Метаморфозата на една къща

Къщата в броя представлява реконструкция на сграда, строена през 1946 г.
10.08.2011
Мая Янева
493
къща, интериор, реконструкция, двор, градска къща
Източник: Снимки: Милена Конакчиева

Реконструкция:  арх. Асен Костакев
Снимки: Милена Конакчиева


Къщата в броя представлява реконструкция на сграда, строена през 1946 г. Старата къща е вила в алпийски стил, с каменна облицовка на основата и с правилна, симетрична и компактна архитектура. Разположена е в парцел от 700 кв. м, а разгънатата площ на къщата е 210 кв. м. 

 Сградата е на три етажа и в нейния първоначален вид стълбите, които водят към втория и съответно от втория на третия етаж, не са обособени в стълбище. Стълби от кухнята на първия етаж водят към втория, а през една от стаите на втория етаж се стига до третия. Това е една от основните характеристики, които проектът трансформира – конструирано е ново стълбище. 

 
Къщата преди реконструкциятаПарадният вход на къщата преди реконструкцията е бил от западната страна, а сега входът е от северната. Фасадата на къщата е с продуктите на „Баумит”, а дограмата е PVC петкамерна. 

  


На първия етаж от входа се влиза в коридор, който вляво води в дневна с трапезария, а направо от входа се влиза в кухнята. Кухнята и трапезарията са свързани с отворен портал, но са фактически отделени от самото им  Г-образно разположение. От централния вход стълбище, разположено отдясно, води към втория етаж. На втория етаж са обособени кабинет, спалня и баня. В старата къща там са се намирали две малки стаи, а баня не е имало. Архитектурната намеса води до обособяване на баня и две стаи. Гардеробно помещение до спалнята осигурява дискретно и функционално пространство за съхранение на дрехите и обувките. 


На третия етаж подпокривното пространство е обединено в едно цяло, където се помещава работен кабинет с прекрасна гледка.  Интериорът в основните жилищни зони е с подчертан афинитет към класическия стил на старата градска къща – ниска мебел, естествено дърво и тапицерия с флорални мотиви. Камината е сърцето на дневната. Тя е на мястото на стара кахлена камина, която за съжаление не е подлежала на реставрация, но пък удачно е заместена от нова. Окаченият таван с вградено осветление в дневната и трапезарията е модерен елемент, който с плавните си линии насочва вниманието към мебелите като основно достойнство на интериора. 


Цветовата гама в цялата къща е пастелна и еднородна. Това прави прехода между помещенията плавен. Настилката във входните помещения е теракота, а в стаите – естествен паркет. 

На втория етаж в кабинета прави впечатление старинно писалище от естествено дърво. То е като основна точка за интериорните решения на целия етаж. Банята е с елементи от дърво, а спалнята е с класическа визия – дървени елементи и ковано желязо. Подпокривното пространство е превърнато в просторно цялостно помещение и функционира като работен кабинет. 


Дворът е по проект на ланд. арх. Весела Бацова. Той е терасиран и жив плет огражда мястото от едната страна. Алпинеум краси пространството пред терасата на къщата. 


 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари