Ароматерапия в градината

Многобройните SPA центрове предлагат релаксиращи процедури с популярни и екзотични ароматни масла. Уханните растения са все по-близо до нас – свещи, сапуни, ароматизатори...
26.03.2020
Ланд. арх. Анита Янева
2176
градина, ароматни растения, ароматерапия

Още в древни времена хората са открили благотворното влияние на ароматните растения върху сетивата и това дало началото на ароматерапията. Днес тя е по-популярна от всякога. Ароматните масла, добити от растенията, се използват с лечебна цел и в козметиката.

Многобройните SPA центрове предлагат релаксиращи процедури с популярни и екзотични ароматни масла. Уханните растения са все по-близо до нас – свещи, сапуни, ароматизатори... Но незаменимо остава усещането от вдъхването на свежия аромат на живото растение - градината предлага тази възможност. Ако засадим лимонова трева, мента, лавандула, салвия, евкалипт, момина сълза или розмарин, ние ще имаме красива градина и неописуем и обаятелен, релаксиращ аромат.


ЕТО И НАШИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА АРОМАТНА ГРАДИНA

   

Лавандула

Ароматните растения въздействат и успокояващо, зареждат с енергия и създават неповторима атмосфера, микроклимат и индивидуалност в градината.

Лавандулата е едно от най-популярните ароматни растения за градината. Храстовидните стъбла и сивозелените листа на лавандулата служат за нисък жив плет или за “поръбване” на пътеки и бордюри, а ароматните цветове и листа могат да се използват за сухи букети, възглавнички, торбички за интериора.

Цветовете, които се появяват между юли и септември, невинаги са бледолилави - има бели, розови и сини сортове. Сортът трябва да подберете според целта, която искате да постигнете. L.spica е стара английска лавандула със сиво-сини цветове и достига до 90см. За да се наслаждавате на тъмновиолетови цветове в гъсти класове, изберете сорта Hidcote(45 см). Munstead е със зелени листа, L.vera е холандска лавандула - бледосиня, със здрави стъбла, и достига височина 90 см - 1,2 м.За лавандулата е подходяща всякаква почва (за предпочитане варовита), стига да е с добри дренажни свойства. Когато цветовете повехнат, отстранете стъблата, а след това подкастрете растението през април, а старите части не се режат.

Истинската лавандула изисква дълбоко обработена почва, богата на хумус, но не обича пресен оборски тор. Затова хумусът се добавя под формата на торф или добре угнил оборски тор. Лавандулата се сади само на слънчево, топло и защитено от студа място, но вирее и на полусянка. Околните растения не бива да я засенчват. Много е важно растението да бъде защитено срещу зимните източни ветрове. Лавандулата остава 5-6 години на едно място.


Жасмин
Друго растение с пленителен аромат за градината е жасминът. Популярният зимен жасмин обикновено се отглежда до стена или подпорка, но не е истинска лиана. Белият жасмин е пълзящ - извиващите се стъбла бързо могат да покрият старо дърво или беседка. През лятото се появяват гроздовете от бели тръбести цветове, но той не е напълно издръжлив и няма да оцелее на студено и открито място.

   


J.offi cinale е обикновен бял жасмин. Grandifl orum е подобен сорт, на който между юли и септември розовите пъпки се превръщат в ароматни цветове.

Стайното растение J.polyanthum е още по-ароматно, но навън оцелява само в областите с умерен климат. Зимният жасмин (J.nudifl orum) е задължителен за всеки храстов бордюр - нито един друг храст няма да ви осигури толкова ярки багри от ноември до края на февруари. Не е истински катерлив храст -отпуснатите клонки може да се оставят да пълзят върху насипи, които искате да прикриете или да се закрепят към стена или подпорка. Не засаждайте до стена с източно изложение.Стъблата достигат над 3 метра височина. J.nudifl orum е с тръбести яркожълти цветове, които се отварят върху безлистни зелени стъбла. Жасминът вирее на топло и слънчево място и всякаква градинска почва. Срещат се и цъфтящи през лятото храстови жасмини.


Гардения
Гарденията е красиво, вечнозелено, храстовидно растение, но капризно за отглеждане, тъй като е много чувствително. Има лъскави и овални листа, които могат да бъдат в различни окраски. Растението реагира добре на ниски температури, висока влажност на въздуха, постоянна влажност на почвата и светло до слънчево местоположение. Гардениите са високи до 1.20 м, като на година растат между 10-12 см.

  

Най разпространени са два вида гардения - Gardenia jasminoideas и Gardenia radicans. Цветовете на листата им варират от кадифенобели до тъмнозелени. Растението не обича пресен оборски тор, за него са подходящи торф и компост.

Засажда се на проветриво, светло и защитено от преките слънчеви лъчи място. Гардениите са любими на ландшафтните архитекти във Флорида. Те са подходящи за засаждане самостоятелно, като акцент в ъгъла на градината, до пейки и кътове за отдих, тъй като екзотичният им аромат има неповторимо обаяние.

 

Закони Нормативна база Коментари