Къпиновският манастир "Св. Николай Чудотворец"

Той е един от големите манастири в България и е интересен паметник на българската възрожденска архитектура.
16.02.2014
Още за къщата
1035
архитектура, история, Къпиновски манастир, манастри
Къпиновският манастир "Св. Николай Чудотворец"
Източник: Фотограф: Димитър Шиклев

В полите на Стара планина, край бистрите води на река Веселина, на 24 км от град Елена, се намира един от “царските’” манастири, заобикалящи старата българска столица Търново – Къпиновският “Св. Николай Чудотворец”.
Той е един от големите манастири в България и е интересен паметник на българската възрожденска архитектура. Манастирът отстои на 5 км с. Велчево, на 8 км от с. Къпиново и на 14 км южно от Велико Търново. Светата обител се намира на около 2 км от Плаковския манастир, поради което с него са наричани "манастирите-близнаци". Манастирът е изключително красиво и спокойно място, което си заслужава да се посети дори само за един уикенд. Пространството около манастира е осеяно с къпинови насъждения. 

 
При обновяването му високо над входната порта са изобразени Кирил и Методий


Върху източната фасада на църквата има надпис, че манастирът е основан през 1272 г. по времето на цар Константин Тих (1257 – 1277). Надпис върху апсидата на днешната манастирска църква съобщава, че в същата година на това място е бил издигнат храм, наречен "Св.Троица". През този период манастира е представлявал важен религиозен център, но с падането на Търново под турска власт е опожаряван и опустошаван няколко пъти, като последният път е през 1789г., след което през 1835г. е възобновен. Тогава е построена и сегашната църква "Св. Николай". Дряновски майстори- строители възобновяват манастирската църква, в която големите иконостасни икони “Св. Николай” и “Архангел Михаил” от 1811  и Св. Йоан Кръстител” са рисувани от даровития тревненски иконописец Папа Витан. А върху иконата “Св. Богородица” има дата 1820 година и подпис на еленския художник Йоан Попович. По форма църквата е еднокорабна, едноапсидна, безкуполна сграда с обширен наос и предверие, допълнени от открита нарктика с дървени колони и парапети. На запад тя се допълва от открита нарктика с дървени парапети и колони. През 1845г.  е била изписана, като най-зрелищна от тогава е композицията "Страшният съд", едни от най-големите стенописни композиции в българската мономентална живопис дело на живописеца Йоан Павлович от Разград.  Най-ранния паметник на живописта произхождащ от Къпиновския манастир е т. нар. "Къпиновски поменик" от 1700 г., съхраняван днес в Националния археологически музей в София. Манастирската църква е богата и с икони от 18 и 19в. Красиви са иконостасните царски двери с резбени елементи, характерни за тревненските резбари. На западната стена на входа е разположен портрет на двамата ктитори с модела на построените от тях сгради. Вторият параклис "Благовещение", се намира в източното крило на манастира


Най – мащабното строителство в манастира започва през 1856г. и продължава 8 години. Тогава са изградени днешните двуетажни жлищни постройки, като външната им стена е висока 8м. и дебела 1,5м. Това придава внушителен вид на манастира и той прилича на средновековна крепост. При обновяването му през същата година високо над входната порта са изобразени двамата славянски първоучители Кирил и МетодийОще в началото на Българското Възраждане, Капиновският манастир се превръща в просветно огнище. 

През 1835г.е построена  сегашната църква "Св. Николай"


През 1864 г. към източната му част е построен параклисът “Въведение Богородично”, който със своята стенописна украса и монументалност придава тържественост на манастира. През 1856г. братята Теодоси и Кесарий Хорозови от град Елена, даряват голяма сума за построяването на нови жилищни сгради. В двора има малък параклис с изрисувани стени, където е погребан един от обновителите на манастира Теодосий Хоризов. В параклиса неизвестен художник украсява изцяло вътрешните стени със стенописи. Тук наред с евангелските сцени, художникът е нарисувал в цял ръст образите на видни български духовни и книжовни дейци – патриарх Евтимий, Иван Рилски, Иларион Мъгленски, Теодосий Търновски.


През 1794 г. за кратко време игумен на манастира става поп Стойко Владиславов- бъдещият епископ Софроний Врачански, който донася препис от Паисиевата “История славянобългарска”. В манастирът функционирало и килийно училище.


Къпиновският манастир играе активна роля при подготовката на Априлското въстание. През Руско-турската освободителна война край манастира станала голяма битка, като някои от загиналите руси са погребани в тук.


В днешно време Къпиновският манастир е действащ и представлява комплекс от църква, два параклиса, жилищни и стопански сгради. В двора на Къпиновският манастир има кладенец-аязмо.

 


Непосредствено до манастира на р. Веселина, се намира красивия Къпиновски водопад, в равна гориста местност, заобиколена от високи скални масиви. Живописната местност се намира в полите на Еленския балкан на 20 км. от Велико Търново и на 4 км. от язовир Йовковци, който е един от най големите и красиви язовири в България. 


Районът е подходящ за туристически походи, съчетани с лов и риболов, както и опознаване на богатото разнообразие от растителни и животински видове на Еленския балкан. Тук е ареалът на най търсената и вкусна гъба-Манатарката. Язовир Йовковци със своите многобройни ръкави е притегателно място на познавачите риболовци от цяла България. През летните горещини Капиновския водопад събира стотици хора, които се къпят в хладните вирове под водопада и се любуват на красивата природа. Всяка година в края на август, къмпинга, който е в непосредствена близост е домакин на традиционния Къпиновски мото-събор,който за няколко дни събира хиляди рокери и любители на мотоциклетите от цяла Европа и се превръща в сцена на състезания, рок концерти и веселба. 


Национални туристически обекти в близост до Къпиновския манастир:


  • Архитектурно - исторически резерват Царевец
  • Историческия музей във Велико Търново (14 км.); 
  • Архитектурно-музеен резерват Арбанаси (15 км.).

по материали от интернет

+6
Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари