Оптимизиране на пространството в гаража

Оптимизацията на пространството в гаража не е нито скъпа, нито толкова трудоемка задача, но често пъти се пренебрегва на фона на всички останали грижи за дома.
23.06.2020
Екатерина Бонева
3642
гараж, стелажи за съхранение, рафтове и стелажи
Направете гаража по-просторен и уютен
Източник: www.homelizm.com

Гаражът не винаги е място само за автомобила и велосипедите. Често пъти това пространство се използва за съхранение на багаж, спортни пособия, инструменти. А там където има безразборно струпани вещи, неминуемо има и бъркотия. И ако тази зона се използва от всички обитатели на дома и всеки взима различни предмети и уреди, без да ги връща на мястото им, тогава е въпрос на време гаражът да заприлича на препълнен склад.

Подредените гаражи изглеждат по-просторни и в тях всичко се намира по най-лесния начин, тъй като за всяка вещ е определено специално място. За съжаление обаче, такава подредба е трудно постижима, най-вече заради ограничените размери на помещенията и забързаното ежедневие, в което рядко остава време за това. Оптимизацията на пространството в гаража не е нито скъпа, нито толкова трудоемка задача, но често пъти се пренебрегва на фона на всички останали грижи за дома. В условията на пандемия обаче, когато сме принудени да живеем по специален режим,  всеки осъзнава кои са важните неща за един нормален живот и в колко ненужни предмети сме инвестирали, без да имаме реална потребност от тях. Може би сега е момента да „изчистим“ не само съзнанието си, но и да внесем ред в дома си. Ако и вие сте от тези, които не понасят хаоса и са отворени за нови идеи, ето няколко предложения как да организирате подредбата в гаража.

 
1. Цветни кули за съхранение на кошове и контейнери, www.omghomedecor.com      2. Обособете специално място за колекцията от въдици и рибарски такъми,  www.simphome.com

Отървете се от всичко ненужно
Реновирането на всяко помещение започва с основно почистване. Ако искате да направите това качествено, работете от горе надолу, като почиствате тавана, стените и пода. Разбира се, това не би могло да се случи, ако струпате всички вещи в един ъгъл. Разпределяйте в кашони предметите, които ще запазите, а за по-дребните използвайте отделни купички. Отървете се от стара техника, покрита с прах или дребните джунджурии, които от години съхранявате на принципа „ако един ден потрябва“. Не бързайте да изхвърляте работещите уреди и съоръженията, годни за употреба. Предложете ги на някой съсед или пък ги продайте. И така, първата стъпка от оформлението на новия гараж вече е направена.


Инсталирайте функционални рафтове     Източник: www.familyhandyman.com

Използвайте вертикалното пространство
Независимо дали гаражът Ви е малък или побира повече от един автомобил, ако стените в него са празни, възползвайте се като монтирате на тях пособия за съхранение на вещи, напирмер:

  • Стелажите за съхранение са изключително практични при подребдата на различни по големина предмети. Подредете вещите по честота на ползване и вид. За да придадете на гаража доза колорит, можете да подредите част от вещите по цвят.
  • Пластмасовите контейнери са чудесен начин да организирате принадлежностите по сезон, спорт или хоби. Помислете също така за изграждане на кули за съхранение, които са привлекателен и интелигентен начин да осигурите лесен достъп до контейнерите.
  • Инсталирайте ъглови рафтове. Ако вече сте поставили рафтове на стените, помислете и за ъглите? Ъгловите рафтове са лесни и удобни за монтиране. Може да си ги направите от дъски или шперплат и да ги поставите в свободното пространство между две съседни стени. Те са идеални за съхраняване на по-малки предмети като лепила, масла, восъци и полиращи средства, които често се изгубват на по-големите рафтове.
  • Органайзерът за въдици е мечта на всеки запален рибар. Вертикалните стенни стелажи могат да бъдат чудесно място за излагането на колекцията от въдици и рибарски такъми. За целта може да закупите готов стелаж, който просто да монтирате на стената или пък да си го направите сами от PVC тръби и материали от синтетична гума или пяна.
  • Инсталирането на магнитни държачи на някоя от стените ще Ви помогне да съхравявате удобно всички метални инструменти, така че взимането и връщането на мястото им да е лесно и най-вече, да ви бъдат винаги под ръка.


Красиви и удобни шкафове за съхранение
Обзаведете помещението с подходящи шкафове и чекмеджета. Както навсякъде в дома ви, и тук подредената атмосфера ще Ви осигури уют и комфорт при ползване. Добра идея е да помислите и за плъзгащи се шкафове, с което ще добавите много повече място за съхранение на инструменти с дълги дръжки и всички други предмети, заемащи много място на стената. Просто плъзнете рафтовете на която и да е страна, за да получите достъп до задната част на лавиците.


Използвайте пространството на тавана      Източник: www.covidia.com

Използвайте пространството на тавана
Гаражите са помещения с най-различни височини. Ето защо, ако мястото позволява може да използвайте регулируеми стойки за стени за окачване на велосипеди. Закачете плитка стойка над отворената врата на гаража и по-дълбока там, където трасето на гаражната врата спира, за да увеличите максимално вертикалното си пространство. На тавана може да съхранявате дори и контейнери. За целта трябва да монтирате рамката на тавана с помощта на винтове. Използвайте ширината на контейнерите за да се ръководите за разстоянието между релсите.  Гаражният таван е идеалното място за леки сезонни пособия, като декорация и съоръжения за къмпинг. Подредете вещите си в подвижни чекмеджета, прикрепени за лайсни на тавана, или закачете рафтове в горната част на стените. Това по никакъв начин няма да попречи на паркирането на колата, а напротив ще освободи място за по-лесно маневриране в малкия гараж.


Гаражът - многофункционално помещение     Източник: www.rescue-world.org

Перално помещение в гаража – защо не?
На запад тази практика съществува отдавна, но все по-често подобен подход се забелязва и у нас. При подходящо изградена ВиК инсталация гаражът може да приюти както сушилнята, така и пералната машина и да се превърне в импровизирано перално помещение. Удачно е за целта да обособите отделен кът, който да оборудвате с лавици и кутии за съхранение на препарати.

Гаражът – мини ателие или работилница
Оптималното организиране на пространството в гаража ще Ви помогне да обособите нужния ред за складиране на всички предмети, даже и да го превърнете в място за практикуване на любимото си хоби. Важно е преди всичко да скицирате пространството на зони, които да са лесно забележими от всички членове на семейството – за автомобила, за градинарството, за риболова, пособия за ремонт и какво ли още не.  

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари