Преобразяване на кухнята

През годините сме забелязали, че в кухнята ни пространството е дефицитно. Кой е най-удачният начин да осигурим в кухнята повече пространство без много усилия?
15.06.2010
Мая Янева
1407
плотове, шкафове, уреди, кухня, удобства

През годините сме забелязали, че в кухнята ни пространството е дефицитно. Кой е най-удачният начин да осигурим в кухнята повече пространство без много усилия? - Очарователните места за хранене, които сякаш приканват да си вземете стол или табуретка и да седнете. Няма значение какви други удобства за хранене имате, плотът е много удобна зона за лека закуска, обяд или вечеря и осигурява най-краткия път на чиниите с блюдата от мястото на приготвяне до спота за хранене, след това до миялната и обратно в шкафовете. Освен това плотът е подходящ за младите членове на семейството, които го ползват за различни хоби дейности и забавления. Ако той има допълнителен рафт, ще се изненадате колко полезен и функционален може да се окаже. Не подценявайте възможността за разширяване на плота чрез рафт, който се изтегля и прибира чрез плъзгане. Ако кухнята е претоварена, отговорът може да е сгъваем рафт до стената.


 

Тесните плотове са с многофункционална употреба в кухненската площ. Те могат да се ползват за закуска, за работна площ и за място за съхранение. Те са единственото място, което е далече от мястото за готвене, мивката и хладилника. Дългият рафт под плота позволява да се съхраняват често използвани продукти като захар, сол и кафе, които са от първа необходимост. Чиниите и чашите при такава конфигурация са в стъклени витрини високо на стената.


 

Широките плотове в кухнята могат да служат и като разделителна линия между кухнята и дневната. Около такъв плот може да се разположат високи тапицирани столове, които да се ползват за неофициална вечеря и за закуска. Големите планувани официални вечери при такова разпределение се сервират на масата в трапезарията. Стъклените витрини дават възможност да се подредят красиви чаши и подноси, а от страната на кухнята такъв плот осигурява допълнителни рафтове за съхранение на продукти.
Голям плот с елегантна извивка е подходящ остров във всяка кухня. Той предоставя площ за готвене и дава възможност за бързо сервиране. Независимо дали правите вечерно парти или обяд, има достатъчно място за разполагане на блюдата и за лесно придвижване покрай кухненския остров. Това също може да бъде подходящо място за забавление на тийнейджърите у дома. Удобният плот, който позволява да се заобиколи, е удобно място за закуска на двама до четирима души и дава възможност да се общува със семейството по време на готвене.


   

Технологии за вашия кухненски плот
Когато избирате материали за вашия кухненски плот, цените, визията и трайността им са решаващи фактори, за да направите правилния избор. Цените варират, като най-евтините материали са ламинираните плоскости, а най-скъпите са естествените материали и техническият камък. Предимства на ламинираните плоскости – лесни са за монтаж, лесно се подменят, но не са устойчиви на надраскване и бързо остаряват. Има широка гама цветове и дизайн и са устойчиви на захабяване. Когато плотът е инсталиран върху някаква основа, отстраняването му е по-трудно и е по-добре да се отстрани цялата конструкция. Друг доста разпространен и евтин вариант за плота в кухнята са керамичните плочки. Те са лесни за монтиране, но е трудно да се поправят и заменят и ако някоя плочка се повреди, целият плот изглежда стар и изхабен. Освен това те не са удобни за почистване, защото фугите се замърсяват лесно.Подходяща възможност за кухненски плот е сравнително новият продукт – бетонен плот. Той е устойчив, траен и има различни цветови варианти. Неръждаемата стомана също е традиционен и винаги на мода плот – тя не е скъп материал, лесно се почиства, трайна е, но след време става на петна. Мраморът е стилен и традиционен материал, но той е в по-високия клас материали за кухненски плот. Той е траен и винаги запазва добрата си визия. Редовното му импрегниране е задължително поради порьозната му повърхност и за да се предпази от замърсяване и обезцветяване. Мраморът намира при ложение в различен стил кухни, тъй като има различни видове и цветове. Гранитът е най-добрият материал за кухненски плот, но е доста скъп. Той е високо устойчив на замърсяване и повреди, което го нарежда сред фаворитите за кухненския плот. Неговият монтаж трябва да се извърши от професионалист. Инженерният (техническият) камък е съчетание между традиционна визия на кухнята и технология от ХХI в. Той не задържа замър- сяване и е устойчив на надраскване и висока температура.
 Идеи за проекта на кухнята и примерни разпределения
Кухнята е едно от основните места в дома. Тя е място за среща на членовете на семейството, както и работна зона за домакините. Новото поколение кухни са с декорация, разпределение и материали, максимално адаптирани към съвременния начин и стил на живот. Старата концепция на кухненската декорация е променена. В момента тя се е превърнала в най-координираното място в дома поради новото темпо на живот, което ни позволява да готвим за вечеря, когато се върнем след работа. За да може да отговаря на всички наши потребности и да има всички удобства, ние се нуждаем от проект за кухнята. Това може да бъде направено по различни начини от традиционния дизайн.
 


 


Идеи за малки кухни и апартаменти
За щастие новите разработки и модерни технологии, както и материалите и аксесоарите, дават възможност за създаване на нови тенденции в кухнята на базата на съществуващите концепции. Един от основните проблеми, когато проектираме кухнята, е липсата на пространство. Новите проекти на кухнята работят, за да бъде преодоляна тази пречка и крайният потребител да се радва на мебели, които правят мястото удобно и функционално. Това се постига с нови материали, различни конфигурации и удачни проектантски решения, съобразени с различните нужди и възможности.Най-подходящото разпределение
Новите модели кухни разграничават различни места за работа. Това са зони, предназначени да бъдат независими, макар и да са вписани в цялостния проект. От решаващо значение са мебелите и те трябва да са максимално удобни, без да заемат прекалено голямо място. Важно значение има и наличното  пространство, което ще оборудвате, и разпределението, което ще изберете.


Добре проектираната кухня не трябва да създава пречки между различните зони и работни площи:
• мястото за съхранение на храната
• зоната за готвене
• зоната за миене.


Удобно е това работно „пътуване” да се случва във въображаем триъгълник. За такова квадратно или правоъгълно пространство добрата кухня трябва да бъде проектирана П- образно ( като използва две успоредни прави, свързани в единия край с мивка). Тези кухни имат нужда най-малко от 2 метра разстояние между двата реда, за да не се губи функционалността.Друг вариант е успоредното разпределение. Това е проект, при който две отделни работни плоскости се разполагат една срещу друга, като всяка е монтирана на стената, което позволява свободното придвижване между двете зони. Това е идеалната организация за кухни с малко място или за тези, които имат две врати за достъп и осигуряват връзка между зоната за готвене и миене.


Ъгловото Г-образно разположение е най- добрият вариант за правоъгълната кухня. Тя създава отворена и свободна площ, където може да се инсталира остров, който е много подходящ за увеличаване на функционалната площ в кухнята. Максимална площ ще осигурите, ако между шкафовете разположите широк плот. За такова разположение имате нужда най-малко от 12м2. Днес това е доста разпространена конфигурация, защото шкафовете обикновено се монтират на една от стените, като останалото пространство може да се оползотвори с остров или бар-плот.


 
Източник: М мобили- www.mmobili.com

Отворени проекти за големи пространства
Друга все по-често срещана конфигурация е отворената структура, където кухнята е разделена само с бар-плот или остров от трапезарията и дневната. Обикновено дизайнът на мебелите в подобни кухни е съобразен с мебелите в дневната. Сервизните помещения, както пералното и сушилното, са разположени в близост и са с връзка към кухнята, но това са проекти, които имат нужда от доста пространство.

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари