Хармоничната кухня по ФЪН ШУЙ

Приготвянето на храната винаги се е смятало за много важно не само в Китай. Но във философията на фън шуй кухнята има съвсем пряка връзка с общото благополучие на семейството. 
12.09.2019
инж. Елза Панайотова, ФЪН ШУЙ експерт
2718
кухня, фън шуй, мебели кухня
Кухня Селамор

 

инж. Елза Панайотова, ФЪН ШУЙ експерт
 

Приготвянето на храната винаги се е смятало за много важно не само в Китай. Но във философията на фън шуй кухнята има съвсем пряка връзка с общото благополучие на семейството. 

Кухнята не бива да е първото пространство, в което се попада, влизайки от входната врата. Тя трябва да място със спокойна енергия, където могат да влизат всички от дома, но външен човек трябва да попада сравнително трудно. В никакъв случай печката не трябва да се вижда от входната врата, както и да се намира срещу врата на санитарен възел. 
Най-голямо внимание се отделя на печката. Стоящият пред печка човек трябва да вижда всеки влизащ в кухнята. Готвещият не бива да бъде “изненадван в гръб”. Всяко раздразнение се отразява на храната и затова е добре винаги да готвим в добро настроение, с хубави мисли. Тогава храната ще е хранителна не само във физически план, но и на по-фино ниво – можем “да нахраним” близките си с любов например. В светлината на новата теория за торсионните полета и за структурирането на водата физиката доказва влиянието на хубавите мисли върху водата, храната, растенията и т.н. Това се оказва не по-малко важно дори от качеството на продуктите, защото качеството също може да се промени с мисъл.


    


Неизправни или непочистени котлони пораждат неблагоприятна енергия, а това може да породи неприятности не само със здравето, но и на работата – източника на благосъстояние на семейството.Някои източници с фън шуй съвети предлагат поставяне на огледала зад котлоните “за увеличаване на богатството”. Не ви го препоръчвам. Огледалата се отнасят към стихията вода, котлоните – към стихията огън, а по цикъла на петте елемента водата “гаси” огъня.
Фън шуй разглежда и разположението на останалите предмети в кухнята спрямо печката. Това основно се отнася за хладилника, мивката, съдомиялната – всички са представители на елемента вода. Понеже между елементите вода (хладилник, мивка, съдомиялна) и огън (печката) има конфликт, те не бива да се разполагат директно един срещу друг или в непосредствена близост. Например шкафче с ширина 30 см е достатъчно, за да ги раздели. Като цяло най-удачното  разположение на изброените уреди спрямо печката е под формата на буквата Г.Разбира се, ако всички тези правила не могат да се спазят, фън шуй разполага с така наречените “лечения” – методи и средства за корекции. Например, ако докато готвите не виждате кой влиза, на вратата може да се поставят наниз малки мелодични звънчета (те звънят тихо) и те ще предупреждават при отваряне на вратата.

Общите правила във фън шуй като добро осветление, добра вентилация, удобство, чистота са важни и тук. По отношение на кофата за боклук има препоръка тя да не се вижда, най-добре е да е прибрана в шкафче и да се изхвърля по светлото време на деня. 
Добре е кухнята да има една врата. Виждала съм кухни, които приличат на коридор – една врата на кухнята, срещу нея врата на терасата, на третата стена – врата към трапезарията. Става нещо като коридор. Кухнята предполага спокойно движеща се енергия.Нека да обсъдим най-често срещания вариант в новото строителство – дневна с кухненски бокс, отграден обикновено с барплот.  Мен лично този вариант съвсем не ме притеснява, нищо че не е по правилата на фън шуй. Хубаво е, че домакинята няма да е откъсната, семейството на практика е повече заедно. Това, което може да се направи, за да се постигне добър фън шуй, е печката все пак да не е на най-видимото място. Освен това тя не бива да е под прозорец, там може да е мивката.  

 

 

На клиентите предлагам да сложат пирамида “Универсум 2002” над хладилника, за да възстановява и поддържа енергоинформационната структура на хранителните продукти в него.
Добре е на масата или на барплота да има винаги нещо за ядене – било то купа с плодове, сладкиши или захарница.

Закони Нормативна база Коментари