Предимствата на камините на пелети

Популярността на камините на пелети нараства постоянно поради факта, че са доста по-лесни за употреба и по-практични от традиционните камини или печки на дърва.
08.02.2019
Екатерина Бонева
6282
отопление, камини, камини на пелети, пелетни камини
Пелетни камини BURNiT
Източник: NENCOM, www.nencom.com

Икономичното и енергоефективно отопление е приоритет за всеки собственик. Постоянното покачване на цените за електроенергия карат все повече потребители да избират алтернативни решения в тази насока. Ако искате да намалите разходите си за отопление и да допринесете за опазването на околната среда от въздействието на вредни емисии, със сигурност си струва да помислите за закупуването на камина, работеща с дървесни пелети. 

Популярността на тези уреди нараства постоянно поради факта, че са доста по-лесни за употреба и по-практични от традиционните камини или печки на дърва. Това се дължи на многобройните им предимства в конструктивен и ценови план. Те осигуряват нужната топлина на дома, но без недостатъците на традиционните камини. Отпада цепенето на дърва и проблемите, свързани със складирането и ежедневното им пренасяне до отоплителния уред.


Пелетни камини EdilKamin.    Източник: www.nencom.com

Екологично отопление
Пелетните камини са проектирани да работят с дървесни пелети, които имат редица предимства пред останалите горива. Те са възобновяем енергоизточник с висок КПД при горене и ниски нива на отделяне на въглероден диоксид. Произвеждат се от рециклирани дървесни стърготини, пресовани във формата на малки цилиндрични парчета. Еднородните им размери, структура и свойства позволяват автоматизиране на процесите по зареждане, горене и  почистване. Тяхната плътност е почти двойно по-висока от тази на дървата, като при изгаряне се отделят минимални количества пепел и сажди. Ниското тегло и малък обем гарантира удобство при транспортиране и съхранение.


Монтаж на пелетна камина в офиса.    Източник: www.nencom.com

Удобство и функционалност
Произвеждат се не само въздушни пелетни камини, но и с водна риза, които могат да осигурят отопление на апартаменти и къщи на един или няколко етажа. Като пример — пелетна камина BURNiT с водна риза, достъпна с различни мощности - от 13 до 25 кВт.
Едновременно с това предлагат възможност за захранване на радиатори и подово отопление в цялото жилище. Голяма част от моделите имат и алтернатива за комбинирано отопление с газови котли. Важно предимство на този вид камини е възможността не само за ръчно, но и за автоматично управление от разстояние. Нужно е просто да заредите бункера с пелети, откъдето те постъпват самостоятелно в горивната камера. Инсталирането на подобна отоплителна система е лесно и удобно – важно е само да съобразите размерът на димоотвода с мощността на избраната камина.
 Повече информация за пелетните камини с водна риза може да получите от видеото.

Икономични и енергоефективни 
Голяма част от пелетните камини са оборудвани със система за модулация на степени, която  позволява контрол на разхода на пелети и поддържане на зададената температура за по-дълъг период от време. По този начин те осигуряват постоянно отопление и приятен микроклимат в помещенията. Дървесните пелети притежават висока плътност и калоричност, което гарантира значителни икономии от разходите за закупуването им. Отоплението с пелети на жилищна площ от 80 кв.м може да се осигури с една четвърт от планираното количество дърва или въглища. В допълнение към това, работният процес е проектиран по начин, който свежда до мининум риска от аномалии и аварии по време на работа.


Пелетна камина в офис.    Източник: www.nencom.com

Автономно отопление
Камините на пелети се проектират и изработват с разнообразна мощност предвид конкретните нужди от отопление и разполагаемата площ. Регулярното постъпване на пелетите в горивната камера, автоматичното поддържане на зададената температура и системите за самопочистване осигуряват автономно отопление на дома, при минимална човешка намеса. Усъвършенстваните пелетни камини притежават интелигентни системи за оптимално горене, които разпознават и се ръководят от специфичните качества на пелетите и конкретните климатични условия. Подобни технологии гарантират висока производителност на уреда и дълга автономна работа, при пълно изгаряне на горивния материал. Наличието на системи за сигурност гарантира безпроблемната работа на камините. Всички етапи от функционирането на уреда се визуализират на контролния панел и могат да се регулират ръчно или автоматично. 

Лесна поддръжка 
Друго предимство на пелетните камини е лесната поддръжка. Те функционират при по-високи температури в сравнение с конвенционалните уреди на дърва и след изгаряне количеството пепел буквално може да се побере в една човешка шепа. Регулярното почистване гарантира правилното функциониране и безопасността на камината. Немалка част от уредите притежават системи за самопочистване с интензивно действие, с помощта на които камината може да работи в продължение на месеци, без да е необходимо ръчно почистване на горивната камера.


Пелетните камини с водна риза могат да захранват радиатори и подово отопление.    Източник: www.propellets.at

Съвременен дизайн
Семплият и ергономичен дизайн на камините е още една причина за интегрирането им в домове с традиционен и модерен интериор. Имат метален корпус, най-често изработван от стомана и чугун, обогатен с вложки от разнообразни материали и цветове. Модерната визия следва семпли извивки и стилна симетрия, благодарение на което камините се превръщат в акцента на дома. Наличието на термоустойчиво стъкло облагородява студената красота на камината, разкривайки детайлна картина на огнените пламъци. 

Използването на камина с дървесни пелети е прекрасна алтернатива за отопление на дома. Те са съвременно и екологично средство за осигуряване на необходимата топлина при оптимална енергийна ефективност. Едновременно с това могат чудесно да допълнят и вече съществуващата отоплителна инсталация на жилището.

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари