераси и атриуми. Използването на тухли прокарва както традиционна, така и модернистична линия, което съществено допринася за цялостния облик на сградата. В допълнение към голямата награда, този проект също стана победител и в категорията „Градски решения“.


Категория „Жилищни сгради“
Къщата „Гнездо на термити“ може да служи като прототип за евтини жилища в тропическите райони. Термити послужили като вдъхновение за проекта от Виетнам, който спечели наградата в категорията. Името „Гнездо на термити“ много добре описва плана на сградата най-вече заради разпределението й, където всички коридори, галерии и стаи се събират заедно в една централна стая. За да се преборят с екстремни климатични условия на тропическия мусон, архитектите от ателие „Tropical Space“ решили да построят къщата изцяло от тухли.


Категория „Обществени сгради“
От разстояние екстериорът на сградата Ей Зет Грьонинге (AZ Groeninge) се проявява като пикселизиран образ и само когато се приближим достатъчно, тя се разтваря в отделни тухлени формати. Аудиторията на здравния център AZ Groeninge в Белгия е победител в категорията. Докато основната сграда се характеризира с традиционен дизайн, за новата аудитория е замислена контрастираща обвивка. Създава се впечатлението сякаш потъва в земята и само част от нея надстърча над земята. Грубовати тухли обвиват извита фасада. "Тухлите са поставени вертикално, за да се подчертаят извивките на сградата", обяснява архитект Берт Дехулу (Bert Dehullu).


Категория „Реконструкция“
Проектът Марилия (Marilia) представя един изкусен и ефективен начин за разширяване на съществуваща сграда. В тази категория победител е проектът Marilia от студио SuperLimão в Сао Пауло, Бразилия. Къщата на Руа Марилия (Rua Marilia), датираща от 1915 е една от последните исторически тухлени сгради в района. Вместо да се избере икономически привлекателна алтернатива чрез разрушаване на сградата, тя се съгласи да я запазим. "С Марилия имахме възможност да се създаде проект, който тачи историята, има отношение към строителния материал и опазва околната среда", подчертава архитектът.


Специалната награда
Проектът Клъстър Хаус (Cluster House) е изключителен пример на достъпни цени и висококачествени жилища. Наградата отиде при архитектурното дуо „Дуплекс“ (Duplex) от Швейцария за техния проект Клъстър Хаус в Цюрих. Като част от тази нова концепция за жилища, жителите се отказват от определени удобства като това да имат свой собствен гараж, но в замяна те са възнаградени с различни услуги, включително споделяне на кола, комуналните кухни, оранжерии, и хотелски стаи за гости.


Алманахът „Brick’16”
На официалната церемония по връчването на наградите Brick Award’16 бе представен и традиционния алманах „Brick” издаван за съответната година. В книгата се изтъкват качествата на тухлата като вечен строителен материал в приложението й в  ориентираната към бъдещето архитектура. Устойчивост и трайност, енергийна ефективност и достъпност са само някои от причините за огромната популярност на тухлата, издържала на изпитанията през вековете. В луксозното двуезично издание на 256 страници са поместени всички финалисти – победители и номинирани, представени от международни автори – архитекти, с над 300 впечатляващи цветни снимки и планове. Книгата се издава с подкрепата на издателство Callwey.
„Brick’16” може да бъде намерена на сайта на издателството.


"Впечатлен съм от качеството и международния характер на тазгодишните номинации. Те онагледяват как различни архитектурни концепции могат да доведат до уникални и иновативни проекти, дори при екстремни климатични или пространствени условия. По този начин иновативните проекти-победители подчертават разнообразните възможности за приложение на тухлата като строителен материал", коментира Хаймо Шойх, главен изпълнителен директор на Wienerberger AG.

+14
Автор: Винербергер ЕООД
Закони Нормативна база Коментари