Осветлението в трапезарията

Как да изберете подходящите осветителни тела?
15.10.2017
Румяна Бонева
7357
осветителни тела, трапезария, осветление, полюлей, пентели
Осветление за трапезарията
Източник: GRANDecor www.grandecor.bg

В съвременния интериор много често трапезарията представлява част от кухнята и за нея важат доста от правилата за осветление на кухня. Въпреки това, в последно време се появяват все повече нови идеи и изисквания по отношение на осветлението в тази част от дома. Актуалните тенденции са насочени към преобладаването на основно висящо осветление, комбинирано със стенно, скрито или вградено осветление, което предоставя неограничени комбинации от идеи за проектиране на изкуствена светлина в тразпезарията.

Как да изберете подходящите осветителни тела?
В случая не съществува еднозначно правило. За да изберете правилното осветление за трапезарията първо трябва да определите функционалността на осветителните тела по отделно. Центърът на всяка трапезария е масата за хранене, където ще имате нужда от повече светлина, не забравяйте стените – добавянето на стенно осветление ще съживи тъмните зони от помещението. Ако масата не е с постоянно място – мести се, разтяга се и е трудно да се определи центърът ѝ, е препоръчително да се използва индиректно осветление. Изборът на подходящата светлина в трапезарията трябва да бъде по-скоро приятна, отколкото сложна задача, имайки предвид многообразието от възможности – висящи пендели, полилеи и разнообразни дизайнерски комбинации.


Съчетание от пендели в индустриален стил     Източник: www.decoist.com

Форми, размери, отстояние...
Винаги се съобразявайте с формата и размерите на осветителните тела – по правило над правоъгълни и овални маси е подходящо да се използват линейни осветилтелни тела или комбинация от пендели. Кръглите пък са удачен избор за квадратни или кръгли маси. Когато става въпрос за собствен вкус, правилата винаги могат да се нарушат, но все пак важно е формата и дизайна на избраното осветление да допълват тези на масата.


Размерите на осветителните тела трябва да са съобразени с тези на трапезната маса, така че когато са разположени над нейния център да има поне 30 см. отстояние във всички посоки. За да се създаде хармония на пропорциите, линейните осветителни тела проекционно заемат от 1/3 до 2/3 от дължината на масата. Независимо от вида, висящите осветителни тела трябва да се монтират на разстояние поне 76 см. от масата или 160 см. от пода.


Осветлението се проектира на слоеве – мислете във вертикална посока (от тавана към пода) когато избирате полилеи или пендели и в хоризонтална (от едната стена към другата), при избора на стенни аплици и стоящи осветителни тела.


Светлина - там където се нуждаете от нея     Източник: www.hgtv.vom

Как се определя нужната осветеност за помещенията?
Със сигурност сте си задавали въпроса каква е нормата на изкуственото осветление за различните типове помещения и колко осветителни тела трябва да се монтират, за да се покрият минималните изисквания за осветление. Първо трябва да се подчертае, че данните за минимална осветеност се измерват в луксове, а осветителните тела са обозначени в лумени (задължително са посочени на опаковката на осветителните тела). За да преобразувате лумените в луксове трябва да знаете, че за осветеност от един лукс е нужно един лумен да освети един квадратен метър.


Негово величество Полилеят     Източник: www.grandecor.bg

Негово величество Полилеят
Полилеят си остава предпочитано осветително тяло за трапезарията, поради това че създава уютна и романтична атмосфера, особено по време на вечеря. За поставянето му обаче е необходимо по-голямо пространство и не е подходящ за всеки дом. Все пак ако сте решили да заложите точно на полилей е важно да се запознаете и с основните изисквания, които трябва да се спазват:


-   Разстоянието между него и всяка една от стените в помещението не трябва да е по-малко от 1.3 метра.


-   Винаги се съобразявайте с общата квадратура на помещението, с оглед на това да прецените нужното количество светлина.


-   Светлината трябва да е мека, а не пронизваща, за да не блести в очите на сътрапезниците – за целта може да монтирате димер (реостат), с който може да се варири със силата на светлината. За да създадете повече романтика ще редуцирате светлината или пък ще я увеличите в случай, че навън е мрачно.


-   Ако трапезарията е с достатъчно големи размери или е обединена с дневната, е добре полилеят да се комбинира с аплици със сходен дизайн – по този начин светлината градира пространството, съобразно конкретния повод.
 


Пендел – един, два, три...или повече
Друг вариант за общо осветление в трапезарията е т.нар. пендел – висящо осветително тяло с променяща се височина. Ако таванът е бял е препоръчително да има отстояние между него и крушката поне 80 см. за да се избегне появата на тъмно петно. Група еднотипни пендели, разположени в определена композиция е много модерен вариант за общо осветление. Има и готови конфигурации, при които отделните пендели се монтират на различна височина от масата.


Осветлението в трапезарията     Източник: www.flatironstore.us

Пенделите с форма на барабан никога не излизат от мода – за повече хармония тук можете да комбинирате текстурите и материалите на пендела с тези от интериора.


Много често в трапезарията са разположени шкафове с прибори, сервизи и др. В такива случаи е удачно да изберем подобни с матови стъкла и скрито осветление в тях – за създаване на романтична атмосфера по време на вечеря може да изключим общото осветление и да оставим включени само тях. Стенните аплици постигат същия ефект, просто трябва да има прокаран за целта ток. 


Стилова хармония
Видът на осветлението винаги трябва да се съчетава стилово с интериора. Макар да има различни класификации за определяне стила на осветителните тела, като цяло те се разделят в три основни групи – традиционни, винтидж и ретро, и съвременни. Съвместяването на няколко вида висящо осветление в едно помещение е една от последните тенденции при проектиране на осветлението в дома.

 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари