Фототапетите – пак на мода

С него жилището сменя облика си бързо и ефектно.
14.02.2015
Константин Димов
1008
интериор, декорация, тапети, фототапети
Фототапети за всеки вкус.
Източник: http://www.mantiburi.com

Самозалепващ се  фототапет, от хартия или от винил той е отново на мода.
При фототапетите мотивът е опредящ. Класическият фототапет най-често е уголемено изображение на една природна сцена, на илюстрация, на класическо изкуство, ефектен дизайн или на небесен пейзаж (Skyline). За разлика от традиционната украса - стенните картини,фототапетът се закрепва директно за стената. Един фототапет може да се напечата по различни технологии: ситопечат, офсет и с др. възможности на модерните технологии. А според материала може да се залепи, както обичайният тапет (с клайстер - специално лепило за тапети) или да се самозалепи. Или казано по друг начин: Един фототапет се различава от обикновения само и единствено по мотива, който изобразява, пише специализираното издание http://www.schoener-wohnen.de/.


Ако не обичате бели стени у дома може буквално за отрицателно време да ги заличите с фототапет. Той внася в стаята бърз и сравнително евтин нов облик. В рамките на няколко часа самите платна на фототапетите са на стената и жилището придобива особена свежест.


Кои фототапети бихте си избрали наистина е въпрос на вкус, но и на цена.
Ето ги и най-често използваните материали.


1. Хартиен фототапет -  произвежда се най-често от рециклирана хартия, чиято повърхност е била многократно пресована.  Той е на пазара първи, залепя се с обикновен клайстер и най-често се предлага на платна, или на квадрати. 
2. Текстителен фототапет – има повърхност от текстилни влакна, която е каширана върху хартия. Тя има леко 3D излъчване и често се налага да бъде залепена със специално лепило.
3. Винилов фототапет –  състои се от хартиен носител с винилово покритие. Неговият PVC повърхност  е издръжлива на триене и жулене. Практичен. Има самозалепваща се повърхност. 
4. Влийс фототапет (Vlies-Fototapeten) – състои се от полиестерни влакна и растителни влакна, предимно от целулоза, укрепени със свързващо вещество. Те не съдържат PVC, разтворители или формалдехид, могат да кашират малки разкъсвания, лесно се залепват. 


Предимства: (обобщено)
Хартиен фототапет- най-добро съотношение цена - качество, особено изгоден
Текстителен – рядко се среща, залепва се със специално лепило
Винилов фототапет- самолепящ се, почиства се лесно, бързо се слага
Влийс фототапет- лесно се тапицира, избърсва се лесно, свободен е от PVC,  без вредни омекотители, лесно се маха.


Който иска да си украси дома с фототапет, трябва преди покупката да си зададе няколко важни въпроса. За да се избегнат погрешни стъпки, трябва да се информирате предварително за възможните мотиви, да обсъдите собствените предложения с експерти и да се оставите да бъдете посъветвани. 


Една възможност е фототапет по инвидивидуална снимка. То тогава внимавайте за достатъчната й резолюция. Много производители предлагат около 1 мегапиксел на кв. метър. Материалите, мерките и цветовете могат свободно да бъдат избирани. 


Другият момент е какво действие в стаята ще оказва. Мотивите с голяма площ създават безпокойство и не са за малки пространства. Това е задължително правило. 


Друг момент е да изберете големина на мотива, като си изясните за себе си: трябва ли да покрива цялата стена или да бъде част от нея (като картина). 


Предпочитайте фототапет със сертификат за огнеустойчивост и без да са вложени в него вредни вещества. 


През последните 3-4 години се наблюдава голям интерес към ЕКО тапети. Това са тапети, отпечатани върху 100% хартия без каквито и да е ПВЦ примеси. Печатът се извършва с латексови мастила, които са без миризми и без вредни емисии. ЕКО тапетите са единствената сертифицирана технология за печат на индивидуални тапети, подходящи за детска среда, спални помещения, здравни заведения и интериори, където миризмите и вредните летливи вещества от алтернативните солвентни мастила са недопустими. ЕКО тапетите притежават и сертификат за пожароустойчивост Class A.  Устойчиви са на мухъл и плесен. 


Повече фототапети могат да се сложат и без да имате особен опит в лепенето на тапети. Универсалното правило е преди облепянето на стените с тапети, основно да бъдат подготвени. Старият тапет трябва при всички случаи да бъде махнат цялостно, а ако имат прокъсвания да бъдат заличени, а неравностите- подравнени.

+8
Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари