Допълнителен комфорт с топ матраците

Тези продукти са многофункционални и могат да се ползват в различни ситуации.
17.07.2020
Лилия Лозанова
1992
матраци, топ матрак
Топ матрак Carbon Cool Gel съчетава в себе си ядро от 4 см охлаждащ гел, луксозна дамаска с карбонови нишки и неплъзгащо се покритие.
Източник: МАТРАЦИ.БГ ЕООД, www.matraci.bg


Топ матраците наистина са в „топ” класацията на продуктите, които осигуряват комфорт. Същевременно те могат да коригират проблеми с дивана, със стар матрак, като изцяло обновят спалнята. Но най-важното е, че създават удобство и усещане за релакс. Не е много популярен факта, че топ матраците са многофункционални.
 


Tоп матрак Antistress Silver с ядро, съставено от едностранно профилирана полиуретанова пяна с масажиращ ефект и височина 7 см     Източник: www.matraci.bg

ПРИЛОЖЕНИЯ
Предлагат алтернативно решение при различни ситуации, например при неочаквани гости. Просто топ матрака се разпъва на дивана и го превръща в кралска спалня. Особено много са ползите от него при пътуване и по време на лятната почивка. Тъй като е лек и преносим, слага се в багажника и може създаде уют в палатката или караваната. В повечето случаи е опакован в специална чанта за лесно пренасяне. Сгъването му е лесно като детска игра, защото е снабден с велкро ленти за удобно събиране на руло.


Топ матракът е подходящ и за хора, чиито сън става неспокоен при спане на чуждо място, и това може да съсипе отпуската им. Ако го постелите в хотела, където сте отседнали, ще почувствате отново аромата на дома и ще се успокоите. Топ матракът създава приятна атмосфера, независимо от възрастта на потребителите. Постлан на пода маркира удобно пространство за игра на малки деца. Ако е в студентско общежитие или квартира, позволява по време на купон да насядат върху него повече хора, за да се създаде настроение и близост.


РАЗМЕРИ
Най-популярните предложения за топ матраци са с дебелина 4, 5 или 7 см., но има и артикули от 20 см. Всички топ матраци се предлагат в стандартни и нестандартни размери.

Топ матрак Carbon Cool Gel с обща височина 5 см и ядро от 4 см охлаждащ гел      Източник: www.matraci.bg

ТИПОВЕ МАТЕРИАЛИ ЗА ИЗРАБОТКА НА ТОП МАТРАЦИ
Модерните продукти се изработват от 4-5 вида материали, обаче производителите въвеждат непрекъснато иновации. Сред най-използваните суровини за изработката са мемори пяна, латекс, полиуретанова пяна, охлаждащ гел  или комбинации от тях. Разбира се предлагат и топ матраци от мериносова вълна, кокосови влакна, памук, гъши пух и пера и др. За да изберете най-подходящия топ матрак, трябва да имате основни познания за всеки вид.Топ матраците се поставят върху основните матраци, най-често за да коригират някакви несъвършенства.
 


Ортопедичен Топ матрак Bubbles Memory с ядро от мемори пяна        Източник: www.matraci.bg

ВИДОВЕ ТОП МАТРАЦИ
Памучните топ матраци са леки и тънки, като имат предимството да се перат в пералня. Топ матраците от мериносова вълна осигурява топлина особено през студените месеци. Те са предпочитани е от хора с алергии съм синтетични или друг тип материи. Кокосовите топ матраци се изработват от латексирани кокосови влакна (койра) и са изключително дълготрайни.  Освен, че гарантират продължителна употреба на продукта, те и перфектно изравняват спалната повърхност.  Друг дълготраен топ матрак е латексовият. Естественият латекс се добива от каучови дървета и може да осигурява комфорт дълги години. Той осигурява по-голяма твърдост и устойчивост на спалното пространство, и не запарва като другите модели. Латексовият топ матрак има голяма резистентност към микроорганизми и акари.  Едно от най- важните му предимства е, че е издръжлив на натоварване и не прехвърля  движенията на партньора. На пазара обаче се предлагат и модели от синтетичен латекс и трябва много да се внимава при покупка. Латексовите обикновено се отличават с по-голяма твърдост.


Ако имате нужда допълнителна опора на гърба и крайниците, моделите от латекс или мемори пяна са най-ефективни.
 


Топ матрак Bubbles Memory е с височина 5 см, с ядро изцяло съставено от мемори пяна    Източник: www.matraci.bg

Топ матраците от мемори пяна поддържат формата на тялото и подкрепят естествената му позиция. Тези топ матраци представляват отличен избор за хора с проблеми със ставите или болки в мускулите и гърба. Мемори пяната намалява шума и вибрациите от движенията на партньора. Обаче има склонност да задържа топлината и затова е по-добре да се насочите към вентилиран модел. Топ матрак от този материал е подходящ за хората с алергии, тъй като ядрото на тези видове матраците е кухо – няма зони, в които да се развиват акарите, нито пък отворени кухини, където да се акумулират алергени. Топ матракът с мемори пяна е подходящ за хора, които обичат мекотата. Той има способността да следва извивките на тялото, като спомага за подобряване на циркулацията на кръвта и елиминира точките на натиск.


Топ матраците от гъши или патешки пух/пера създават усещане за лукс и удобство. При тях има добро регулиране на температурата през различните сезони. Омекотяват околните движения и не случайно са използвани векове наред за изработка на спални артикули.


Алое Комфорт е топ матрак с височина 7 см и дамаска, обработена с екстракт от Алое Вера, която  осигурява отлична здравословна среда за сън     Източник: www.matraci.bg

Част от недостатъците на отделните материали са преодолени чрез влагане на допълнителни екстри като гел от алое, зелен чай и др. Някои модели топ матраци от мемори пяна са обогатени с и иновативни видове адаптивна пяна, които създават опора в определени зони по време на сън или намаляват натиска. Те съдействат за правилна позиция на гръбнака или намаляват натиска в определени точки. Някои притежават еластичност, тъй като са с отворена клетъчна структура, която създава и отлична проветривост.  Такива са екосел пяна ( адаптивна полиуретанова пяна, с кехлибарена пяна и др. Много често се влагат в ядрото на топ матрака. Това осигурява комфорт в определени зони  - врат / рамене, в областта на бедрата и зоната на ходилата. Тези допълнителни материали спомагат и за по-оптимална циркулация на въздуха за по-хигиенична и суха среда за сън.


Други топ матраци притежават екстри като масажиращ ефект. Те са изработени  от високоеластична профилирана пяна. Някои от топ матраците са снабдени със система за по-добра проветривост и свежест. Използват се различни материали, някои от които иновативни, охлаждащи гелове с дишаща структура,вискоза и др.Tоп матрак Antistress Silver с луксозна дамаска Stress Zero със сребърни нишки, прошити в калъфа и отлична антибактериална защита     Източник: www.matraci.bg

КАЛЪФИ
В търговската мрежа има и топ матраци, чиито калъфи са обогатени с Алое Вера или зелен чай. Те създават успокояващо усещане и допълнителна мекота. Други топ матраци са в калъф обработен със защита Clean Effect, който предпазва от бактерии, акари и микроби. Всички свалящи се калъфи могат да се перат в пералня при температура до 40 градуса. Има калъфи, които са изработени от иновативна  материя с естествени фибри. Тя е изключително мека, с отлични абсорбиращи свойства за най-добра проветривост,  които създават приятна свежест.

Топ матрак Carbon Cool Gel с ядро от 4 см охлаждащ гел, който не позволява да се потите по време на сън  и луксозна дамаска с Карбонови нишки   Източник: www.matraci.bg

ПОДДРЪЖКА
За да диша и да се освежи  ТОП МАТРАКА, е необходимо да се обръща, като производителите препоръчват това да става на ВЕДНЪЖ на няколко месеца. Не е проблем да се сменя положението при всяко изпиране на калъфа. Поддръжката на топ матраците е лесна, а същевременно осигуряват релакс и комфорт по време на сън.

 

Автор: Лилия Лозанова
Закони Нормативна база Коментари