Осветлението – къде, колко и какво

Осветлението в дома е решаващ фактор за цялостната визия на интериора.
13.11.2010
Вероника Попова
1301
осветителни тела, осветление, аплик, полилей, флуоресцентното
Осветлението – къде, колко и какво
Източник: сп. “Още за къщата”

Осветлението в дома е решаващ фактор за цялостната визия на интериора. То може да подчертае преимуществата и да прикрие недостатъците на жилището, на мебелите, декорацията, детайлите и да улесни дейностите в различните функционални зони.  Разположението и видът на осветителните тела трябва да се планират на доста ранен етап, който да предшества шпакловането и боядисването на стените, както и залепването на тапети.

Най-добър ефект дава комбинираното осветление, защото едно-единствено осветително тяло не може да осигури нужната светлина в нито едно помещение. Обикновено основното осветление в помещението е на тавана. Ако осветителното тяло не е достатъчно голямо и не разпръсва достатъчно светлина, тогава то трябва да се комбинира със стенно, настолно или спот осветление, за да се гарантира необходимата светлина в зависимост от вида на помещението. Основното осветление на тавана добре се съчетава с висок лампион, когато става дума за хол, дневна или спалня. В кухнята основното осветление задължително трябва да се комбинира със спот осветление в зоните за хранене и приготвяне на храната. Добре е да има насочено осветление и на масата за хранене в трапезарията, а в коридорите осветлението на тавана може да се допълни със стенни аплици.


Полилеите
Полилеите са блестящи и стилни и са подходящи за дневната, тъй като осигуряват централно основно осветление, което е необходимо за хранене и за заниманията в дневната зона. Те могат да се използват и в спалнята, коридорите, дневната и хола. Някои полилеи са със специален дизайн и са предназначени за ниско осветление над масата или като акцент. С контрол на димера интензивността на светлината на полилея може да бъде променяна съобразно дейността и настроението ви. Светлината от полилея помага да се създаде настроение или специален ефект и чрез него може да изразите своя индивидуален стил. Независимо от стила и предназначението му - неофициален, съвременен, еклектичен, модерен или просто традиционен, полилеят е идеален начин да се постигне желаният интериор или да се удовлетворят функционалните ви потребности.

Пендели
Те могат да се ползват, за да се осигури централно или насочено осветление. В съчетание с глобуси или абажури, за да се избегне прекият блясък, те създават интригуващо осветление над маси в трапезария, кухненски плотове или други работни зони. Когато се използват над масата, те не заемат място за разлика от настолните лампи. Пенделите могат да бъдат с крушки с нажежаема жичка, халогени, както и с енергоспестяващи компактни флуоресцентни източници на светлина. Те се предлагат с най-разнообразен дизайн и абажури от различен материал, които могат да ги превърнат в най-атрактивните и желани аксесоари за дома. Има модерни пендели с ръчно нанесен финиш, който имитира полирана мед, антично сребро и най-различни други покрития. 


Стенно осветление
Стенното осветление в банята, спа зоната или дрешника осигурява пряка светлина, необходима за специфичните дейности в тези места от дома - бръснене, полагане на грим или обличане. В малките бани огледалните лампи ще осветяват цялото помещение, но в по-големи помещения е необходимо допълнително осветление на тавана, което да осигурява централното осветяване на банята. Стенното осветление за баня е идеалният начин да се осигурят желаните модни и функционални потребности, независимо дали обзавеждането е съвременно, модерно, традиционно или еклектично. Задължително е да осигурите осветление в зоната с мивката, огледалото и душа.


Осветлението на тавана
Осветителните тела за таван са идеални за фоайета, антрета, холове, спални, функционалните зони в къщата, стълбищата и много други локации. В антрето те посрещат гостите в къщата. Апликът на тавана се препоръчва в случай, че таванът е нисък. Осветителни тела със средна дължина се препоръчват за тавани със средна височина или за високи тавани. Тези осветителни тела са много подходящи в големи холове като алтернатива на вграденото осветление.
Има голям избор на покритието на този тип осветителни тела – полирана мед, антично сребро, състарено желязо, патинирано желязо, кована мед, антично желязо, патинирана мед, бронз, патинирано желязо и много други.


Флуоресцентното осветление
То е енергоспестяващо, намалява сметките за електричество и не вреди на околната среда. Енергоспестяващите флуоресцентни продукти се предлагат в полилеи, пендели, стенно осветление, осветление на тавана, вградено осветление, външни фенери и др. 


Вградено осветление
Вграденото осветление може да се прилага при окачен таван. То трябва да се предвиди по проект при изграждането на ново жилище или да се направи цялостен ремонт. Подходящо е за дневни зони, хол, спалня и кухня. То е ключов елемент за функционалността и стила на един дом.  Вграденото осветление осигурява чисти и рационални обеми в дома. То увеличава осветеността на дадено помещение, може да подчертае произведение на изкуството или детайл в обзавеждането, отваря пространството и създава илюзия за ширина и височина.

Осветлението в нашия дом може да промени настроението. При избора на осветителни тела и вида осветление трябва да се вземат предвид възможностите за монтаж, налични в съответното помещение, функционалността и техническите параметри на съответните осветителни тела. 

+2
Автор: Вероника Попова
Закони Нормативна база Коментари