Архитектурата и дизайнът възпитават

Съвременната училищна тоалетна - гаранция за здраве и по-добро поведение на учениците.
01.11.2018
Идеал Стандарт-Видима АД
899
дизайн, архитектура, Идеала Стандарт, училищна тоалетна
Арх. Тилев представи реконструкцията на Американски колеж в София.
Източник: Идеал Стандарт – Видима АД

Архитекти и организатори на конкурса Баня на годината 2018 г. - Идеал Стандарт отправят послание към студентите в гилдията: Архитектурата и дизайнът възпитават

Ползите от здравето на учениците от добри училищни тоалетни, повишаване на стандартите за училищните санитарни помещения, проектантски решения за предотвратяване на вандализма, възпитаване на децата и създаването на хигиенни навици, информиране за минималните изисквания, отнасящи се до училищните санитарни тоалетни и умивалници са темите, които се коментираха на организирано събитие за студенти от Нов български университет и Университет по архитектура, строителство и геодезия. Инициатори на срещата бяха специалисти и участници в конкурса Баня на годината 2018 г.  Специален лектор на събитието беше арх. Димчо Тилев от „Тилев архитекти“, носител на престижни български и международни награди „Сграда на годината“, „Архитект на годината“, „Сребърен Визар“ и член на журито в конкурса Баня на годината 2018 г. Той представи примери и съвети, вдъхновяващи идеи и полезни решения, които осигуряват ползите от тоалетната на 21-ви век за децата.

Идеалната училищна тоалетна - 3D проект е една от категориите, за която Теодора Нинова – експерт дизайнерска програма в Идеал Стандарт представи подробно изискванията за участие в тазгодишния конкурс. Обърна внимание на важните елементи, сред които обособяването на тоалетна за момичета, момчета и хора с увреждания,  възможност за проектиране на различни по предназначение зони без да се променят габаритните размери на помещението. За да  могат да се използват ефективно продуктите на компанията, експертът представи и продуктови серии, които се отличават с енерго и водна ефективност, издръжливост и изчистен дизайн.

„Архитектурата и дизайнът възпитават и затова е важно какво е посланието, което се предава на тези, към които е предназначен проекта.“, подчерта пред студентската аудитория Теодора Нинова. Също така допълни, че чистите, безопасни и добре функциониращи училищни тоалетни спомагат за по-доброто поведение на учениците. Ученето продължава и извън класната стая, като отношението и поведението се сформират чрез всички аспекти на училището и осигуряването на приятни санитарни помещения. Така училището изпраща послание към учениците: че тяхното здраве е от първостепенна важност.

„Приемствеността в архитектурните решения на един проект е предизвикателство за архитектите.“, подчерта арх. Тилев в своята презентация.

Запазването на характера, извършването на намеса с идеи трябва да се реализира така, че да е естествена и на елементите да им се вдъхва живот, без да остаряват във времето. Средата да приеме новите елементи е също един от съветите на архитекта към студентите докато представяше реализираната реконструкция на Американски колеж в София. Това е първата мащабна реконструкция на учебното заведение от неговото построяване през 30-те години на миналия век. Архитектурният проект е разработен от арх. Димчо Тилев въз основа на мастър план и концептуален дизайн, подготвени от "Чели-Флин Бренан Аркитектс енд Планерс", Питсбърг, САЩ. Оригиналните сгради на колежа са проектирани от арх. Георги Апостолов в началото на ХХ век.

Арх. Димчо Тилев представи процесите, през които се преминава при реконструиране на сграда, която e образователна институция и има специфична архитектурна стойност и е белязана с промени, настъпили от нуждите на времето в исторически план. Особено внимание обърна на това кои са особеностите на специфичните образователни сгради и как се постига максимална безопасност, функционалност и ефективност на залите за обучения, представления и санитарни помещения за учениците.

Също така експертът сподели и практически съвети и архитектурни решения, които се определят от изискванията на проекта, бюджета, сроковете на изпълнение, средата, в която се намира, както и изискванията на възложителите. Архитектура, дизайн и приемственост се основните послания, които студентите научиха и приеха като предизвикателство в бъдещите си проекти. Много от тях споделиха, че ще участват в конкурса Баня на годината 2018 г., защото са мотивирани от съветите и насоките, които организаторите и представители на журито им предлагат по време на събитията, посветени на националния конкурс.

 

Закони Нормативна база Коментари