Неръждаемата стомана- новото лице на лукса

В последните години, наред с високите постижения на техниката в дома, се зароди нова ахритектурна тенденция на изчистените линии и простор, в които неизменна част заема нераждаемата стомана...
15.02.2006
Калоян Иванов
678
интериор, мебели, неръждаема стомана, инокс, архитектура
Неръждаемата стомана- новото лице на лукса
Източник: Калоян Иванов

В последните години, наред с високите постижения на техниката в дома, се зароди нова ахритектурна тенденция на изчистените линии и простор, в които неизменна част заемат и интериорните и екстериорни решения, комбинирани с неръждаема стомана.  

Често хората си задават въпроса доколко са удачни дизайнерските решения, комбинирани с неръждавейка (inox), но ако се огледаме все повече аксесоари и мебели са изработени от неръждавейка – холни масички, бар столове, корнизи, осветителни тела, стълби и парапети.Неръждаемата стомана, както и всеки друг материал, има своите специфични качества и предимства. За клиента, едно от най-важните предимства си остава надеждността и лесната поддръжка на изделията от инокс, и най-важното, че на практика тези изделия са вечни и не се влияят от околната среда.

В нашата статия ще отделим внимание главно на интериорните решения от инокс в комбинация с други материали, технологията на изработката им  при стандартни и нестандартни (индивидуални) решения.

Материалът позволява да се създават разнообразни дизайнерски решения. Иноксът в интериора хармонизира на практика с всички познати материали, като кожа, стъкло, дърво, гранит и други. Ето някои примери за тази симбиоза: Инокс и кожа излеждат стилно при изработката на кухненски, бар и офис столове, спални, мека мебел и други.Стъклото и инокса се комбинират при изработката на прави и вити стълби, кухненски и холни маси, осветителни тела, секции, обзавеждане за баня, подвижни и статични прегради (паравани), парапети, витринни шкафове, цялостно офис обзавеждане и т.н.

  

Разнообразието на решенията от инокс и стъкло е изключително голямо, поради широката гама на предлаганите стъкла. Като цяло в интериора се използва триплексово или закалено стъкло с цел максимална безопасност. Цветовата палитра се състои от повече от 10 цветови варианта, като същевременно могат да бъдат прозрачни, матирани или комбинация от двете: елементи, фризове, букви и фигури. Дебелината на използваното стъкло варира от 5 мм до 25 мм.,  което обуславя и изключително разнообразните възможности за прилагането на тази комбинация при стандартните решения и същевременно дава възможност за реализация на безкрайно много идеи в почти всяка част на интериора, като границите се поставят единствено от въображението ни.

Дървото и гранита, в комбинация с инокс, дава също толкова много възможности за реализация на нашите идеи в обзавеждането. Като пример могат да се посочат всякави столове, куненски шкафове, маси за хола и трапезарията, секции, спални,  гардероби,  вити и прави вътрешни стълби, офис обзавеждане и други решения по индивидуални решения и проекти.
Приложението на инокса в интериора придава неповторима елегантност, непреходен стил и специфичен индивидуализъм в обзавеждането на нашето жилище.


Начин на изработка
Механичната обработка на инокса е сравнително трудна и изисква висококвалифициран персонал. Едно от най-важните решения, определящи крайния естетичен вид на изделията, е начина на съединяване на елементите. Най – просто казано те могат да бъдат два – чрез заваряване и чрез сглобка. При заваряване, трябва да се сведе до минимум възможността да се появи ръжда по заварката. По тази причина за оптимално решение се счита електро-дъгово заваряване в защитена газова среда на арон или чрез плазма, което не позволява достъпа на въздух  до заваряваните повърности. Като по-естетичен начин все повече се налага слобката, като начин на изработка на изделията. Гамата от видове сглобки е много широка, било в квалифицирането им на външни и вътрешни или като разновидности на самите тях. На българския пазар има фирми, които внасят готови сглобки и нерядко конфигурациите на парапети (най-често) са ограничени, като модели и размери. Ето защо фирми, които сами изработват всичките елементи на изделията имат голямо предимство. Те не са ограничени в модели и размери и на практика могат да изработят всякакви изделия по проекти на клиента. Сглобките имат и голямото предимство, което рефлектира на бързината на изработка, улесняват монтажа на изделията на място, без да се допускат компромиси с устойчивостта и естетичния вид на изделията.

Съществува и комбиниран способ за изработка на изделията - на места чрез заварка, а на други чрез слобка. Това се налага, когато се изпълняват нестандартни решения в интериорa като: вити и прави стълби, куненски шкафове, бар плотове, TV маси , облицоване на колони,  окачени конструкции, където се налага завaръчен способ на сборката, поради специфичността на изработка, техническите и естетически изисквания на даденото изделие.    Обработка на изделията – сатен и огледало
Като краен естетичен вид изделията могат да имат огледален ефект или ефект сатен. Крайният вид на изделията е важно да се определи предварително, тъй като има значение при подбора на материала. Оледалният ефект се постига чрез фино полиране, използвайки специални полиращи пасти и материи. Огледалният ефект придава изключително изящен и впечатляващ вид на изделията. Другият ефект, който може да се придаде на изделията е т. нар. сатен, който се постига чрез последователно механично обработване с абразивни материали с различен размер и едрина на надраскване. Най-често ефекта сатен се прави надлъжно или напречно на конструкционните елементи, но е възможно да се постигне и раздвижен вариант с полу- кръгове, които създават по-различно и обемно илюзиорно възприятие на изделията.

Поддръжката на иноксовите изделия е изключително лесна, стига да разполагате с нужните ви консумативи. На пазара се предлагат специализирани продукти за почистване, но както подсказва и името на материала – неръждавейка, можете да ги почистите с мека кърпа и сапунен разтвор. Като най-важен е последният етап на почистване, при който се нанася специлно покритие, което не позволява оставянето на отпечатъци от пръсти при употреба на изделията. Най–често се предлага под формата на спрей и едно нанасяне е достаъчно за сравнително дълъг период от време.  

 

Автор: Калоян Иванов
Закони Нормативна база Коментари