Очарованието на легендарния Leeds Castle

Безспорно един от най-впечатляващите замъци на Англия, легендата Leeds castle продължава да съществува вече повече от хилядолетие.
15.09.2006
Вeсела Маркова
704
туризъм, замък, Leeds Castle
Легендарният замък Leeds Castle
Източник: www.tlcm.co.uk

Безспорно един от най-впечатляващите замъци на Англия, легендата Leeds castle продължава да съществува вече повече от хилядолетие. Издигащ се върху два острова насред живописно езеро, обгърнат в нежна мъгла и интригуваща романтика, изпълнен със загадъчност и мистично привличане, един от най-древните замъци на територията на Обединеното кралство и до днес няма равен по своето очарование. Днес замъкът, който вече 30 години е отворен за посетители, е едно от най-атрактивните места в Англия заедно с красивото си езеро, черни лебеди, градини, лабиринт и богата колекция от птици, както и уникална сбирка от нашийници за кучета. Годишно туристите, посетили  Leeds castle надминават половин милион.


Източник: www.treasurehouses.co.uk

Историята
Легендата за необикновената съдба на този неслучайно наречен “Дамски замък” и до днес разпалва любопитството на всеки, докоснал се до нея. За период от 300 години кралско владение  през Средновековието Leeds castle е бил домът на шест английски кралици. Замъкът получава името си по името на главния министър на краля на Кент Етелбърт IV - Лид. Историята на мястото, където днес се простира замъкът, започва през далечната 857 г., когато там от саксонските крале е построена господарска къща. Първообразът на Leeds castle било насипно укрепление, ограждение с дървена палисада и две дървени кули. През следващите неколкостотин години той многократно бива обсаждан, водените непрестанни битки нерядко завършвали със смяната на владетеля му. След тези бурни времена замъкът става владение на семейството на Норман Кревекюр за повече от 900 години.


Източник: www.treasurehouses.co.uk

През 1119 г. Роберт де Кревекюр преизгражда замъка от камък и днес от тези времена се е запазила само избата в подземията. Неговият приемник Хамо възстава срещу крал Джон през 1215 г. и последвалата кратка обсада завършва с превземането на замъка. Крал Едуард I получава замъка от сър Уилям де Лейбърн през 1278 г. и това е началото на продължилото цели три столетия кралско владение. От този период датират и ровът, който заобикаля замъка, оформянето на градините, мелницата,  каменната обграждаща по периметъра по-големия остров стена, цилиндричните полуотворени кули на входа и четвъртитият портал, преминаващ над водата в югоизточната част на замъка. Крал Едуард I подарява замъка на своята кралица Елинор и от този момент нататък това се превръща в нещо като навик и на следващите владетели, което довежда до нарицателното “Дамски замък”.

Най-изтъкнатият и същевременно с най-печална слава обитател и владетел на замъка е самият Хенри VIII. По негова воля замъкът е бил трансформиран от крепост в замък и разкрасен в името на неговата първа съпруга Катерина Аргонска. Харчейки голями суми, крал Хенри VIII направил редица подобрения като придал пищност и блясък на замъка Лийдс, негова заслуга са и прозорците в Тюдоров стил. Тук се е състояла и знаменитата среща между краля на Франция Франсис I и Хенри VIII, увековечена в не по малко известната картина “Полето на златната тъкан”, съхранявана и до днес в банкетната зала на замъка.


Източник: www.triathlon.leeds-castle.com

Последователно собственици на замъка са били редица английски изтъкнати фамилии като Леджър, Кълпепър, Феърфакс, Уикхъм Мартинс. През 1926 г. Leeds castle е бил закупен от г-жа Олив Бейли, по-късно известна като лейди Бейли, богата наследница от Америка, за сумата от 873 000 долара. Приносът й за реставрирането и запазването на замъка е неимоверен, до края на живота си 1974 г. тя е напълно отдадена на замъка, където по нейна покана гостуват и се забавляват редица известни личности като Чарли Чаплин, Ерол Флин, Джими Стюарт и др. След смъртта на лейди Бейли, тя завещава за вечни времена замъка на английската нация, под управлението на благотворителен тръст на Leeds castle foundation.

Градините
Голяма част от днешния облик на заобикалящите замъка градини се дължи отново на усилията на лейди Бейли. Прилежащата към замъка зелена територия обхваща 50 декара в това число и голф игрище с 9 бази. Ландшафтът е започнал да бъде оформян още от 13-и век. В последствие са били изградени и представителните градини. Днес в територията на замъка съществуват две градини - Кълпепър гардън, която е оформена в стила на провинциална градина от 17-и век и Лейди Бейли гардън, която представлява терасирана средиземноморски тип градина.


Източник: www.treasurehouses.co.uk

Кълпепър гардън е била създадена през 1978-1979 г. по дизайн на Ръсел Пейдж. Алеите са от паваж и са рамкирани с жив плет от преплетени храсти, оформящи характерните за 17-и век квадратни пространства, заети от цветни лехи с едногодишни и многогодишни растения. Рози, ириси, лавандула, карамфили, макове, лупини и др. Жив плет от тис, грижливо поддържан на ръка, рамкира алея, простираща се по края на градината. Лейди Бейли гардън по своето естество екзотична, съдържа интересни и нетипични за тази част от Англия растения като палми, еуфорбия, мексиканско портокалово дърво.

През 1987 г. силна буря унищожава голяма част от растенията. Следва презасаждане най-интензивно в участъците, заети от градините от Средновековието. На 25 май 1988 г. принцеса Александра открива прочутия храстов лабиринт, изграден от 2400 тиса. Зеленият топиарен “замък” с назъбени стени от жив плет, входен мост и издигната кула, бързо се превръща в забелност и една от емблемите на Leeds castle. Конфигурацията на лабиринта е сложна и веднъж навлязъл в него човек се стреми да достигне малко хълмисто възвишение, под което е скрита изкуствена пещера. И въпреки че кулата се вижда от всяка една точка на лабиринта, достигането му е истинско предизвикателство. Но веднъж възкачил се, пред погледа се разкрива неописуема гледка. От височина ясно се очертават изградените чрез живия плет образи на короната на кралицата и кралския бокал. Кръгъл отвор в центъра открива поглед към изкуствената пещера, а стръмно вито стълбище води до входа й. Отвътре пещерата изненадва с декорация от хиляди морски раковини и черупки, статуи и ниши, водни каскади.

Птиците
Черният лебед, една от считаните за най-екзотични птици на острова, е и една от емблемите на Leeds castle. Днес водите на езерото се разкрасяват от достолепието на плаващите 8 двойки черни лебеди. Лейди Бейли е сред първите любители, представили тази птица на английска земя. В плен на своето увлечение по екзотичните птици тя започва да ги колекционира от 1957 г., като постепенно превръща парковете на замъка в истински птичи рай както за екзотични пернати, така също и за такива с естествено местообитание. В специално изградените в нейна чест и с експозиционна цел през 1988 г. обширни клетки са събрани повече от 100 вида папагали и други екзотични птици, като папагалите съставляват една четвърт от птичето разнообразие. Тук се срещат и някои изключително редки представители, което е и една от причините колекцията от птици на Leeds castle да е считана за една от най-добрите в Обединеното кралство. Колекцията от патици, гъски и други представители на блатните птици, свободно се разхождат в зелените площи, и са още една от забележителните атракции на ползващият се с репутацията на най-обичания замък в Англия.

Автор: Вeсела Маркова
Закони Нормативна база Коментари