Сукулентните растения в дома

В ботаниката се определят като многогодишни растения с месести, сочни листа с характерна овална, назъбена или заострена форма.
02.12.2018
Екатерина Бонева
4140
градина, сукулентни растения, сукуленти

Сукулентните растения са идеални за забързаното ежедневие на градския човек. Те са отличен избор за начинаещи градинари и хора, които нямат достатъчно време да се грижат за капризни растения.
Наименованието им произлиза от латинската дума sucus, която означава „нещо сочно“. В ботаниката се определят като многогодишни растения с месести, сочни листа с характерна овална, назъбена или заострена форма. 

Разпространяват се естествено в области с неблагоприятни условия – бедни почви, високи температури и незначителни валежи. Особено издръжливи са на промените в климата и температурните колебания. Безпроблемно понасят пряка слънчева светлина, а големият воден запас, съдържащ се в листата, стеблата и корените им помага да преживеят и най-големите горещини. Поради тези фактори, отглеждането им в домашни условия се свежда преди всичко до рядко и оскъдно поливане. 

Кактусите са най-разпространения вид сукуленти, чиито листа са еволюирали в бодли, така че растението да може да се приспособи към по-суровия климат - много слънце, оскъдна влажност, големи температурни амплитуди и наличие на растителноядни животни в пустините.


Сукулетните растения са идеални за ежедневието на градския човек www.mkumodels.com


Известни са над 800 вида сукулентни растения, а много от стайните видове притежават лечебни свойства и се използват в медицината – алое, каланхое, лечебна агавe и др.
В зависимост от начина, по който се натрупва влагата сукулентите биват два вида:

  • Листови – тези растения имат восъчно покритие и дебели, месести листа, които акумулират течност
  • Стеблени – този вид сукуленти имат способността да натрупват влага в стеблата си, а коренищата им могат да акумулират влага дори от повърхността на почвата


Грижите за тях
Сукулентите с незелени стъбла и листа, мъхесто подобно на восък покритие или прахообразен налеп се нуждаят от много светлина, докато бледо-зелените „голи” растения виреят успешно и на сянка. Тези растения са се приспособили да изразходват водата икономично. През лятото е достатъчно да се поливат веднъж седмично, а пролет и есен – през десетина дни. За повечето сукулентни зимата е период на покой. Те се нуждаят от температура 14-18 градуса и намалено или дори преустановено поливане.


Аранжирайте с овални речни камъчета www.lintongoods.com

По-голямата част от тези растения предпочитат топъл климат и се отглеждат в пясъчен компост, който позволява оттичане на излишната вода. Подходящи са почвените смеси от дребни камъчета, едър пясък и горска почва. С органична тор се подхранват само бързо растящите видове през вегетационният им период. В разнообразието от сукулентни растения има и цъфтящи видове, като този процес настъпва обикновено през летните месеци или ранна есен.

По-известни видове 
Ешеверията е едно от най-красивите сукуленти. Може да се отглежда в стайни условия или на открито. Както при повечето видове от тази група, така и при нея се изискват минимални грижи, за да расте пълноценно. На цвят са от бледо жълто-зелени до оранжево-червени, от външната страна по-ярки. Листата са месести и имат форма на розетка. В домашни условия дължината на стеблата и плътността на листните розетки зависят от количеството осветеност. На южни и източни изложения стеблата растат бавно и листата по тях се разполагат компактно. На западни и особено на северни прозорци рано напролет растенията се изтеглят, защото вегетацията започва при слабо слънчево огряване.

Алоето е сукулент със заострени, сочни листа, чийто сок има силно противомикробно действие. Сокът от пресните листа се използва за стимулиране на заздравяването на рани при изгаряне, след рентгеново облъчване и др. Някои видове алое достигат на ръст и до 1 метър височина. По-дребните виреят чудесно на слънчеви места. За отглеждането на алое в стайни условия е нужна температура от около 22◦C и много слънце. Поливките са редки и оскъдни, предимно при напълно изсъхнала почва. 


Комбинацията от розетки внася усещане за хармония на детайлите www.southernliving.com

Седум морганианум е род сукуленти, които силно се различават помежду си по формата на листата. Растението има нежни увиснали стъбла, с месести цилиндрични листа с дължина около 1,5 см, наредени по стъблото, подобно на керемиди. Восъчният налеп придава прозрачно, белеещо се покритие. Цветовете му са едри, розови на цвят, с диаметър до 2 см. Цъфти напролет, но главно се използва като листно-декоративно растение през цялата година. През летния сезон изчакайте пръстта да изсъхне почти напълно, преди да го полеете отново. Подхранването на зрелите екземпляри може да става два пъти в годината - в началото и към края на лятото.

Каланхоето, известно още и като бриофилум (Bryophyllum), е популярно сукулентно растение от семейство Дебелецови с трайни и красиви цветове, което не изисква много грижи. На височина достига до един метър. Оптимални температури за отглеждането му са около 20°C. Каланхоето се нуждае от много светлина, особено през зимата. За да се гарантира обилен цъфтеж и да се поддържа растението компактно, през този период може да се доосветява. Каланхоето е растение на късия ден, така че цветоносите се залагат през зимния период. В домашни условия може да се прибегне и до затъмняване, така че да се симулира къс ден. С целенасочени грижи е възможно да се провокира цъфтеж по всяко време на годината. 


Създайте ефектни вертикални градини www.mail.bunkyo.info


Атрактивна декорация на дома
Разнообразието от удивителни форми и текстури на сукулентните растения предоставя широк спектър от възможности за оформяне на оригинален интериор. Може да ги комбинирате в мини градини, живи зелени стени и терариуми. Елегантното им восъчно покритие и красивите им багри са подходяща декорация за дневната, балкона, домашния офис. Освежават традиционните рафтове и етажерки и отлично се вписват в интериора на всяко помещение от дома. 

Сукулентите изглеждат очарователно в терариуми surrealsucculents.co.uk


Изражението им в стъклените форми стои атрактивно на бюрото, прозореца или на масичката за кафе. Композицията допълнително ще се разнообрази, ако добавите цветен пясък и декоративни цветни камъчета. Препоръчително е да заложите на семпли съдове за отглеждането им, тъй като така ще се подчертае натуралната красота на растенията. Смесете хавортия с каланхое, ешеверия и седум в керамични саксии и ги поставете на стъпалата към дома или вилата.

Ешеверията съществува в толкова много разновидности по форма, цвят и размери, че можете да създадете градинка само от този вид. За целта, съчетайте разновидности от растения с едри месести листа с такива с дребни листенца в стегната розетка. Съчетанието от розетки внася усещане за хармония на елементите, особено ако се добавят обли речни камъчета между тях. Те не само допълват комбинацията, но и спомагат за запазване на влагата за по-дълго време. Бетонните съдове и тези, оформени като имитация на дървесен пън са много интересен детайл за градината. Смесете само два сукулента със семпла структура, за да подчертаете ефекта. 

Когато избирате определен вид сукуленти, винаги се информирайте за конкретните нужди на вашето растение. Така ще сте сигурни, че растенията ще красят дома ви, дори и когато сте забравили да се погрижите за тях.

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари