Необикновено настроение в балансиран силует

Един такъв познат на пръв поглед силует  - еднофамилна къща по проект на студио „Миодизайн”, ни посреща, сгушен в разкошна борова гора, стъпил в добре оформен, терасиран парцел в околностите на Панчаревското езеро.
30.09.2020
Още за къщата
3282
къща, интериорен дизайн, планинска къща, miodesign, архитектурен проект къща
Източник: www.miodesign.net

Проект архитектура и интериор: архитектурно студио MIODESIGN
проф. д-р арх. Орлин Давчев, доц. арх Мария Давчева, арх. Пламена Георгиева, арх. Костадин Малинов

Снимки: архитектурно студио Miodesign

Архитектурата често крие изненади, дори когато силуетът ни се струва характерен и познат. Именно закодираното в нея безкрайно разнообразие, дава онзи трепетен момент на разкриване на индивидуалността. А там където завършват очакванията, стартират изненадите. И тъй като чертите, характерни за планинския облик, донякъде могат да бъдат предсказуеми, интуицията се опитва да разгадае и обрисува картината в цялост, още преди да сме доближили.


Един такъв познат на пръв поглед силует - еднофамилна къща по проект на студио Миодизайн, ни посреща, сгушен в разкошна борова гора, стъпил в добре оформен, терасиран парцел в околностите на Панчаревското езеро. Оттук и панорамната гледка към София е забележителна. Това уютно кътче вдъхва спокойствие, дори само с прекрасната си локация. Истинско богатство, съвсем близо до пренаситения от шумове град. Главният автомобилен подход е от юг, откъм най-високата част, където дворът граничи с улица, докато входът към къщата е от запад през обширна веранда.  Еднофамилната къща  - архитектура и интериор, е по проект на студио Миодизайн.


Основното предизвикателство на терена – внушителната денивелация, почти се изгубва, благодарение на позиционирането на отделните обеми, съставляващи къщата и прилежащата ѝ градина. Още с първия поглед става ясно, че формообразуването изцяло комуникира с естествените дадености и наклони, като напълно се вписва в средата. Близостта на гората е силна предпоставка за използването на естествени материали както по фасадата, така и по оградата. Дървена обшивка, каменна облицовка и бяла силикатна мазилка като контраст, създават една рамка, в която огледално, витринно остъкляване отразява остъклената фасада, оглежда целия околен пейзаж и затвърждава прекрасното усещане за неразривна връзка с природата.

     


Обединеният силует на постройката е съставен от две основни тела, леко завъртени под ъгъл. Така нивото на главния вход попада в равнината на втория етаж. Силната денивелация е продиктувала и вида на плътната ограда, съставена от стъпаловидно редуващи се пана с хоризонтални и вертикални дървени бленди и габиони от бели речни камъни.

Проектното разпределение на дома е доказателство за това как „желязната” логика на функцията може да бъде „облечена” в красиви форми и съдържание. Всяка една стъпка в посока изчистване на ходовите линии, както и разстоянията до функционалните точки, синхронизирането на стандартните потребности с индивидуалните специфики, води до онази конфигурация, най-пълно прилягаща до навиците, предпочитанията и очакванията на семейството.
 

 

Младият дух, който цари в интериорното оформление на дома, носи един свеж, положителен заряд. И тъй като външността на къщата с нищо не подсказва такава развръзка, изненадата влизайки вътре е доста неочаквана. Елементи и материали, характерни за толкова харесвания „индъстриъл стил”, са използвани в нетрадиционни комбинации и водят до раздвижен интериор, който пък свидетелства именно за характера на обитателите.

 

 

Интересно е да се проследи похватът, с който традиционните материали за планинските обитания, биват използвани за съвсем различно внушение. По този начин връзката с екстериора е напълно запазена, просто вътрешността съществува в следващо измерение. 


 

Модерният дом е успокоен откъм детайли, но динамиката се изгражда чрез интензивността на контрастите. Пространствата са щедри, третирани в топли повърхности, едри растери, а посланията са във вид на силни акценти.

За да припознае всеки от обитателите своето пространство, всички индивидуални зони са третирани със съответния подход, като форми, цветове и съдържание, най-близки до конкретния темперамент. От това многообразие къщата е дори дообогатена като характер. Общите семейни пространства са разглеждани като обединяващи всички индивидуалности вкупом, но със средствата на подбрани цветове в монохромна гама, неангажиращи повърхности и финиши. За да се съживи тази успокоена откъм цветове и детайли среда, дизайнерите използват „звучни” акценти като привнасят тюркоазени нотки на патина и интересни мотиви във вид на  дизайнерски текстил. 
Второто ниво на къщата, което всъщност е на кота 0 е побрало кабинет, три спални с прилежащи обслужващи и санитарни помещения. Всяка една от спалните има своя поглед към града от своята позиция, което е възможно благодарение на завъртането на двата обема. И както може да се очаква всяка спалня, чрез своя декор и конфигурация, дава много по-детайлна представа за ползвателя. Спалнята на родителите е истинска мечта за много хора - големият дрешник, който води към банята - едно разкошно допълнение към тази уютна зона. Цветовете за базирани на естествени земни тонове, естествените материали са подчертани с изявени, чисти растери. Съществена роля за отпускащата атмосфера в спалното помещение определено се пада на меките и шумоизолиращи материали, използвани при  тапицирана табла на спалнята с височина до тавана, и плътния, пухкав мокет. Мебелите са много фини като обем и излъчване, докато на аксесоарите и осветителните тела се разчита да внесат малко „драма” в композицията. 
Спалнята на девойката ни „пренася” в приказна градина от благоуханни божури, пепелно розовите нюанси са толкова деликатни и нежни, за да обрисуват една фина и все още красиво невинна детска същност. Докато в спалнята на момченцето се прокрадват съвсем различни отправни точки на бъдещи търсения в сферата на техно-крафт изкуствата, в цветове, растер и осветителни тела със запазено усещане за домашен уют. В банята вече съжителстват няколко течения в дизайна, като отражение на динамичните промени и настроения, които изживяват младите хора -  „ърбан” изразен с бетонни плочки и декори от графити,  дизайнерски цветни ниши, под сиянието на  опънат светещ таван.

 

 

Двете детски спални и тяхната баня са пространства с много високи помещения, сключени в билото скатни покриви, под които се намират. Запазването на тези нетипични за жилищни пространства височини е търсен ефект, въпреки че по своята същност представлява предизвикателство както пред интериорните решения, така и във фазата на изпълнението. Но крайният ефект си струва положените усилия и временните главоболия, защото създадените пространства са уникални и вълнуващи, а през големите прозорци винаги присъства вечната зеленина от короните на величествените борове. 
 


Дневната зона се разпростира на по-ниското първо ниво, като прелива с веранда към обширния озеленен двор. Особеностите на терена обуславят и конструктивното решение този етаж да бъде полувкопан. Знаков елемент за къщата е солидната вътрешна стълба в индустриален дизайн, свързваща двете нива. Семпла и същевременно атрактивна арт инсталация - система от осветителни тела, парапет – фина ромбоидна мрежа, който откриваме като съставна част и в мебелите на прилежащите пространства.  Обшивките и тапетите са в унисон - патиниран финиш. Интересно хрумване за разграничаване на пространството, превръща гърба на кухненския остров във висока камина с лице към дневната. Кухнята е модерна, с много добре обособени пространства за съхранение, скриващи от погледа голяма част от „инструментариума” и оставящи едно изчистено и привлекателно за окото пространство. Безценното в тази зона, въпреки всичко, е пряката връзка с двора от всичките обособени кътове - трапезария, релакс кът и дневна, а обграждащата по цялата периферия веранда е истинско богатство и място за отмора и забавление в прекрасното обкръжение и аромат на горската среда.  
Това, което безспорно е едно от най-големите достойнства на тази къща, е съчетаването на всички удобства, необходими за бита на съвременния човек, но изнесени в една великолепна природна среда, съчетаването на небрежен стил, който е основата на комфортната и релаксираща атмосфера и в същото време дръзкото присъствие на съживяващи духа своеобразни акценти и допълнения.

Подизпълнители:

Опънати тавани Clipso - Юниор Дизайн ООД
Юниор Дизайн ООД е оторизиран и сертифициран дистрибутор на опънати тавани и продукти Clipso на територията на България. Качеството на монтаж е гарантирано от производителя и доказано от многобройните доволни клиенти, избрали опънат таван Clipso. 10 пъти по-здрави с безпрецедентна гаранция 10 години от Юниор Дизайн! Повече за  Clipso - безшевните опънати тавани може да видите на  www.clipso.bg

Парапети и метални изделия Мераков метал ЕООД
Функционалност, съчетана с елегантност и неподражаем индивидуализъм – това са отличителните черти на Мераков Метал. Фирмата е с 26 годишен опит в производството на метални изделия, вариращи в изключително стилово разнообразие – модернистични или ретро, луксозни или ежедневно-практични, изобилстващи или „изчистени”. Ето това разнообразие на изпълнението ни придава гъвкавост и прави възможно удовлетворяването и на най-нестандартните изисквания на нашите клиенти при моделиране на своите обекти  и пространства - фасади на сгради, екстериор и интериор. Повече информация за дейността на фирмата може да получите на www.merakovmetal.com

Камина – ArtPro Design
За топлината в дома допринася италианска камина, изпълнена от ArtPro Design. Вратата на камината плавно се прибира нагоре и може да се използва като открито огнище, което да прикани семейството край огъня. Изчистена линия и голямо разнообразие на интериорни камини PIAZZETTA. Фирмата от 22 години внася уют и топлина в дома с камини на световно известни производители - PIAZZETTA Италия, дизайнерски камини FOCUS и най-голямото разнообразие на газови камини Kalfire, Bellfires, Element4, Boley. Повече за камините може да видите на www.artpro.bgТекстил Велекс Инк ООД
Цялостният интериор е завършен с модерни и цветни текстили и тапети на фирма „Велекс Инк“. Меката мебел е изработена от висококачествен плат за тапициране от колекция Relax by Velex. Завеси от английската фирма Prestigious Textiles, представлявани от „Велекс Инк“ за България, “обличат дома“ в цвят, топлина и хармония. Повече за продуктите на фирмата може да видите на www.shop.velexinc.com

Ключове и контактиSchneider Electric България
Шнайдер Електрик е световен лидер в дигитализацията на домовете, сградите и индустрията. Компанията има голямо продуктово портфолио като за интериора предлага дизайн с разнообразни форми и материали, съчетан с богата функционалност: от ключове и контакти, през термостати и розетки, до пълна система умен дом с интуитивни тъч контролери. За къщата са избрани елегантни контакти и ключове за осветление - Серия Odace (Одас).

Осветителни тела Електро Стил ООД
Когато няма светлина.....има Електро Стил - Внос и Дистрибуция на осветителни тела.
Представителство за България на водещи марки за осветление: Searchlight (Англия), Nino Leuchten GmbH, Maytoni GmbH, Fischer&Honsel GmbH и Neuhaus Lighting Group (Германия), Ideal Lux и SLAMP (Италия). За да бъдем още по-полезни за нашите клиенти, от 5 години развихме собствено производство, изцяло насочено към изискванията на нашите партньори, изработвайки осветление по техни проекти. Всичко това може да видите на нашият сайт - www.electrostyle.bg

ОСНОВНИ ПАРАМЕТРИ
Площ на имота: 922 м2
Обща Застроена площ: 184 м2
Обща Разгъната застроена площ: 440  м2

 

Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари