Хидроизолация на тераса

Защо е необходимо да хидроизолираме терасата си?
15.10.2015
Румяна Бонева
5759
хидроизолация, за къщата, хидроизолация тераса, битумна мембрана
Етапи в процеса на хидроизолиране на тераса.
Източник: www.marisanbg.com

Терасите са красива конструкция към един дом. Те представляват архитектурен завършек на сградата, като осигуряват на живущите директен достъп до околната среда и приятна панорамна гледка. Нерядко изграждането им се извършва върху самата земя или друга подходяща за целта основа. Откритите тераси са изложени на силното влияние на атмосферните условия – проливни дъждове, натрупан и топящ се сняг, силни горещини и големи температурни колебания. Всички тези фактори създават условия за появата на механични деформации в структурата на многопластовото покритие и при недобра хидроизолация това може да доведе до проникване на вода в жилището. Ето защо, ако искаме да бъдем спокойни за здравината на терасата си, трябва да се погрижим за качественото й хидроизолиране.

Защо е необходимо да хидроизолираме терасата си?
Често избираме керамични покрития за терасата, които обаче без подходяща хидроизолация далеч не представляват надеждно решение. Нощем охлаждането и зимните студове способстват за свиването на настилката, а в горещините всеки един слой от конструкцията се разширява съобразно различните коефициенти на термично разширение. Това създава напрежение между отделните пластове, което рано или късно ще доведе до разрушаване на покритието. През фугите влагата и натрупаната водна маса проникват под плочките и при евентуално замръзване покритето неминуемо се разрушава. Замърсената вода предизвиква корозионни процеси и сериозно уврежда конструкцията. Заедно с това задържането на влага води до появата на неприятни миризми и замърсявания.

Правила за постигане на добра хидроизолация
За да можем успешно да хидроизолираме терасата е необходимо да се спазят следните основни правила:
             - наклон за оттичане мининум 2%
             - грундиране и подготовка на основата
             - обработка на “активните” фуги в облицовката   (разширителни,съединителни, ъглови и др.) посредством деформационни   профили
             - уплътняване между връзките и детайлите
             - спазване на минималната дебелина на хидроизолационно покритие
Основни стъпки в процеса на хидроизолация
Процесът на хидроизолация е отговорна задача и поради това не е добра идея да прилагаме експериментални методи, а по-скоро да следваме хронологията на етапите по изграждането. В зависимост от типа продукти, които сме избрали, етапите може да варират. И все пак накратко ще изложим основните от тях:

Запълване на неравностите – стоманенобетонните плочи в повечето случаи са стари и износени. За да осигурим максимално добро сцепление с пресния бетон е необходимо да подготвим повърхността посредством напръскване с подходяща строителна емулсия.
Грундиране – на този етап използваме контактен и свързващ грунд за създаване на по-добър контакт с основата. Обикновено подобни емулсии съдържат синтетични смоли, които способстват за по-доброто сцепление между стари основи и положеният върху тях пресен слой замазка. Заедно с това се подобрява еластичността на връзката помежду им и се намалява опасността от напукване или отлепване след време.
Придаване на необходимия наклон – следващият етап е полагането на замазка, която да осигури минималният наклон от 2%. Съобразно дебелината се използва бетон със ситен филц, като в края при най-тънката част може да подходим и само с циментно-пясъчен разтвор. На пазара ще открием и висококачествени подови замазки за ръчно полагане с универсално приложение. Разтворът може да се полага като плаваща, подравнителна или свързана замазка. Предимство при тях е понижената свиваемост и мразоустойчивост.
Полагане на битумна мембрана – този материал е изработен от целулозен лист, импрегниран с битум и завършващ слой от фино натрошени камъни. Добавените изкуствени полимери към битумната база осигуряват широк диапазон на пластичност на мембраната. Покритие от минерална посипка или защита от акрилна/алуминиева боя предпазва от UV лъчите и гарантира дългия живот на хидроизолацията. Съвременните мембрани се отличават с много добра гъвкавост при ниски температури. Трябва да имаме предвид, че при полагането отделните ивици трябва да се застъпват с около 7 до 9 см.

Хоризонтален дренаж и топлоизолиране – за топлинно изолиране на тераси се използват топлоизолационни плочи, които се подреждат плътно една до друга. Предлагат се висококачествени продукти за тази цел, изработени от експандиран полистирен /EPS/, нарязан под формата на плочи. Този продукт притежава много висока якост и добра паропропускливост, като структурата му осигурява допустимата циркулация на въздух в строителната конструкция и по този начин спомага за предотвратяване появата на конденз или мухъл. Плочите не се деформират или свиват и са трудно горими. Фугите между тях се запълват с полиуретанова пяна.
Армирана подова замазка – следващата стъпка е изпълнение на армирана подова замазка. Полага се циментова замазка за ръчно полагане. Продуктите от този тип се характеризират с висока товароносимост, устойчивост при напукване, хидро и мразоустойчивост.
Нанасяне на първият слой хидроизолация – около 5 дни след полагане на циментовата замазка се пристъпва към нанасяне на първият слой хидроизолация. Хидроизолационният шлам осигурява трайна защита от влага и е с нулева степен на водопоглъщане. Работи на принципа на непрекъснато образуване на водоотблъскваща мембрана, като предпазва от проникване на вредни химикали и притежава висока якост на сцепление с разнообразни строителни основи. Нанася се с помощта на валяк, четка или маламашка.
Запечатване на деформационните фуги - разширителните и съединителните фуги се запечатват в първия слой хидроизолация с помощта на подходящите за целта хидроизолационни ленти и маншети.
Втори слой хидроизолация – нанася се перпендикулярно на първия след около 4 часа, като общата дебелина на двата слоя трябва да е 3мм.
Залепване на плочки – 72 часа след изпълнението на втория слой хидроизолация може да пристъпим към залепване на плочките. За целта е необходимо да се използва продукт с висока степен на якост и гъвкавост. При избора на лепило е добре да се ръководим от качествени критерии като удължено време за използване на готовия разтвор, висока хидро- и мразоустойчивост и нулево плъзгане.
Фугиране – фугирането между плочките се извършва най-рано след 5-6 дни от залепването им, за да може лепилото да изсъхне и да се втвърди. Подходящо е да се ориентираме към продукт с повишена адхезия на сместа за по-плътно залепване и висока устойчивост срещу надраскване, износване или напукване. Обикновено фугиращите смеси се продават в прахообразно състояние, като се разтварят с вода съгласно точните указания. Получената пастообразна смес се втрива във фугите с помощта на гумен шпахтел. Когато сместа започне да се втвърдява плочките се забърсват с влажна гъба. Трябва да се внимава да не отмием вече нанесения материал. Добре е в случай, че се очаква дъжд да предвидим полиетиленово покрите, за да защитим сместа от отмиване. Върху фугираната настилка може да се стъпва след изтичане на няколко часа.
Запечатване на деформационните фуги – такива фуги се оставят между краищата на настилката и стените, които ограждат терасата. Те се запълват със специален полиуретанов уплътнител. Много важно е този уплътнител да се нанася върху сухи и предварително почистени повърхности. Нанесената фуга запазва изключително дълго еластичните си качества, притежава отлично сцепление с множество строителни материали и е устойчива на въздействието на UV лъчите.

В голяма степен животът на терасата ни зависи от добре изпълнената хидроизолация. Изборът на висококачествени продукти в подобно начинание ще гарантира спокойствието ни при непостоянни и екстремни климатични условия.


 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари