Артистичните етажерки и библиотеки

Наред с практическата си функция, иновативните стелажи могат изцяло да преобразят декора на помещенията, придавайки му оригинално и съвременно звучене.
28.02.2020
Екатерина Бонева
4454
интериор, библиотека, етажерки, стелажи
Модел Shanghai на Alivar с дизайн от Giuseppe Bavuso.
Източник: Verde Interiori; www.verdeinteriori.com

Отмина времето на еднообразните квадратни модули и скучни рафтове, на които се помещаваха любимите ни книги. Съвременните библиотеки и етажерки са много повече от подредени една над друга лавици. Те са въплъщение на ексцентрични дизайнерски идеи, доказателство за това в колко важен елемент от обзавеждането могат да се превърнат книгите и скъпите ни предмети.
 

Модел Beat на i 4 Mariani с дизайн от Alessandro Dubini. Източник: www.verdeinteriori.com

Наред с практическата си функция, иновативните стелажи могат изцяло да преобразят декора на помещенията, придавайки му оригинално и съвременно звучене.

 
Идеалната сцена за ценни предмети и книги. Модел Sinapsi на Horm с дизайн от Sebastian Errazuriz.  Източник: www.verdeinteriori.com

Етажерките са може би последното нещо, на което обръщаме внимание при обзавеждането на дома. Този обаче, на пръв поглед маловажен детайл създава организация в подредбата на всяко помещение и служи за съхранение на всевъзможни дреболии, интересни четива и оригинални декорации. Днешните изделия съчетават нестандартна визия, стилен дизайн и гъвкави решения за употреба. Ако подходим артистично и с въображение, несъмнено ще създадем очарователна атмосфера, изпълнена с нетрадиционни форми и материали. Няма да сгрешим ако заложим на естествените форми от природата, което е една от трайните тенденции в дизайна на модерните свободностоящи изработки и тези за стенен монтаж. Наличието на подобен акцент в интериора на дома е гаранция за приветлива и гостоприемна атмосфера. Важно е преди всичко да подходим тематично, създавайки необходимия баланс и уют.
  Модулни решения за всякакъв интериор. Модел Diesys на Alivar с дизайн от  Giuseppe Bavuso.  Източник: www.verdeinteriori.com       

Стенните етажерки - атрактивни, семпли, функционални
Ползите на етажерките за стена са неоспорими. Могат да се изработват в разнообразен дизайн и са лесни за монтиране и окачване. Побират един куп неща, дори и да са разположени на малка площ, а най-важните дреболии са винаги на една ръка разстояние. На пазара има всевъзможни по форма и дизайн изделия от дърво, метал, стъкло, композитни материали, които лесно могат да се съчетаят с класическия и модерен стил. Главното им предназначение е да се превърнат в стилно допълнение на интериора, а не да бъдат затрупвани с дреболии. Някои от тях могат да имат интересна дърворезба или елементи от ковано желязо. В тези случаи декорацията, която ще поставим отгоре им трябва да е доста оскъдна. 
 


Семпла вълнообразна структура в минималистичен дизайн. Модел Wavy на Alivar с дизайн от Giuseppe Bavuso.
Източник: www.verdeinteriori.com


Не по-различно стоят нещата и при съвременните библиотеки, където се залага преди всичко на иновативен дизайн и гъвкаво приложение. Модерната интерпретация на стена с рафтове може да се превърне в своеобразен разделител на зони в общото помещение. Модулните компоненти във формата на геометрични елементи също са идеални за дизайнерска изява. С тяхна помощ може де направят стилни и раздвижени комбинации с разнообразно предназначение. 


Иновативен дизайн - мултифункционално приложение. Модел Libreria Hill на Ivano Redaelli (лява снимка) и  модел Network на Casamania; Дизайн: Neuland, Paster & Geldmacher (дясна снимка). Източник: www.verdeinteriori.com

Без правила и стандарти
Не бива да поставяме граници на фантазиите си, дори и да разполагаме със стандартно жилище. Нужно е просто да изберем асиметрични компоненти, които да монтираме така, че да изглеждат нестандартно. Така ще постигнем приятен за окото ефект и дори илюзия за обем. Добре е да се съобразим най-вече с вида на стаята, където ще се постави инсталацията. В хола, етажерките за стена се ползват като библиотека за подреждане на книги и списания, семейни фотографии или сувенирите от пътуванията ни. В спалнята са място за личната козметика и личните аксесоари. В банята на тях се помещават козметика, лекарствата и препарати. В детската стая пък са безценни – върху тях се нареждат купищата книжки, учебни помагала и различни играчки. Те обаче трябва да са поставени на височина, която да отговаря преди всичко на малкият им стопанин.


Когато дизайнът се превръща в произведение на изкуството. Модел QuaDror 04 на Horm с дизайн от Dror. Източник: www.verdeinteriori.com

Понастоящем дизайнерите представят оригинални и провокативни модели, които са не просто етажерки, а произведения на изкуството. Модерни лавици, нестандартна визия и неподражаем стил завладяват вниманието ни. Само част от предложенията са моделите с форма на дървета и животни, инсталациите с вълнообразна или кошерна структура и изработките с натуралистична символика.
 


Етажерките са ефектен инструмент за подчертаване на характерия интериор. Модел'93-'08 на Horm с дизайн от Carlo Cumini. Източник: www.verdeinteriori.com

Ето как „незначителните“ етажерки могат да се превърнат в лесно, бързо и икономично решение на проблема с оскъдното пространство в жилището. Те са ефектен инструмент за подчертаване на характерия интериор, тематичен акцент, който задава определено настроение и хитър начин за прикриване на дребни несъвършенства. 


 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари